Ωρα Αποφάσεων: «Οχι» στον νόμο επιλογής Διευθυντών στα σχολεία!

Το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα αντισυνταγματική τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολείων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, επειδή δεν διασφάλιζε την αξιοκρατία και την ισότητα μεταξύ των υποψηφίων.

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης ήταν ένα πυρηνικό εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων κομμάτων. Προσπάθειες για την εφαρμογή της αξιοκρατίας έγιναν, αλλά γρήγορα ανατινάχθηκαν από τις κομματικές προτεραιότητες.

Σήμερα, το προτεινόμενο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοσχέδιο επιβεβαιώνει, με νομικά τερτίπια, τη λογική των επιλογών με κομματικά κριτήρια.

Αρκετά! Η χώρα πρέπει να αλλάξει υπόδειγμα!

Η Ωρα Αποφάσεων προτείνει να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση στις ακόλουθες αρχές που θα κάνουν εφικτή την εφαρμογή ενός στέρεου νόμου με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν την επιλογή στελεχών:

-Οι διευθυντές στην εκπαίδευση (και σε όλη τη δημόσια διοίκηση) πρέπει να επιλέγονται απολύτως αξιοκρατικά, όχι ως αρεστοί των κομμάτων και υπόλογοι των συνδικάτων.

-Τη διοίκηση των σχολείων πρέπει να αναλάβουν οι πραγματικά πιο ικανοί, γιατί αφορά τους μαθητές και το μέλλον τους -στο οποίο οι γνώσεις και οι ικανότητές τους θα είναι το σημαντικότερο εφόδιο.

-Η διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να αποκομματικοποιηθεί, όχι επειδή είναι μνημονιακή επιταγή, αλλά επειδή είναι εθνική ανάγκη. Καλό διευθυντής και καλός εκπαιδευτικός στο δημόσιο σχολείο σημαίνει ποιοτική εκπαίδευση, που αποτελεί ασπίδα στις κοινωνικές ανισότητες.

-Η διαδικασία επιλογής πρέπει να εγγυάται την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, ώστε οι επιλεγόμενοι να εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους και την αξιολόγηση των συναδέλφων τους.

-Τα δημόσια σχολεία δεν μπορούν να συνδιοικούνται από τους συνδικαλιστές, γιατί τότε παύουν να είναι δημόσια. Οι συνδικαλιστές έχουν σημαντικό έργο να επιτελέσουν στη υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης – όχι όμως να συνδιοικούν.

Τα προηγούμενα χρόνια και με τον νόμο 3848/2010 υπήρξαν τομές, οι οποίες ωστόσο ανετράπησαν από τους υπουργούς Μπαλτά – Κουράκη.

Τώρα, μετά και από την απόρριψη του νόμου από το ΣΤΕ ως αντισυνταγματικού. πρέπει να πάμε μπροστά. Χρειάζεται η μεγάλη η υπέρβαση από όλους. Είναι ώρα η επιλογή των στελεχών, σε όλη την ιεραρχία της εκπαίδευσης, να γίνει υπό την ευθύνη ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι το ΑΣΕΠ. Με διαδικασίες απλές, διαφανείς και γρήγορες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Η αξιοκρατία στην εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για την παιδεία και τη χώρα.

The post Ωρα Αποφάσεων: «Οχι» στον νόμο επιλογής Διευθυντών στα σχολεία! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα