Πεθαίνοντας μαζί: Ζευγάρι, 91 ετών, έκανε ταυτόχρονη ευθανασία

Οι Νικ και Τρις Ελεντερχορστ, 91 ετών και οι δυο τους, πέθαναν στην πατρίδα τους -στο Ντίνταμ της Ολλανδίας- έπειτα από 65 χρόνια γάμου.

Το ζευγάρι υπέφερε από την επιδείνωση της σωματικής υγείας του τα τελευταία πέντε χρόνια: ο σύζυγος είχε μειωμένη κινητικότητα έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2012, ενώ το περπάτημα είχε γίνει όλο και πιο δύσκολο και για τη σύζυγό του – είχε απώλεια μνήμης.

«Σύντομα έγινε σαφές ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν πολύ περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε η κόρη του ζευγαριού.

«Ο γιατρός τους απεφάνθη ότι η μητέρα μας ήταν

ακόμα διανοητικά ικανή. Ωστόσο, εάν ο πατέρας μας πέθαινε, θα έχανε τη γη κάτω από τα πόδια της και θα κατέληγε με κατάθλιψη σε κάποιο γηροκομείο. Ηταν κάτι το οποίο δεν το ήθελε. Πεθαίνοντας μαζί ήταν η βαθύτερη επιθυμία τους», προσέθεσε η ίδια.

Μια άλλη κόρη τους, συμπλήρωσε: «Εδωσαν ο ένας στον άλλο ένα μεγάλο φιλί και πέθαναν σίγουροι για αυτό που έκαναν, κρατώντας σφιχτά το χέρι ο ένας του άλλου. Αυτή ήταν η δική τους επιθυμία».

Η ευθανασία στην Ολλανδία νομιμοποιήθηκε το 2002. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προέβη σε αυτό, καταγράφοντας και τα κριτήρια που θα πρέπει να ισχύουν ώστε ο γιατρός να βοηθήσει τον ασθενή να πεθάνει. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο ασθενής θα πρέπει να πάσχει από ανίατη αρρώστια, να είναι ενήλικος, να βιώνει φριχτούς πόνους και να έχει πλήρη γνώση της κατάστασής του και της επιθυμίας του να πεθάνει. Στην ίδια χώρα, ο γιατρός που θα αναλάβει να κάνει ευθανασία είναι ο άμεσα υπεύθυνος για τη σωστή έκβαση της διαδικασίας. Στην Ολλανδία μπορούν να καταφύγουν άτομα από όλο τον κόσμο τα οποία θέλουν να πεθάνουν «με αξιοπρέπεια» και που στη χώρα τους η νομοθεσία δεν επιτρέπει την ευθανασία.

Ωστόσο, ακόμα και εκεί, είναι εξαιρετικά σπάνιο να κάνει ευθανασία, ταυτόχρονα, ένα ζευγάρι.

Αυτό σημείωσε και ο Ντικ Μπόσερ, της Ολλανδικής Ενωσης Εθελούσιας Ευθανασίας: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι δύο άνθρωποι επιθυμούν να πεθάνουν ταυτόχρονα μέσω ευθανασίας. Οι διπλές αιτήσεις σπάνια χορηγούνται».

Οπως μετέδωσε η Telegraph, οι 91χρονοι έσφιξαν τα χέρια, έδωσαν ένα ζεστό φιλί, έριξαν μια τελευταία ματιά στους δικούς τους ανθρώπους και άφησαν για πάντα αυτόν τον κόσμο, αφού πέρασαν μαζί μια ολάκερη ζωή.
Δάκρυα…

The post Πεθαίνοντας μαζί: Ζευγάρι, 91 ετών, έκανε ταυτόχρονη ευθανασία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα