Oταν τα ψάρια πιάνουν πουλιά στον αέρα! [βίντεο]

Ψάρια πετάγονται έξω από το νερό για να αρπάξουν στον αέρα πουλιά; Ακούγεται σαν κάποια από τις πιο τραβηγμένες ιστορίες που διηγούνται οι ψαράδες, ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο ωστόσο έχει άλλη γνώμη.

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο / BBC

Η νέα του σειρά από το BBC, το Blue Planet II, που ξεκινά να προβάλλεται την ερχόμενη Κυριακή 29 Oκτωβρίου, περιλαμβάνει πλάνα από την απόπειρα

ψαριών να αρπάξουν πουλιά εν πτήσει (φωτογραφία κάτω) .

Στις 8 Μαΐου ο Ντέιβιντ Ατένμπορο -ο αγαπημένος και παγκοσμίως αναγνωρισμένος αφηγητής ντοκιμαντέρ με θέμα τα μυστικά της φύσης- συμπλήρωσε 91 χρόνια ζωής. Με αφορμή τα γενέθλιά του μεταδόθηκαν σε live streaming δέκα από τα καλύτερα του ντοκιμαντέρ του, ενώ ο Independent ανέβασε στα social media ένα σύντομο βίντεο με πέντε από τις πιο αστείες και χαρακτηριστικές στιγμές του (βλ. κάτω).

Η νέα σειρά του Blue Planet όμως υπόσχεται να δείξει για πρώτη φορά ένα γιγαντιαίο τριβάλι -το μέγεθος του οποίου μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και αυτό πολλών καρχαριών- τη στιγμή που πετάγεται από το νερό και προσπαθεί να αρπάξει με τα δόντια του ένα γλαροπούλι που πετά λίγο πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα τριβάλια μπορούν να φθάσουν σε γιγαντιαία μεγέθη

«Ενα ψάρι που εκτινάσσεται σαν πύραυλος για να πιάσει πουλιά στον αέρα ακουγόταν πολύ παράξενο για να είναι αληθινό», είπε ο σκηνοθέτης Μάιλς Μπάρτον, παρ’ όλο όμως που ακούγεται περισσότερο σαν ιστορία, στα όρια της μυθοπλασίας, κάποιου ψαρά, χωρίς φωτογραφικά ντοκουμέντα, ο ίδιος αποφάσισε να πάρει το μεγαλύτερο ρίσκο της 30ετούς καριέρας του.

Ο αγαπημένος και παγκοσμίως αναγνωρισμένος ντοκιμαντερίστας με θέμα τα μυστικά της φύσης, Ντέιβιντ Ατένμπορο, εν δράσει

Το ρίσκο ήταν κυρίως οικονομικό καθώς το κόστος μεταφοράς εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού σε απομακρυσμένες περιοχές (στην προκειμένη περίπτωση στον κοραλιογενή ύφαλο στις Σεϋχέλλες) μπορούσε να φθάσει ακόμα και σε λίγα εκατομμύρια.

Γρήγορα όμως αυτός και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τα τριβάλια όντως έστηναν ενέδρες σε ψαροπούλια που προσθαλασσώνονταν αμέριμνα, ορμώντας αιφνιδιαστικά και τραβώντας τα κάτω από το νερό.

Ανάλογες επιθέσεις -με εντυπωσιακές εκτινάξεις μέσα από το νερό- είχαν σημειωθεί από καρχαρίες με θύματα φώκιες/ BBC

Ο ίδιος ο Ατένμπορο υπόσχεται λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά των ψαριών που πραγματικά θα εκπλήξουν. «Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το ψάρι είναι πολύ πιο έξυπνο απ’ ό,τι φανταζόσουν. Είναι εκπληκτικό», λέει.

Τα θηλυκά ψάρια kobudai μπορούν να αλλάζουν σε αρσενικά φθάνοντας ένα συγκεκριμένο μέγεθος και ηλικία/ BBC/TONY WU

Σύμφωνα με νοτιοαφρικανούς ερευνητές στο «Journal of Fish Zoology», το σαρκοφάγο τιγρόψαρο Hydrocynus vittatus είναι το πρώτο παράδειγμα ψαριού του γλυκού νερού που κυνηγά πουλιά εν πτήσει. Μαρτυρίες για ψάρια που αρπάζουν πουλιά σε λίμνες της Νοτίου Αφρικής χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940, μέχρι σήμερα όμως παρέμεναν ανεπιβεβαίωτες. Στη λίμνη του Εθνικού Πάρκου Μαπουνγκούμπουε, κοντά στα σύνορα με τη Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε, επιστήμονες κατέγραψαν εως και 20 επιθέσεις ημερησώς του Hydrocynus vittatus σε χελιδόνια του είδους Hirundo rustica.

Το νέο ντοκιμαντέρ του σερ Ατένμπορο υπόσχεται νέα ντοκουμέντα. Η συνέχεια επί της οθόνης…

The post Oταν τα ψάρια πιάνουν πουλιά στον αέρα! [βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα