Πώς γίνεσαι επαγγελματίας φονιάς;

Οι τύποι πήραν τρία χιλιάρικα προκαταβολή και τους περίμεναν άλλα δεκαεπτά έτσι και πυροβολούσαν στα πόδια τον Ζαφειρόπουλο. Θα έπαιρναν λίγα περισσότερα αν είχαν εντολή να στρέψουν το πιστόλι στο κεφάλι του. Στην πιάτσα η ανθρώπινη ζωή κοστολογείται καμιά τριανταριά χιλιάρικα.

Βέβαια, αν το κοιτάξεις από την πλευρά του δολοφόνου, το ποσό είναι μικρό για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Τι να σου κάνουν τριάντα χιλιάρικα έτσι και σε βουτήξουν για εν ψυχρώ δολοφονία εκ προθέσεως; Το πολύ να σου μείνουν κάτι ψιλά, ίσα-ίσα για το κυλικείο της φυλακής τα επόμενα είκοσι χρόνια. Είκοσι χιλιάρικα, λέει,

για τον εκφοβισμό του δικηγόρου με μία σφαίρα στα πόδια. Και αυτά σου φεύγουν σαν άμμος μέσα από τα χέρια έτσι και σε σβερκώσουν.

Ομως, προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν το μετρούν έτσι. Αν οι εγκληματίες ζύγιζαν στα σοβαρά τις πιθανότητες σύλληψης, τότε το αστυνομικό δελτίο θα είχε μόνο τροχαία. Ο Πάνος Σόμπολος γράφει στα βιβλία του ότι ένα έγκλημα μένει ανεξιχνίαστο μόνο από τύχη. Ειδικά οι δολοφονίες είναι από τις υποθέσεις που λύνονται πιο εύκολα από τις άλλες καθώς υπάρχουν ίχνη και στόματα που ανοίγουν. Ωστόσο, ο εγκληματίας, όταν σχεδιάζει και εκτελεί το κόλπο, αισθάνεται πιο έξυπνος και από τον Θεό. Για την ακρίβεια αισθάνεται Θεός. «Σου δημιουργεί μία τρομερή αυτοπεποίθηση η ευκολία με την οποία μπορείς να βγάλεις λεφτά» γράφει στο «Καταζητείται» ο βαρυποινίτης Κώστας Σαμαράς, ένας άνθρωπος που έκανε ληστείες και αποδράσεις, χωρίς να έχει πειράξει τρίχα ανθρώπου. Λογικό. Γιατί μέχρι να σε πιάσουν θα έχεις βγάλει κάποια λεφτά.

Εδώ όμως δεν έχεις να κάνεις με ένα απλό έγκλημα. Εδώ έχεις τύπους που, χωρίς αναστολές, πατάνε σκανδάλη, σκοτώνουν και μετά από μερικές ώρες πέφτουν για ύπνο. Και το κάνουν νηφάλιοι. Δεν ήπιαν, δεν σνίφαραν κόκα και αμφεταμίνες. Πηγαίνουν ήρεμοι, ψύχραιμοι και πατούν τη σκανδάλη. Και όταν λες ότι θα ρίξεις στα πόδια κάποιου για να τον φοβίσεις, η απόσταση μέχρι το φόνο δεν είναι μεγάλη. Και για το χέρι, αλλά και για την ηθική σου.

Ω, ναι, θα ήθελα για λίγο να μπω στο μυαλό τους, να δω πώς δουλεύει η ηθική τους, ποιος είναι ο μηχανισμός που κρατάει τις Ερινύες σιωπηρές, ποια ουσία εκκρίνεται την κατάλληλη στιγμή και απομακρύνει τις αναστολές, τι πέφτει μετά καταπραϋντικά πάνω στη συνείδηση. Περίεργα πλάσματα, τρομακτικά. Με ένστικτα άγρια, πρωτόγονα. Φονιάδες. Τα πρώτα αγρίμια που έφτιαξε η Φύση.

The post Πώς γίνεσαι επαγγελματίας φονιάς; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα