Ολος ο κόσμος ένα κουκλοθέατρο στο φετινό φεστιβάλ της Γαλλίας

Το διεθνές φεστιβάλ μαριονέτας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ των Αρδεννών ιδρύθηκε το 1961 από τον Ζακ Φελίξ, τον «πατέρα της μαριονέτας» στη Γαλλία και έκτοτε έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κουκλοθέατρου.

Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από 16 ως 24 Σεπτεμβρίου προσελκύοντας περίπου 250 θεατρικές εταιρείες από όλες τις γωνίες του πλανήτη, από την Βραζιλία μέχρι την Ινδία και από την Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία

και τις ΗΠΑ. Οι πραγματικά μαγικές παραστάσεις δόθηκαν σε 50 χώρους εκδηλώσεων στην πόλη και τις παρακολούθησαν περισσότεροι από 170.000 θεατές, ενήλικες και παιδιά. Φέτος την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Hop Signor Puppet Theatre της Ευγενίας Τσιχλιά και του Θάνου Σιώρη, ενώ στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί και παραστάσεις Καραγκιόζη από γνωστούς έλληνες καραγκιοζοπαίκτες.

Η καμηλοπάρδαλη της ομάδας Hop Signor Puppet Theatre

Ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Μαριονέτας (Institut international de la marionette) και της Ανώτερης Εθνικής Σχολής Τεχνών Κουκλοθεάτρου (École Supérieure Nationale des Arts de la Marionnette), ο Ζακ Φελίξ ψυχαγωγούσε με την τέχνη του τα παιδιά στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία. Χρόνια αργότερα, ο Φελίξ ίδρυσε το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου στην πόλη του, την Σαρλεβίλ Μεζιέρ, που είναι έδρα της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου της UNESCO.

Μάσκες στους δρόμους της Σαρλεβίλ-Μεζιέρ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ

Ποια είναι η πατρίδα του κουκλοθέατρου; Σίγουρα η παιδική μας ηλικία αφού τότε ερχόμαστε σε επαφή με την έννοια του κουκλοθεάτρου, κατ’ αρχάς διαισθητικά: τα παιδιά προσποιούνται ότι τα αντικείμενα είναι ζωντανά, δημιουργούν επικές ιστορίες και τις διηγούνται με τρόπους απίθανα διασκεδαστικούς. Απλώς, ένα αρκουδάκι μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε αρχαίο βασιλιά-πολεμιστή και μια λαστιχένια πάπια να γίνει κακό τέρας της θάλασσας. Ίσως γι’ αυτό, λοιπόν, οι μαριονέτες είναι μια καθολική μορφή τέχνης και παιχνιδιού, που καλύπτει διάφορες εποχές και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Σκηνή από το έργο “La Traque” (“The Pursuit”) της κολεκτίβας Projet D για ένα χωριό που το έχουν περικυκλώσει οι λύκοι

Οι κούκλες που χρησιμοποιούνται στο κουκλοθέατρο είναι ομοιώματα -συνήθως ανθρώπων- με κινητά μέλη, τα οποία κρέμονται από σπάγκο ή εύκαμπτο σύρμα, για να μπορεί κάποιος να τα κινεί, δίνοντας την εντύπωση ότι κινούνται από μόνες τους. Οι μαριονέτες, ειδικά, –οι «μικρές Μαρίες» στα γαλλικά- με κεντρική ηρωΐδα την Παρθένο Μαρία, χρησιμοποιήθηκαν συχνά στην μεσαιωνική Γαλλία για την αφήγηση ιστοριών της Βίβλου.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Σήμερα οι μαριονέτες διαφοροποιούνται από άλλα είδη κουκλοθέατρου, όπως οι παραστάσεις με γάντι ή το θέατρο σκιών, ένα από τα αρχαιότερα είδη θεατρικού θεάματος, που παίζεται κυρίως με φιγούρες, ημιδιαφανείς εικόνες ζωγραφισμένες πάνω σε χαρτί, σε δέρμα ή σε άλλα ημιδιάφανα υλικά. Ο δικός μας Καραγκιόζης ανήκει σε αυτό το είδος, που συνηθίζεται επίσης στην Κίνα και στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ το ιαπωνικό Bunraku είναι μια ασυνήθιστα περίπλοκη δραματική μορφή κουκλοθεάτρου, που συνδυάζει τις κούκλες με αφηγητές, τραγουδιστές και μουσικούς.

The post Ολος ο κόσμος ένα κουκλοθέατρο στο φετινό φεστιβάλ της Γαλλίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα