Οι« 53+μία»… τζάμπα μαγκιές για τη ΔΕΗ

Σε τζάμπα μάγκες αναδεικνύονται οι «53+» και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, με την δημοσιοποίηση της διαφωνίας τους για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ. Οι ισχυρισμοί τους είναι έωλοι , αβάσιμοι και μάλλον κουτοπόνηροι. Ακολουθούν την τακτική του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα που διαφωνούσε και διαφωνεί με την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, όμως αυτή είναι πραγματικότητα.

Ο

λόγος είναι απλός. Γιατί όλα με όσα διαφωνούν για τη μεταβίβαση σε ιδιώτες ενός σημαντικού μεριδίου της ΔΕΗ ώστε να γίνει πράξη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τα έχουν συμφωνήσει με το τρίτο Μνημόνιο, πέρσι τον Ιούλιο. Έχουν συμφωνήσει μάλιστα ότι, από τον Ιανουάριο του 2019, (και ενώ το Μνημόνιο θα έχει λήξει τον Ιούλιο του 2018) το 50% της σημερινής ΔΕΗ να έχει περάσει στα χέρια των ιδιωτών.

Κι όχι μόνο. Σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία και οι 153, άρα και οι βουλευτές που συμπράττουν στη κίνηση των «53+» και ο κ. Σκουρλέτης, ψήφισαν χωρίς αντιρρήσεις τη συμφωνία και μάλιστα εντάχθηκε η ιδιωτικοποίηση και σε σχετικό παράρτημα της συμφωνίας.

Αλλωστε οι κύριοι Τσακαλώτος και Σκουρλέτης στις 25 Μαΐου 2016 υπέγραψαν για το διαγωνισμό του 17% της ΔΕΗ, και η Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1472/25.5.2016) τους διαψεύδει..

Οι ίδιοι τον Αύγουστο του 2015 με το ν.4336/14.8.2015 υπέγραψαν να συρρικνωθεί στο 49% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και το 49% των Ελλήνων πολιτών – πελατών της ΔΕΗ να έχει περάσει σε ιδιώτες!

Ήδη σταδιακά γίνονται διαγωνισμοί και ποσοστά κιλοβατώρων μεταβιβάζονται σε ιδιωτικές εταιρίες που σήμερα ελέγχουν το 12% της πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και το 88% φυσικά η ΔΕΗ.

Όπως μεταδίδουν παράγοντες έχοντες πλήρη εικόνα της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σκουρλέτης έχει μπλοκάρει κάθε δέσμευση για συμμετοχή ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας. Στον αέρα βρίσκεται και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ με περιορισμένες πιθανότητες να ολοκληρωθεί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Αζέρων της Socar.

Προς τι λοιπόν η δημόσια και πλήρης διαφωνία τους; Πρόκειται για ιδεολογική και πολιτική επίδειξη δύναμης προς το Μέγαρο Μαξίμου. Επικαλούμενοι την πάγια θέση των κομμάτων της Αριστεράς και ασφαλώς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κράτος στον τομέα της ενέργειας και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας θα έχει πάντα το πάνω χέρι, διαμηνύουν στον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ότι υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί παραμένουν συνεπείς και όχι η ηγεσία της κυβέρνησης.

Όμως, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνει ότι η ακολουθούμενη πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ συμφωνήθηκε απ όλους και κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει διαφωνήσει. Δηλαδή να αποστασιοποιείται κι άλλοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη εφαρμογής των συμφωνηθέντων.Κι αυτός φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος της απουσίας του κ. Σκουρλέτη από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης .

The post Οι« 53+μία»… τζάμπα μαγκιές για τη ΔΕΗ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα