Παραιτήθηκε ο «φιλέλληνας» αυστριακός καγκελάριος

14:45 9/5/2016 - Πηγή: Protagon

Οχτώ χρόνια δεν ήταν και λίγα. Τόσο έμεινε στην προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών της Αυστρίας και στην πρωθυπουργία της χώρας ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος από το μεσημέρι της Δευτέρας έπαψε να ασκεί την πρωθυπουργία στη χώρα του.

Ο μέχρι πρότινος καγκελάριος της Αυστρίας παραιτήθηκε από το πόστο του το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ παρελθόν αποτελεί και από την ηγεσία του κόμματός του. Ενα κόμμα το οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε κρίση.

Με επίσημη δήλωσή του, ο Φάιμαν παραδέχεται πως η Αυστρία «χρειάζεται έναν νέο καγκελάριο, τον οποίο το κόμμα του θα τον στηρίζει

πλήρως» και με αυτόν τον τρόπο αφήνει να φανεί η πικρία του για την απώλεια της εμπιστοσύνης και της στήριξης από τα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών. «Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με ορμή. Οποιος δεν έχει αυτή την στήριξη, δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό το έργο», συμπλήρωσε. Το SPO αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα για να ορίσει τον διάδοχό του.

Τι έχει προηγηθεί

Τα πράγματα είναι από τη μία απλά, από την άλλη όμως εξελίχθηκαν με έναν ιδιαίτερα δυναμικό τα γρήγορο τρόπο. Κι αν όλοι οι αναλυτές έβλεπαν στο μέλλον να έρχεται μία πολιτική κρίση, τίποτα δεν προμήνυε ότι αυτή θα… έσκαγε τόσο σύντομα.

O Φάιμαν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα για το Προσφυγικό. Τον περασμένο Οκτώβριο, ήρθε στη Λέσβο και περπάτησε μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό στα στενά του νησιού

Η παραίτηση Φάιμαν έρχεται σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την Αυστρία, καθώς ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχτηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα είναι ενδεικτικά για το τι πρόκειται να συμβεί σε λίγες μέρες. Στις 22 Μαΐου είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και ο τρόπος με τον οποίο έχει καλλιεργήσει το συναινετικό προφίλ του προέδρου όλων των Αυστριακών σκορπίζει… πανικό στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα. Και, όπως καταλαβαίνετε, ο φόβος για μία ακόμη ακροδεξιά στροφή σε ευρωπαϊκή χώρα, τόσο κοντά –μάλιστα- στη Γερμανία είναι διάχυτος.

Ο καλός φίλος του Αλέξη Τσίπρα

Ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης ήταν αρχικά ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του Αλέξη Τσίπρα στις προσπάθειες για συλλογική ευρωπαϊκή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του, πέρυσι τέτοιο καιρό, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης γκρέμιζε τη μία γέφυρα μετά την άλλη με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ηταν η εναντίωσή του στη γερμανική σκληρή ρητορική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τον έκανε έναν από τους προνομιούχους συνομιλητές του κ. Τσίπρα.

Κατά την επίσκεψη Φάιμαν στην Αθήνα. O Αλέξης Τσίπρας τον υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου / photo: Menelaos Myrillas@SOOC

Στη συνέχεια όμως, υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων ανθρώπινων ροών και της κοινής γνώμης, οδηγήθηκε σε σκληρές πολιτικές κλεισίματος συνόρων και ορίων στις αιτήσεις για άσυλο, αποφάσεις που προκάλεσαν ντόμινο συνοριακών ελέγχων στα Βαλκάνια και εγκλώβισαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους, ζητάει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος φθάνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί κοινωνικές εγκαταστάσεις για να σχηματίσει ίδια εικόνα της κατάστασης στη χώρα. Ο Β. Φάιμαν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή η συζήτηση ως προς την Ελλάδα να γίνεται ολοένα και συχνότερα για ενδεχόμενες καταστροφές, ενώ εκείνο που απαιτείται τώρα είναι μεσοπρόθεσμες λύσεις, για παράδειγμα ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση, με το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή να είναι η οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Β. Φάιμαν, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις, και για το λόγο αυτό ο ίδιος προειδοποιεί όλους όσοι “σπεκουλάρουν” με ένα Grexit, ότι αυτό είναι “εξαιρετικά επικίνδυνο”», σημείωνε η «Αυγή» τον περασμένο Ιούνιο.

Εκτός του Αλέξη Τσίπρα, είδε και τον Προκόπη Παυλόπουλο / photo: Nikos Libertas@SOOC

Μάλιστα, ο Φάιμαν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα για το Προσφυγικό. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο μέχρι πρότινος αυστριακός καγκελάριος ήρθε στη Λέσβο και περπάτησε μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό στα στενά του νησιού και είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων.

The post Παραιτήθηκε ο «φιλέλληνας» αυστριακός καγκελάριος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα