Πενς: «Οι ΗΠΑ θα μείνουν προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ, αλλά…»

«Σήμερα σας διαβεβαιώνω εξ ονόματος του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ μένουν σταθερά προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ και θα εκπληρώσουμε απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της διατλαντικής μας συμμαχίας», δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, με εμφανή διάθεση να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις παλαιότερων δηλώσεων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι

ΗΠΑ θα είναι πάντα ο σημαντικότερος εταίρος σας, έχουμε κοινές αξίες», τόνισε απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, υπογραμμίζοντας ότι «συνεργαζόμαστε μαζί σας εδώ και γενιές για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία».

Το νούμερο δύο της αμερικανικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος είναι της γνώμης ότι πρέπει να διαθέτουμε μεγάλη στρατιωτική ισχύ», διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα της προεδρίας Τραμπ οι ΗΠΑ θα είναι «ισχυρότερες από ποτέ».

Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος απηύθυνε και μια προειδοποίηση, λέγοντας ότι για πολύ καιρό η αρχή της κατανομής των βαρών εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραμένει ανεκπλήρωτη. Οπως υπογράμμισε, «έχει έρθει η ώρα να γίνουν περισσότερα σε αυτό το πεδίο».

Προ ημερών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τη συνεισφορά τους στη συμμαχία.

Της ομιλίας Πενς προηγήθηκε αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αφού καλωσόρισε διπλωματικά τον αμερικανό αντιπρόεδρο, με τον οποίο είχε αργότερα την πρώτη της διμερή συνάντηση, στάθηκε στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων. Οπως σημείωσε, «είμαι πεπεισμένη ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τις παγκόσμιες προκλήσεις», διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει για το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Εθνη και την ομάδα των G20.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στις παγκόσμιες προκλήσεις στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, θίγοντας μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις του Αφγανιστάν και της μάχης κατά του ISIS. Οπως είπε, η συνεργασία με τις ΗΠΑ σε αυτά τα πεδία είναι «πολύ σημαντική».

The post Πενς: «Οι ΗΠΑ θα μείνουν προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ, αλλά…» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα