Πώς (δεν) μπορεί να χάσει η Χίλαρι από τον Τραμπ

14:29 5/5/2016 - Πηγή: Protagon

Στους πρώτες μήνες του 1980 o τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, προηγούταν σε πολλές δημοσκοπήσεις με σημαντική διαφορά έναντι του Ρόναλντ Ρίγκαν. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικράτησε με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και έδιωξε από τον Λευκό Οίκο τον Κάρτερ. Μόνο αν συμβεί κάτι ανάλογο μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Χίλαρι

Κλίντον, με βάση τα σενάρια των New York Times.

Είναι πλέον προεξοφλημένο ότι η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Και είναι πλέον αναπόδραστη πραγματικότητα η επικράτηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών: ο Τραμπ κατάφερε να βγάλει εκτός κούρσας όλα τα φαβορί, από τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι – οποίος έσπευσε μετά να ταχθεί με το μέρος του -, μέχρι τον Τζεμπ Μπους, γόνο της γνωστής πολιτικής δυναστείας με τους δύο προέδρους, και από τον Μαρκ Ρούμπιο, darling του ρεπουμπλικανικού κόμματος, μέχρι τον Τεντ Κρουζ και τον Τζον Κέισικ. Είναι δύσκολο το ρεπουμπλικανικό συνέδριο το καλοκαίρι να του αρνηθεί την προεδρική υποψηφιότητα.

Μπορεί όμως ο Τραμπ με τα σημερινά δεδομένα να βγει πρόεδρος απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών; Οι New York Times ανέλυσαν τα τρέχοντα γκάλοπ και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του 2012 σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα η Χίλαρι δεν χάνει. Προηγείται με 10% του Τραμπ και με βάση αυτό το σενάριο θα κερδίσει όλες τις Πολιτείες που είχε κερδίσει το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και τη Βόρεια Καρολίνα (την οποία ο νυν πρόεδρος είχε κερδίσει το 2008, αλλά χάσει το 2012). Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά της συζύγου του 42ου προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είναι χειρότερα από αυτά του Ομπάμα το 2012 μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την οποία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει από τον Τραμπ. Μολονότι ο επιχειρηματίας είναι σύμβολο της Νέας Υόρκης – ασύμμετρο σύμβολο αλλά σύμβολο – η Χίλαρι, που είχε εκλεγεί στη Νέα Υόρκη γερουσιαστής το 2006, έχει ακλόνητα ερίσματα σε αυτήν την Πολιτεία.

Ετσι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Κλίντον εκλέγεται πρόεδρος με πολλούς περισσότερους εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται.

Το επόμενο σενάριο θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά του σε όλη την αμερικανική επικράτεια κατά 5%. Σε αυτην την περίπτωση θα κατάφερνε να κερδίσει και τις τρεις «swing states», τις πιο ευμετάβλητες Πολιτείες, δηλαδή το Οχάιο, τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Αλλά και πάλι θα έχανε από την Κλίντον με μια μικρή διαφορά.

Η μόνη περίπτωση να βγει νικητής ο Τραμπ είναι να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 10% σε σύγκριση με τώρα.

Τότε θα κερδίσει άλλες πέντε Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Βιρτζίνια όσο και της Πενσιλβάνια, οι οποίες αθροίζουν 33 εκλέκτορες και οδηγούν στην ανατροπή.

The post Πώς (δεν) μπορεί να χάσει η Χίλαρι από τον Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα