Οι NYT προκαλούν τον Τραμπ: «Πάμε στα δικαστήρια»

Οι New York Times και ο Ντόναλντ Τραμπ παίζουν «θάρρος ή αλήθεια». Η αμερικανική εφημερίδα επιλέγει σε κάθε γύρο την αλήθεια (επιλέγει και ποια αλήθεια θα παρουσιάσει αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα). Μελετημένα, με αποδείξεις, με δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, εκθέτει μικρά και μεγάλα μυστικά του ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου. Εκείνος; Υποδύεται τον θαρραλέο, απορρίπτει τις κατηγορίες ως

ψευδή ή «ανούσια» (!) στοιχεία και ξερνάει απειλές. Το «θάρρος» του τον οδήγησε να απειλήσει με μήνυση την πιο μεγάλη και πιο ιστορική εφημερίδα των ΗΠΑ. Αλλά οι NYT δεν τρομοκρατήθηκαν. Του απάντησαν με μία πρόκληση. «Καλωσορίζουμε την ευκαιρία να πάμε στα δικαστήρια και να τον διαψεύσουμε»! Τι θα κάνει τώρα ο Τραμπ; Θα συνεχίσει την πρόκληση;

Trump campaign just released this letter from his lawyers demanding a full retraction/apology from the New York Times. pic.twitter.com/QobvFbCllb

— McKay Coppins (@mckaycoppins) October 13, 2016

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον αμερικανό μεγιστάνα –ο οποίος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της καλής αμερικανικής ερευνητικής δημοσιογραφίας– ήταν το άρθρο που δημοσίευσε η νεοϋορκέζικη εφημερίδα την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, με καταγγελίες γυναικών για τις άσεμνες επιθέσεις του Τραμπ, ο οποίος φέρεται να τις φιλούσε και να τις χούφτωνε χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή τους. Εκείνος, κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για λίβελο και απείλησε -δια στόματος του δικηγόρου του, Μαρκ Κάζογουιτζ- με μήνυση.

Σε επιστολή που έστειλε προς τον διευθυντή των New York Times, Ντιν Μπάκετ, ο δικηγόρος χαρακτήρισε το άρθρο «απερίσκεπτο και δυσφημιστικό» και υποστήριξε ότι «είναι εμφανές από τη χρονική συγκυρία του ότι γίνεται μία προσπάθεια –με πολιτικά κίνητρα– να ηττηθεί η υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών». Απαίτησε να απολογηθούν οι δημοσιογράφοι και να αποσύρουν το άρθρο.

Η εφημερίδα, ευγενικά, αρνήθηκε. Με εξηγήσεις τις οποίες παρέθεσε ο Ντέιβιντ ΜακΚρόου, βοηθός του νομικού συμβούλου των New York Times, σε επιστολή του προς τον δικηγόρο του Τραμπ. Τι ακριβώς είναι λίβελος; «Η ουσία της καταγγελίας για λίβελο βρίσκεται στην προστασία της φήμης», αναφέρει η επιστολή. Μα ο ίδιος κ. Τραμπ έχει δημιουργήσει αυτή τη φήμη, αντιτείνουν οι NY Times. «Ο κ. Τραμπ έχει διατυμπανίσει ότι χουφτώνει γυναίκες χωρίς τη συγκατάθεσή τους», επισημαίνεται στην άψογα συνταγμένη και δομημένη επιστολή. Υπενθυμίζονται μερικές από αυτές, η στιγμή που κοκορευόταν ο Τραμπ ότι εισβάλει στα αποδυτήρια καλλιστείων ή η στιγμή που, ως υπερήφανος μπαμπάς, αναφέρθηκε στον «κόμματο» («hot piece of ass»), την κόρη του. «Πολλές γυναίκες που δεν αναφέρονται στο άρθρο μας έχουν μιλήσει δημοσίως για τις ανεπιθύμητες κινήσεις του Τραμπ. Τίποτε στο άρθρο μας δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο την εικόνα που ο κ. Τραμπ, μέσα από τα λόγια του και τις πράξεις του έχει ήδη δημιουργήσει»…

NYT responds to Trump re: cease and desist pic.twitter.com/3AozcWSIl6

— Jake Tapper (@jaketapper) October 13, 2016

Ενα – μηδέν (σε αυτόν τον γύρο). Οι δημοσιογράφοι -οι σύμβουλοί τους δηλαδή- αντέκρουσαν την κατηγορία του λίβελου: ο ίδιος ο Τραμπ δυσφημεί τον εαυτό του.

Στη συνέχεια παρέδωσαν μαθήματα δημοσιογραφίας. Ποιο είναι το χρέος των δημοσιογράφων; «Βγάλαμε στο φως πληροφορίες άξιες προς δημοσίευση σχετικά με ένα θέμα που αφορά βαθύτατα το δημόσιο συμφέρον. Αν διαφωνεί ο κ. Τραμπ και πιστεύει ότι οι αμερικανοί πολίτες δεν είχαν δικαίωμα να ακούσουν αυτά που είχαν να πουν αυτές οι γυναίκες και ότι ο νόμος αυτής της χώρας εξαναγκάζει εμάς και αυτούς που τον επικρίνουν να σιωπούν ή να τιμωρούνται, καλωσορίζουμε την ευκαιρία να πάμε στα δικαστήρια και να τον διαψεύσουμε».

Ο Τραμπ βρίσκεται δικαιολογημένα στο στόχαστρο των αμερικανικών ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως το παραδοσιακά δεξιό Fox News. Την Παρασκευή είδε το περιοδικό Time να «ολοκληρώνει» την οπτική κατάρρευσή του, δύο μόλις μήνες μετά το πολυσυζητημένο αυγουστιάτικο εξώφυλλο που εμφάνιζε τον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο να λιώνει. Τότε έφταιγαν οι αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τα σχόλιά του κατά των μουσουλμάνων που είχαν μιλήσει στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Ηταν η αρχή της κατάρρευσης.

Τώρα, μετά και τις καταγγελίες των γυναικών, αυτή η κατάρρευση ολοκληρώνεται. Και εικονογραφείται στο εξώφυλλο του τεύχους του Time που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Και αυτή τη φορά το εικαστικό υπογράφει ο 45χρονος κουβανός γραφίστας Εντελ Ροντρίγκεζ.

Δύο – μηδέν. Αυτό το σχόλιο των ΝΥ Times ίσως αποδειχτεί αρκετό για να σταματήσει τον Τραμπ. Οι δημοσιογράφοι τόνισαν ότι δεν μπορούν να αποκρύψουν πληροφορία που αφορά το κοινό από το ίδιο το κοινό. Μάλιστα επισήμαναν ότι προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα για τη διασταύρωση των στοιχείων που αποκαλύπτουν οι γυναίκες στο επίμαχο άρθρο. Και βέβαια, όπως απαιτεί η έντιμη δημοσιογραφία, έσπευσαν να παρουσιάσουν και την εκδοχή του «κατηγορουμένου».

Στο επίμαχο άρθρο, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχαν με τον κ. Τραμπ, το βράδυ της Τρίτης, εκείνος, «ιδιαίτερα ενοχλημένος, αρνήθηκε καθεμία από τις καταγγελίες των γυναικών».

The phony story in the failing @nytimes is a TOTAL FABRICATION. Written by same people as last discredited story on women. WATCH!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 13, 2016

Οπως σημείωσε ο αρθρογράφος, ο κ. Τραμπ είπε ότι «τίποτε από αυτά δεν συνέβη» και ότι άρχισε να φωνάζει. Είπε ότι οι New York Times κατασκευάζουν κατηγορίες για να τον πληγώσουν και ότι θα μήνυε την εκδότρια εταιρεία αν προχωρούσε με τη δημοσίευση. «Είσαι αηδιαστική», είπε στην ίδια τη ρεπόρτερ που ανέλαβε να του δώσει την ευκαιρία να δικαιολογηθεί για τη συμπεριφορά κατά γυναικών. Ε, ναι, ο Τραμπ συνεχίζει να καλλιεργεί τη φήμη του.

The post Οι NYT προκαλούν τον Τραμπ: «Πάμε στα δικαστήρια» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα