Ο Τσακαλώτος, τα stress tests, το γάλα, το ψωμί και το… ουίσκι της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM. Tα στρες τεστ θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες»,

είπε «αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα».

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην Οικονομία.

Μιλώντας πάντα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους Θεσμούς στην γ’ αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός. δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Γερμανία ότι δέχτηκε τελικά τη μετακίνησή του στην προεδρία της γερμανικής βουλής. «Ξέρουμε ποιoς είναι ο κ. Σόιμπλε, με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ», σημείωσε ο ίδιος. «Με πήρε και μένα ο πρωθυπουργός και μου ζήτησε να πάω πρόεδρος της Βουλής, τώρα που φεύγει ο Σόιμπλε», σχολίασε σε χιουμοριστικό τόνο, ο κ. Τσακαλώτος

«Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κυρία Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα», ανέφερε και απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ. Λίτνερ. «Δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στην αγορά και την κοινωνία, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχτεί πώς αυτό είναι γεγονός, αντιτείνοντας την… αύξηση των λιανικών πωλήσεων, ενώ «υπάρχει αύξηση στον τομέα της μεταποίησης και της Βιομηχανίας», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση για το αν έχουν πέσει οι τιμές στο ψωμί και το γάλα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι αυτή η γενική εικόνα της Οικονομίας. «Ξέρουμε ότι σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν, για αυτό έχουμε κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσουμε». Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Οσο για τη φορολογία, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο Μεσοπρόθεσμο πρόβλεψη για φοροελαφρύνσεις ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Ακόμη, δήλωσε σίγουρος ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2%. Το οποίο σημαίνει ότι σίγουρα εκείνος είχε κάνει τη διαρροή στις 13 Σεπτεμβρίου μιλώντας για το εν λόγω θέμα, βάζοντας, μάλιστα ως στοίχημα και ένα μπουκάλι ουίσκι.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Για αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την Οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των εργαζομένων», είπε στην ίδια συνέντευξη. Μάλιστα, υποστήριξε ότι για το 2017 το… πρόβλημα θα είναι «πού να ξοδέψουμε για δεύτερη φορά την υπεραπόδοση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση της Eldorado, επέμεινε στην υπόθεση της διαιτησίας, τονίζοντας ότι η Χαλκιδική δεν έχει μόνο το χρυσό και πώς έπρεπε να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες.

The post Ο Τσακαλώτος, τα stress tests, το γάλα, το ψωμί και το… ουίσκι της ανάπτυξης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα