Ο πυρηνικός εφιάλτης επέστρεψε (για λίγο) στην Ευρώπη

Εχουν περάσει 30 χρόνια από τη φρίκη του Τσέρνομπιλ, όταν όλη η Ευρώπη γνώρισε και έμαθε να ζει με τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. Ετσι, κάθε είδηση για διαρροή ή ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα -και η Ευρώπη έχει πολλούς- ξυπνά μνήμες και πυροδοτεί αντανακλαστικά. Οπως και τώρα. Η Νορβηγική Αρχή Προστασίας από την Ακτινοβολία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας από τους ερευνητικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας

υπέστη διαρροή ραδιενεργού ιωδίου τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.

Το ατύχημα σημειώθηκε σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη νότια Νορβηγία, όμως πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η «έκλυση περιορίστηκε» χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. Συγκεκριμένα, μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου διέρρευσαν από ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα που ανήκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας για την Ενέργεια (IFE).

Το περιστατικό συνέβη στις 13:45 (τοπική ώρα) στον αντιδραστήρα του Χάλντεν, στη νοτιοανατολική Νορβηγία. Διενεργούνται εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Αρχή Ραδιολογικής Προστασίας της χώρας, τονίζοντας ότι η ραδιενέργεια δεν απειλή για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον εκτός της εγκατάστασης. «Η ραδιενεργός διαρροή οφείλεται σε τεχνική αστοχία στη διάρκεια επεξεργασίας των καυσίμων. Οι εκπομπές ραδιενέργειας είναι μικρές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι εκκένωσαν με ασφάλεια τον χώρο όταν σήμανε συναγερμός.

(Institute for Energy Technology)

Ο αντιδραστήρας ζέοντος ύδατος του Χάλντεν λειτουργεί από το 1958, αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.

Το ραδιενεργό ιώδιο που διέρρευσε έχει ημιζωή οκτώ ημερών – αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η αρχική ποσότητα ιωδίου.

Μπορεί, δυνητικά, να προκαλέσει καρκίνο του θυρεοειδή.

To θέμα είναι έστω και με αυτή τη μικρή διαρροή -και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική απειλή- ο πυρηνικός εφιάλτης άρχισε να πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη. Η οποία δεν ξέχασε ποτέ το Τσέρνομπιλ…

The post Ο πυρηνικός εφιάλτης επέστρεψε (για λίγο) στην Ευρώπη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα