Πέθανε ο εφευρέτης της πίτσας με ανανά – και ήταν Ελληνας…

Η ιδέα ξεκίνησε «για πλάκα» και σε εποχές που δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια για να συντηρήσουν μια ακόμη από τις πολλές διαμάχες των καιρών μας: «Θα μπορούσαμε να βάλουμε ανανά στην πίτσα;»

Η ανθρωπότητα εδώ και μισό αιώνα είναι διχασμένη ανάμεσα σε όσους βρίσκουν την ιδέα γευστική και όσους βρίσκουν την ιδέα αποκρουστική. (Οσοι είστε κάπου ανάμεσα, διαλέξτε αμέσως μια πλευρά).

Δράστης του διχασμού ήταν ένας Ελληνας, ο Σαμ Πανόπουλος, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 83 ετών. Σήμερα Δευτέρα είναι η κηδεία

του στο Οντάριο, στην πόλη Λόντον.

Ο Πανόπουλος είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954 και διατηρούσε με τους δύο αδελφούς του αρκετά εστιατόρια στο Οντάριο, γράφει ο Guardian.

Το μενού σε ένα από αυτά, όχι πολύ μακριά από τα αμερικανικά σύνορα, ήταν το τυπικό μενού των φαστφουντάδικων με πατάτες και μπέργκερ, αλλά και πίτσα που είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλής.

«Ημασταν νέοι στην επιχείρηση και πειραματιζόμασταν πολύ», εξήγησε πρόσφατα ο Πανόπουλος. Ετσι αποφάσισε να βάλει λίγο ανανά από κονσέρβα πάνω στην πίτσα «για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει».

Ο Πανόπουλος σε νεαρή ηλικία σε φωτογραφία από την οικογένειά του

Στον ίδιο και τα αδέλφια του άρεσε η αντίθεση ανάμεσα στο ζαμπόν και στην ελαφρά ξινή γεύση του ανανά. Φαίνεται ότι άρεσε στους πελάτες που άρχισαν να ζητούν και αυτοί την «χαβανέζικη πίτσα».

Μισό και πλέον αιώνα μετά δεν υπάρχει απάντηση αν η πίτσα που επινόησε ο Πανόπουλος είναι ιεροσυλία ή αν είναι μια καλή ιδέα.

Το τελευταίο επεισόδιο στη διαμάχη εκτυλίχθηκε φέτος τον Φεβρουάριο και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντι Γιοχάνεσον είπε ότι ήταν «θεμελιωδώς αντίθετος» με την ιδέα του ανανά στην πίτσα, ενώ αργότερα συνέστησε, αντί για ανανά, τα θαλασσινά στην πίτσα.

I have a pineapple. I have a pizza. And I stand behind this delicious Southwestern Ontario creation. #TeamPineapple @Canada

Justin Trudeau (@JustinTrudeau) February 24, 2017

Το γάντι σήκωσε -ποιος άλλος;- ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό που μίλησε για μια «θαυμάσια δημιουργία» από το Οντάριο. Αλλά και ο ίδιος ο Πανόπουλος χαρακτήρισε «τρελές» τις απόψεις του ισλανδού προέδρου.

The post Πέθανε ο εφευρέτης της πίτσας με ανανά – και ήταν Ελληνας… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα