Οι πιο σέξι φωτογραφίες μόδας στον κόσμο

Ο Μέρτ Αλάς είναι Τούρκος και ο Μάρκους Πιγκό Ουαλός. Γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, το 1971. Ο Αλάς προτού γίνει φωτογράφος ήταν μουσικός κλασικού ρεπερτορίου και ο Πιγκό ήταν γραφίστας. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1994 σε μια φωτογράφιση μόδας. Σε εκείνη τη φωτογράφιση ο Αλάς ήταν στυλίστας και ο Πιγκό βοηθός φωτογράφου.

Εκτοτε ξανασυνεργάστηκαν αρκετές φορές μέχρι που στο τέλος, το 1996, αποφάσισαν να γίνουν φωτογραφικό δίδυμο. Τις πρώτες φωτογραφίες τους τις έδειξαν το 1997 στο πρωτοποριακό βρετανικό περιοδικό μόδας «Dazed and Confused». Ο εκδότης διάλεξε αμέσως μία από αυτές για εξώφυλλο – πράγμα σχεδόν αδύνατον να συμβεί σε περιπτώσεις αρχάριων φωτογράφων όπως ήταν τότε το δίδυμο Μερτ & Μάρκους.

Το στιλ τους είναι πάντα το ίδιο – προσπαθούν να αναπαράγουν την αισθητική του σπουδαίου φετιχιστή της φωτογραφίας μόδας των ‘70s, Γκι Μπουρντέν, και να το φέρουν στο σήμερα, με τη βοήθεια της ψηφιακής επεξεργασίας.

Οι εικόνες τους είναι πάντα σέξι. Πάρα πολύ σέξι, ακόμα κι αν τα μοντέλα δεν είναι γυμνά. Το δίδυμο Μερτ & Μάρκους το καθιέρωσε παγκοσμίως η πρώην διευθύντρια της γαλλικής Vogue, Καρίν Ρόιτφελντ, το 2000, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού. Η Ρόιτφελντ, με τη συνεργασία πρωτοποριακών φωτογράφων, όπως συγκεκριμένοι, επαναλανσάρισε μέσω του περιοδικού τη γαλλική μόδα, διεθνώς. Την «πούλησε» ως σέξι, νεανική, ευκολοφόρετη, επαναστατική – όλα όσα δεν ήταν δηλαδή η μόδα αυτή την προηγούμενη δεκαετία. Η Ρόιτφελντ τη νέα χιλιετία έκανε τη γαλλική μόδα trendy και όποιος τη βοήθησε σε αυτό έγινε σούπερ σταρ – από φωτογράφοι και μοντέλα μέχρι σχεδιαστές και οίκοι μόδας.

Ετσι, οι έντονες, ερωτικές φωτογραφίες του διδύμου Μερτ & Μάρκους μπήκαν και στην αμερικανική και στην ιταλική Vogue, αλλά και σε πολλά άλλα περιοδικά μόδας που ήθελαν σέξι φωτογραφίες «με άποψη». Επίσης σύντομα, το δίδυμο ανέλαβε να φωτογραφίσει διαφημιστικές εκστρατείες για τους μεγαλύτερους οίκους μόδας στον κόσμο: Dior, Louis Vuitton, Missoni, Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Fendi, Kenzo και Miu Miu. Δημιούργησαν εικόνες για τα αρώματα των οίκων: Gucci, Yves St Laurent, Givenchy και Lancôme.

Οι Μερτ & Μάρκους φυσικά έχουν φωτογραφίσει και πολλές σταρ. Ορισμένες από αυτές είναι οι Μαντόνα, Μαριόν Κοτιγιάρ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Βικτόρια Μπέκαμ, Τζούλια Ρόμπερτς, Lady Gaga, Σακίρα, Τζένιφερ Λόπεζ, Μπιορκ, Λίντα Εβαντζελίστα, Ζιζέλ.

Το 2015 βραβεύτηκαν από την βρετανική Βασιλική Εταιρεία Φωτογραφίας και έγιναν τιμητικά μέλη της. Φέτος, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων συνεργασίας τους, ο μεγάλος, βρετανικός οίκος δημοπρασιών Philips, διοργανώνει την πρώτη έκθεσή τους για το κοινό με δύο διαδοχικές παρουσιάσεις, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Η έκθεση στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου και ακολούθησε η έκθεση «Mert & Marcus: Works 2001-2014» στην γκαλερί Philips στο Παρίσι.

The post Οι πιο σέξι φωτογραφίες μόδας στον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα