Ο Τραμπ σχεδιάζει νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα

«Παγώνουν» το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του λόγω ανεπάρκειας πειστικών επιχειρημάτων; Θα φτιάξει ένα νέο διάταγμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει να υποχωρεί στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν αναστείλει την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος που προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε πολίτες (άρα και πρόσφυγες) επτά μουσουλμανικών χωρών. Μιλώντας σε ρεπόρτερ στο αεροσκάφος Αir Force One, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να υπογράψει ένα «νέο, ολοκαίνουργιο» διάταγμα και μάλιστα σύντομα, μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

«Θα νικήσουμε

αυτή τη μάχη», είπε. «Το μόνο κακό είναι ότι παίρνει χρόνο. Αλλά θα νικήσουμε. Εχουμε πολλές επιλογές, για παράδειγμα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκαίνουργιο διάταγμα».

Η ανακοίνωσή του για το επόμενο στάδιο της «μάχης» έρχεται μετά τη δικαστική απόφαση του ένατου Ομοσπονδιακού Εφετείου του Σαν Φρανσίσκο, που ενέκρινε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου στο Σιάτλ σύμφωνα με την οποία παγώνει σε όλη τη χώρα το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου σε ταξιδιώτες, μετανάστες και πρόσφυγες από επτά μουσουλμανικές χώρες, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Οι τρεις δικαστές του Εφετείου αποφάσισαν ομόφωνα ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα για την απειλή που δικαιολογεί την επαναφορά της απαγόρευσης.

Επιπλέον, δεν έκαναν δεκτό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο πρόεδρος είναι ο μόνος με τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για θέματα που αφορούν την μετανάστευση. Οι πολίτες, προσέθεσαν οι δικαστές, έχουν ισχυρό συμφέρον για την τήρηση της εθνικής ασφάλειας αλλά και για την ελευθερία των μετακινήσεων, την ελευθερία από διακρίσεις και την αποφυγή του χωρισμού των οικογενειών.

Απ’ ό, τι φαίνεται, και όπως δήλωσε πηγή του Λευκού Οίκου στο CNN, η κυβέρνηση δεν προτίθεται προς το παρόν να καταθέσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης. Ισως είναι πιο εύκολο να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο διάταγμα. Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τραμπ από το προεδρικό αεροσκάφος δεν ανέφερε ποιες θα είναι οι αλλαγές στο νέο διάταγμα. Επεσήμανε απλώς την ανάγκη για «ταχύτητα, για λόγους ασφάλειας».

Το ίδιο είπε και νωρίτερα την Παρασκευή σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή. Θα κάνουμε κάτι για αυτό σύντομα. Θα το δείτε, μέσα στην επόμενη εβδομάδα», είπε.

The post Ο Τραμπ σχεδιάζει νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα