Ο Τραμπ, η Αμερική του… Πίτσμπουργκ και η οργή του πλανήτη

09:23 2/6/2017 - Πηγή: Protagon

Λανθασμένη, απογοητευτική και ντροπιαστική, μυωπική και ανόητη: κανένας δεν φάνηκε να φείδεται χαρακτηρισμών για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Στόχος όλων των χαρακτηρισμών -άμεσα και έμμεσα- είναι ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ που με μια από τις συνήθεις ομιλίες του, όπου η υπερβολή και οι πατριωτικές κορώνες ανακατεύονται με μισές αλήθειες και εντυπωσιακές ατάκες, ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή του, για την οποία είχε προϊδεάσει προ ημερών του συμμάχους του στη σύνοδο των G7 στη Σικελία.

Αν και δεν είναι τεχνικά και νομικά εύκολη η αποχώρηση (θα χρειαστεί αρκετούς μήνες αυτό το USexit από τη συμφωνία), θα πρέπει να την θεωρούμε πλέον τετελεσμένη, τουλάχιστον στο μυαλό του Τραμπ.

Βρήκε μια στιγμή όπου το κοινό που τον ψήφισε παρακολουθούσε μπερδεμένο τις αποκαλύψεις για το επιτελείο του και τις μάλλον ύποπτες διασυνδέσεις του, να επανέλθει στο αφήγημα της περήφανης και ανεξάρτητης Αμερικής που πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη.

Ο ίδιος ο Τραμπ με την ομιλία του έκανε εξάλλου σαφές ότι το κοινό που τον ενδιαφέρει είναι στο εσωτερικό των ΗΠΑ. «Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού», είπε χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο προσφιλή στην αμερικανική δεξιά παραδείγματα. Αλλοτε πρωτεύουσα της βαριάς βιομηχανίας των ΗΠΑ, το Πίτσπουργκ χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση και την μεταφορά της βιομηχανικής βάσης των εταιρειών στο εξωτερικό, σε χώρες με φτηνότερο εργατικό κόστος, όπως το Μεξικό.

As the Mayor of Pittsburgh, I can assure you that we will follow the guidelines of the Paris Agreement for our people, our economy & future. https://t.co/3znXGTcd8C

bill peduto (@billpeduto) June 1, 2017

Δύο μικρές λεπτομέρειες που ακυρώνουν στην πράξη αυτήν την προτίμηση. Ούτε καν ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ Πεντούτο δεν βρήκε να πει μια καλή κουβέντα για τα σχέδια του Τραμπ, λέγοντας ότι θα εξακολουθήσει να τηρεί τις διατάξεις της συνθήκης, όπως φαίνεται στο tweet παραπάνω. Δεύτερον, η πόλη στήριξε την Χίλαρι Κλίντον, αν και η πολιτεία, η Πενσυλβάνια, μετακινήθηκε προς τον Τραμπ.

Χωρίς επιχειρήματα

Αναγκαστικά ο Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε να επικαλεστεί και κάποια επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξει την απόφασή του. Και το έκανε με τον συνηθισμένο τρόπο του: παραποίηση, κακή κατανόηση και συνθηματολογία.

Επικαλέστηκε έρευνα του MIT και είπε ότι ακόμη και η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού από όλες τις χώρες θα μείωνε την θερμοκρασία του πλανήτη κατά 0,2 βαθμούς ως το 2100. «Μια μικρή, μικρή μείωση».

Λάθος, επιμένει το MIT, η έρευνα του οποίου από το 2016 έδειξε ότι η πλήρης εφαρμογή θα επιβράδυνε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,6 με 1,1 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα.

Το δημαρχείο του Παρισού με ειδικό φωτισμό μετά από την ανακοίνωση του Τραμπ (REUTERS/Philippe Wojazer)Χωρίς συμμάχους

Εστω και αν το ανέμενε, ο Τραμπ δεν βρήκε σχεδόν κανένα σύμμαχο στην απόφασή του. Από το εσωτερικό των ΗΠΑ, από πολιτικούς, επιχειρηματίες και φορείς, αλλά και από το εξωτερικό, ο Λευκός Οίκος είναι αντιμέτωπος τις τελευταίες ώρες με σειρά δηλώσεων.

Τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να τονίζουν ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά και αυτή με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπαίνει σε ένα άτυπο κλαμπ μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα.

«Ας κάνουμε ξανά μεγάλο τον κόσμο», η απάντηση Μακρόν στον Τραμπ

Πέρα από τους ηγέτες, είναι και τα πρόσωπα με επιρροή και θέση στις επιχειρήσεις τεχνολογίας. Με παρόμοιες θέσεις -αλλά όχι από κοινού- διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της Amazon, της Apple, του Facebook, της Google, της IBM, της Microsoft, της Tesla και του Twitter, εκφράζουν απογοήτευση για την απόφαση του προέδρου.

«Αντίο, Αμερική», το εξώφυλλο της Liberation την Παρασκευή

«Λανθασμένη για τον πλανήτη μας», κατά τον Τιμ Κουκ της Apple, «εξαιρετικά μυωπική» κατά τον επικεφαλής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, «απόφαση επικίνδυνη για το περιβάλλον» κατά τον Μαρκ Ζάκερμπερκ του Facebook ο ένας μετά τον άλλο μιλούν υψηλούς τόνους.

Δεσμεύονται μάλιστα ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την κατασκευή «πράσινων» κτιρίων και εγκαταστάσεων που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια.

Και χωρίς νικητές

Οι New York Times σε κύριο άρθρο τους την Παρασκευή σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανένας κάποιο νικητή σε αυτήν την προεδρική απόφαση, πέρα από τους σκληροπυρηνικούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής -κάποιοι και μέσα στο επιτελείο του Τραμπ- και τα συμφέροντα που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου και λιθάνθρακα.

«Ακόμη πιο εκπληκτικό», συνεχίζει η εφημερίδα, «είναι το ότι ένας πρόεδρος που αυτοπροβάλλεται σαν ξύπνιος επιχειρηματίας και εκλέχτηκε με την υπόσχεση περισσότερων θέσεων εργασίας», δεν καταλαβαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η ειρωνεία είναι ότι η μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας και τις εφαρμογές τους, όπως τα αυτοκίνητα, ανοίγει από μόνη της μια τεράστια αγορά που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2030.

Πρώτα όμως το Πίτσπουργκ…

The post Ο Τραμπ, η Αμερική του… Πίτσμπουργκ και η οργή του πλανήτη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα