Ο Μακρόν «κερδίζει» και την Λεπέν και τον Φιγιόν – αλλά είναι τρίτος

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γαλλία και για τη στιγμή που θα διεκδικήσει την προεδρία η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ότι η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου θα περάσει στον β’ γύρο, πιθανότατα μάλιστα ως πρώτη. Ωστόσο προβλέπεται ότι εφόσον βρεθεί αντιμέτωπη στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Δεξιάς, Φρανσουά

Φιγιόν –το οποίο είναι αρκετά πιθανό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- τελικά θα χάσει με εντυπωσιακή διαφορά. Οπως όμως και θα συμβεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αν και ανεξάρτητος και μόλις 39 ετών δείχνει να κερδίσει συνεχώς ψήφους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση POP που διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από τις 6 ως τις 8 Ιανουαρίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου, ο Φιγιόν δείχνει να έπεται της Λεπέν κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο που θα γίνει τον Μάιο, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας θα καταφέρει να προσελκύσει τις ψήφους όλων των υπολοίπων σε ένα άτυπο «εθνικό μέτωπο» κατά της Λεπέν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα αν Λεπέν και Φιγιόν αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου, η νίκη του αρχηγού της Δεξιάς θα είναι πανηγυρική: φέρεται να επικρατεί της Λεπέν με 63% έναντι 37%.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι και ο Μακρόν, ο δημοφιλής πρώην υπουργός Οικονομίας υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη καθώς τα ποσοστά στήριξης στο πρόσωπό του αυξάνονται. Μάλιστα, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν έφτανε εκείνος στον δεύτερο γύρο, αντιμέτωπος με τον Φιγιόν, θα κέρδιζε την προεδρία, ενώ τη Λεπέν θα την κέρδιζε ακόμα πιο εύκολα!

Προς το παρόν, πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας φαίνεται να έρχεται στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο με ποσοστό από 16 ως 20%, το οποίο θα εξαρτηθεί τελικά από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών –οι εκλογές για το χρίσμα του κόμματος του Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου.

Το ποσοστό επιτυχίας του Μακρόν θα εξαρτηθεί και από το τι θα επιλέξει να κάνει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού. Αν ο ίδιος αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα, τότε μέρος των ποσοστών του που ανέρχονται σε 5,5% έως 7%, σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, θα προστεθεί στις ψήφους του Μακρόν.

Τα αποτελέσματα έρευνας της για λογαριασμό των Paris Match, i-TEle και Sud-Radio, είναι τα εξής:

α’ γύρος (Απρίλιος):

Λεπέν 26,5%

Φιγιόν 24% – 25%

Μακρόν 17%-20% (ανάλογα με το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών)

β΄γύρος (Μάιος):

Φιγιόν 64% – Λεπέν 36%

Μακρόν 65% – Λεπέν 35%

Μακρόν 52% – Φιγιόν 48%

The post Ο Μακρόν «κερδίζει» και την Λεπέν και τον Φιγιόν – αλλά είναι τρίτος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα