Ο «Παλμός της Ευρώπης» χτύπησε και πάλι την Κυριακή σε 40 πόλεις

Χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 40 πόλεις την Κυριακή, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λίγο πριν από τις εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία και με την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση (Brexit) να περνάει στην τελική της φάση.

Το κίνημα Παλμός της Ευρώπης (Pulse

of Europe), που ιδρύθηκε από τον δικηγόρο Ντάνιελ Ρούντερ στη Φρανκφούρτη και περιγράφεται ως μια «μη κομματική πρωτοβουλία πολιτών», προσέλκυσε αρκετές χιλιάδες πολίτες ανά τη Δυτική Ευρώπη.

Στη Γερμανία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις 35 πόλεις και πέντε στη Γαλλία. Στο πλευρό τους και το Αμστερνταμ, οι Βρυξέλλες αλλά και το Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία.

"Stay with us" is the rally's message for the upcoming election in the #Netherlands #pulseofeurope #Cologne pic.twitter.com/VaWj1D26ql

— Kiyo Dörrer (@KiyoDoerrer) March 12, 2017

«Πρέπει να δοθεί ένα φιλοευρωπαϊκό σύνθημα από την καρδιά των κοινωνιών μας», δήλωσε ο Ρούντερ. «Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι που αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η Ενωση, αλλά είναι σε γενικές γραμμές υπέρ του ευρωπαϊκού πλάνου. Είμαστε μια πραγματικά σιωπηλή πλειοψηφία. Και ο μόνος τρόπος να εκφραστούμε, είναι να βρεθούμε στους δρόμους».

Οπως δήλωσε στον βρετανικό Guardian, εμπνεύστηκε το κίνημα από τις διαδηλώσεις μετά την ψηφοφορία για το Brexit και τις ημέρες που ακολούθησαν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ: «Ηταν σπουδαίες, αλλά ήταν κρίμα που έγιναν κατόπιν εορτής».

Στη συγκέντρωση της Φρανκφούρτης την περασμένη Παρασκευή βρέθηκαν 2.500 άτομα – αυτή την Κυριακή ξεπέρασαν τις 4.000. Στο Μπαθ, τη μοναδική πόλη της Μεγάλης Βρετανίας που εμπλέκεται στο κίνημα, περίπου 250 άτομα βρέθηκαν στη συγκέντρωση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Το αν ο Παλμός της Ευρώπης έχει την αναγκαία ορμή για να μετατραπεί σε μια μακροχρόνια εκστρατεία που θα μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, μένει να αποδειχθεί.

#pulseofeurope in Darmstadt. Great. A lot of people attended including the mayor of #Darmstadt. Thx again to the organizers! Stay united! pic.twitter.com/ooT3KfmitF

— Udo Kurilla (@alliruk) March 12, 2017

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό, ότι μία εκδήλωση που ξεκίνησε στη Φρανκφούρτη τον Φεβρουάριο εξελίχθηκε σε πανευρωπαϊκό κίνημα, με βάση τη Γερμανία.

Οι διοργανωτές έχουν δεσμευτεί τα συλλαλητήρια να κρατήσουν για εβδομάδες, αναγνωρίζοντας ότι τα αποτελέσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, με τον κίνδυνο εκλογής των ακροδεξιών Μαρίν Λεπέν και Γκερτ Βίλντερς αντίστοιχα, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ΕΕ.

#PulseofEurope @ #Netherlands : #blijfbijons pic.twitter.com/3EMPphq8sQ

Pulse of Europe (@PulseofEurope) March 12, 2017

Ο Μάλτε Στόιμπερ, φοιτητής Νομικής, 27 χρόνων και διοργανωτής της συγκέντρωσης στο Μίνστερ της Γερμανίας, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα: «Αν μιλάμε για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας, δεν είμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο παρά τρία. Θέλουμε να στείλουμε το δικό μας θετικό μήνυμα, για δημοκρατική, συνταγματική και ενωμένη Ευρώπη και να ενωθούμε με τις φιλοευρωπαϊκές φωνές σε όλες της χώρες της ηπείρου».

Mehrere hundert Menschen in #Dresden bekennen sich heute zu #Europa#PulseofEurope #dd1203 pic.twitter.com/rz884egARz

— Dietrich Herrmann (@d_herrmann) March 12, 2017

Ο Στόιμπερ δήλωσε απογοητευμένος από των αυξανόμενο αριθμό των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την πλειοψηφία. «Με τα συλαλλητήριά μας θέλουμε να δείξουμε ότι αυτό δεν ισχύει», τόνισε.

Η Μαρί Λουίζ Γκαρ, διοργανώτρια της συγκέντρωσης στο Πότσδαμ της Γερμανίας, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της την περασμένη Κυριακή: «Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε αξίες όπως τους νόμους, την ελευθερία και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τώρα, και όχι να περιμένουμε, όπως οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, να διαμαρτυρηθούμε όταν θα είναι πια αργά».

The post Ο «Παλμός της Ευρώπης» χτύπησε και πάλι την Κυριακή σε 40 πόλεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα