Ποιος, επιτέλους, κυβερνά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του φαν Χάαλ καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Με τη συμπλήρωση 23 αγωνιστικών εμφανίζει τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή της στην Premier League. Εχει συγκεντρώσει 37 βαθμούς – τρεις λιγότερους από την ομάδα του αλήστου μνήμης Ντέιβιντ Μόγιες, στο ίδιο χρονικό σημείο. Απέχει 10 από την πρωτοπόρο Λέστερ και πέντε από την τελευταία θέση που οδηγεί στο Champions League.

Δηλαδή από την Τότεναμ, η οποία με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες «βγάζει μάτια». Εχει πετύχει 28 γκολ, όσα και η προτελευταία Σάντερλαντ. Είναι η τέταρτη χειρότερη ομάδα σε δημιουργία τελικών προσπαθειών (182) μετά τη Γουέστ Μπρομ, τη Νόριτς και τη Σάντερλαντ. Εχει σκοράρει μόλις δυο φορές στο πρώτο ημίχρονο, στους εντός έδρας αγώνες της. Δεν έχει πετύχει γκολ στα έξι από τα τελευταία 11 παιχνίδια της στο «Ολντ Τράφορντ». Είναι τελευταία στα σουτ εντός εστίας. Εχει σχολάσει νωρίς από το Champions League. Και, για όλα αυτά, δαπάνησε πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μεταγγραφές, τα δυο τελευταία καλοκαίρια.

Ο Ολλανδός προπονητής της όλο φεύγει – και όλο μένει. Οι οπαδοί της ομάδας τού κουνάνε μαντήλια από την εξέδρα, τραγουδούν το όνομα του Μουρίνιο για να τον πικάρουν, αγοράζουν κασκόλ της Γιουνάιτεντ με τη φωτογραφία του Πορτογάλου τεχνικού έξω από το γήπεδο, ανεβάζουν φαρμακερά σχόλια εναντίον του στα social media κι απαντούν -σε ποσοστά άνω του 80%- οτι δεν τον θέλουν, στις σχετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει τακτικά ο αγγλικός Τύπος. Στελέχη της Διοίκησης πραγματοποιούν ραντεβού με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο φαν Χάαλ υποβάλλει παραίτηση αλλά ύστερα αλλάζει γνώμη και δηλώνει οτι δεν το κουνάει ρούπι.

Αυτή η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται μήνες τώρα. Και θα συνεχίζεται, όσο η Διοίκηση των «κόκκινων διαβόλων» θα στέκει διχασμένη απέναντί του.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απαρτίζεται από 12 μέλη. Εξι από αυτά είναι γλάστρες των Αμερικανών μεγαλομετόχων του συλλόγου, της οικογένειας Γκλέιζερ. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι διαθέτουν, εκτός από ψήφο, και «φωνή». Πρόκειται για τον εμπορικό διευθυντή Τζέιμι Ρένγκλι, τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρίτσαρντ Αρνολντ, τον πολυνίκη πρώην προπονητή της ομάδας Αλεξ Φέργκιουσον, τον Μπόμπι Τσάρλτον -άλλη θρυλική μορφή της-, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Ντέιβιντ Τζιλ και τον εκτελεστικό διευθυντή Εντ Γούντγουορντ. Αυτός παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Αλλοτε τραπεζίτης, μπήκε στο ΔΣ το 2012 και είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης των αφεντικών. Απέλυσε τον Μόγιες χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει τον Φέργκιουσον, που τον είχε επιλέξει. Οπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο ίδιος ο Σερ Αλεξ, το πληροφορήθηκε από την επίσημη ανακοίνωση. Ο Γούντγουορντ αποφάσισε και για την πρόσληψη του φαν Χάαλ – κι όχι ο Φέργκιουσον, όπως πολλοί πιστεύουν. Και τώρα, ζορίζεται να παραδεχτεί το λάθος του. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που καθυστερεί την απόλυση του Ολλανδού, παρά την κατρακύλα της ομάδας.

Ο Γούντγουορντ εκπροσωπεί τους τεχνοκράτες της Διοίκησης. Την αμερικανική κουλτούρα της. Ολες οι αποφάσεις του υπαγορεύονται από καθαρά χρηματοοικονομική λογική. Από την άλλη, ο Φέργκιουσον, ο Τσάρλτον και ο Τζιλ έχουν ποδοσφαιρικά – αγωνιστικά κριτήρια. Πώς να συνεννοηθούν, αυτοί οι δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι;

Αλλά ο «εμφύλιος» στη Γιουνάιτεντ αφορά και τον διάδοχο του φαν Χάαλ, όταν εκείνος αποχωρήσει.

Η περίπτωση του φαν Χάαλ είναι το γήπεδο της απόλυτης σύγκρουσης. Οι τεχνοκράτες νοιάζονται μόνο για ένα πράγμα: να βγει ο σύλλογος στο επόμενο Champions League. Αν δεν τα καταφέρει, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες. Σε αρκετές από τις εμπορικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Γιουνάιτεντ, οι εταιρείες – χορηγοί έχουν βάλει ρήτρες απομείωσης των ποσών που είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν, εφόσον η ομάδα αποτύχει να συμμετάσχει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η Adidas, μάλιστα, η οποία έχει επενδύσει πολλά στους «κόκκινους διαβόλους», έχει εκφράσει επισήμως τις ανησυχίες της. Για τον εκτελεστικό διευθυντή και την παρέα του, δεν έχει καμμία σημασία που η Γιουνάιτεντ θα μείνει -πάλι- χωρίς τίτλο. Γι’ αυτούς, ο γκρεμός είναι να μην τερματίσει ούτε τέταρτη. Και, επειδή πέρυσι ο φαν Χάαλ έπιασε τον στόχο της εξόδου στο Champions League, φοβούνται μήπως η αλλαγή προπονητή τους βάλει σε μεγαλύτερους μπελάδες.

Αντιθέτως, την ποδοσφαιρική συνιστώσα δεν την απασχολεί το αν η ομάδα θα τερματίσει τέταρτη ή πέμπτη. Την ενδιαφέρει -πάνω απ’ όλα- ο «τρόπος της Γιουνάιτεντ». Το γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο, η κατοχή της μπάλας, το πάθος για τη νίκη και τη διάκριση, η διαρκής ανάδειξη νέων παικτών από τις ακαδημίες. Αξίες που κάνουν περήφανο το «Ολντ Τράφορντ» από την εποχή του Σερ Ματ Μπάσμπι, την περίοδο 1945-1969. Οι οποίες, όπως αποδεικνύεται και από τις ακραίες αντιδράσεις τους στο πρόσωπο του φαν Χάαλ, είναι ακόμα ζωντανές στις καρδιές των οπαδών. Γι’ αυτούς -δηλαδή τους οπαδούς, τον Φέργκιουσον και τον Τσάρλτον (που με αυτές τις αρχές πορεύτηκαν στην ομάδα), αλλά και τον Τζιλ (στη δεκαετή θητεία του οποίου κατακτήθηκαν πέντε Πρωταθλήματα και ένα Champions League)- ο Ολλανδός έπρεπε ήδη να έχει πάρει πόδι.

Ο αρχηγός της ομάδας, Γουέιν Ρούνεϊ, αποχωρεί απογοητευμένος μετά τον αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Σαουθάμπτον που έληξε 0-1

Αλλά ο «εμφύλιος» στη Γιουνάιτεντ αφορά και τον διάδοχο του φαν Χάαλ, όταν εκείνος αποχωρήσει. Οι τεχνοκράτες θεωρούν ιδανικό για τη θέση τον Γκουαρντιόλα, επειδή οι ομάδες του συνδυάζουν την κατάκτηση τίτλων με το ελκυστικό θέαμα. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν τον απορρίπτουν, όμως έχουν δυο τρεις ενστάσεις. Πρώτον, δεν είναι Βρετανός. Θα προτιμούσαν τον Ράιαν Γκιγκς. Δεύτερον, θα είναι περαστικός. Ο Πεπ δεν μένει σε μια ομάδα για πολλά χρόνια. Τρίτον, είναι ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το ίδιο το κλαμπ, αυτή την εποχή. Θα επισκιάσει την ομάδα και όλοι θα αναφέρονται στον προπονητή…

Αν δεν καταφέρουν να πείσουν τον Καταλανό, ο Γούντγουορντ και οι δικοί του θα έβλεπαν με καλό μάτι τον Μουρίνιο. Διότι, πάνω απ’ όλα, τους νοιάζουν οι επιτυχίες. Που είναι, άλλωστε, το μοναδικό κοινό σημείο των δυο τεχνικών. Η ποδοσφαιρική συνιστώσα, όμως, δεν θέλει ούτε να ακούσει για τον Πορτογάλο, ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου γιόρτασε τα 53α γενέθλιά του. Για τρεις λόγους: μαλώνει με όλο τον κόσμο, προτιμά το αμυντικό στιλ παιχνιδιού και δεν ρισκάρει να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες από την ακαδημία. Θα προτιμούσε… τον Γκιγκς. Εστω, τον Λοράν Μπλαν. Ο κόουτς της Παρί δούλεψε δυο σεζόν στο «Ολντ Τράφορντ», τα πήγε περίφημα στην Μπορντό και τώρα οδηγεί τους Παριζιάνους σε διαδοχικούς τίτλους, με θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Πάντως, όπως παρατηρούν οι Αγγλοι ποδοσφαιρικοί αναλυτές, πολλοί στη Γιουνάιτεντ φαίνονται όλο και πιο διαλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να προσληφθεί ο Μουρίνιο, και δείχνουν πρόθυμοι να προδώσουν τις αρχές τους. Ισως επειδή μεγαλώνει η δίψα της ομάδας για τίτλους – κι όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η έγκυρη ισπανική εφημερίδα El Pais έγραψε οτι ο ίδιος ο Πορτογάλος είναι βέβαιος πως το καλοκαίρι θα τον βρει στο Μάντσεστερ. Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της, αμέσως μετά την απόλυσή του από την Τσέλσι, ο Φλορεντίνο Πέρεθ τού τηλεφώνησε -όταν αποφάσισε να απολύσει τον Ράφα Μπενίτεθ- και του πρότεινε να αναλάβει ξανά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά ο Ζοσέ τού απάντησε οτι θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι τη Γιουνάιτεντ.

Είναι η «καψούρα» του από παλιά. Ο δημοσιογράφος Ντιέγκο Τόρες, στο βιβλίο του «Ετοιμαστείτε να χάσετε», στο οποίο ξετυλίγει την τριετία του Μουρίνιο στη Ρεάλ, αποκαλύπτει ότι ο Πορτογάλος έκλαψε από οργή, όταν έμαθε ότι Φέργκιουσον επέλεξε τον Μόγιες -κι όχι εκείνον- για να τον διαδεχθεί.

Ενα είναι βέβαιο: οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη για τον φαν Χάαλ. Και, επειδή «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί τεχνοκράτες, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσουν τη λαϊκή απαίτηση. Το timing το καθορίζουν πάντα τα αποτελέσματα.

The post Ποιος, επιτέλους, κυβερνά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα