Ο κήπος με τις αποκεφαλισμένες προτομές

Δεν μπορεί, αν ζείτε στην πρωτεύουσα σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει. Το Πάρκο Λογοτεχνών βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας και αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά και ολόκληρης της χώρας: η υπαίθρια γλυπτοθήκη του αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αντικείμενο θαυμασμού απ’ όσους περνούσαν από το σημείο όπου βρίσκεται και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (είσοδος από Σόλωνος).

Ωστόσο, τα μνημεία που υπήρχαν εκεί ξεχάστε τα. Για

την ακρίβεια, τις προτομές.

Κι αυτό γιατί στις 25 και στις 26 Μαΐου, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», άγνωστοι κατάφεραν και απέσπασαν τις ορειχάλκινες προτομές μεγάλων ελλήνων λογοτεχνών.

Πέντε προτομές αφαιρέθηκαν κατά τις βραδινές ώρες από το σημείο που βρισκόταν στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με τους δράστες να παίρνουν μαζί τους τις προτομές του Κώστα Ουράνη, του Αγγελου Τερζάκη, του Κωστή Μαστιά και του Γιώργου Θεοτοκά.

Σύριγγες πάνω στην κατεστραμμένη βάση της προτομής

Μάλιστα, δεν σταμάτησαν εκεί αφού επέστρεψαν και το επόμενο βράδυ και αφαίρεσαν και την προτομή του Παντελή Χορν!

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για το περιστατικό, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δράστες οι οποίοι κλέβουν ορειχάλκινα αντικείμενα και τα λιώνουν σε παράνομα χυτήρια στην Αττική. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η τιμή για την κάθε προτομή στα παράνομα… σκραπάδικα είναι 100-120 ευρώ.

Μάλιστα, φαίνεται πως πρώτα έριξαν τις μαρμάρινες βάσεις και στη συνέχεια με τροχό αφαίρεσαν τις ορειχάλκινες προτομές.

Η προτομή του Αγγελου Τερζάκη λείπει

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα αγάλματα είχαν συντηρηθεί πολύ πρόσφατα, μετά από σχετικό πρόγραμμα το οποίο είχε τρέξει ο Δήμος Αθηναίων.

Μια όχι και τόσο παλιά ιστορία

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν είναι πρωτοφανή. Εχει ξανασυμβεί αντίστοιχο περιστατικό, όταν πριν τρία χρόνια άγνωστοι απέσπασαν από το ίδιο σημείο τις προτομές των Νίκου Καζαντζάκη, Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και Αντώνη Τρίτση. Από το 2013 και μετά δεν υπήρξε ποτέ νεότερο για την υπόθεση, αφού ούτε οι δράστες βρέθηκαν, ούτε οι προτομές.

Σε έναν βαθμό, η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά σε αυτό το σημείο είναι αναμενόμενη. Μέσα σε τρία χρόνια, το παρκάκι –που είναι και στέκι τοξικομανών– αναδεικνύεται στο αγαπημένο λημέρι των κακοποιών, με οκτώ κλοπές.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης το πρωί της Τρίτης. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε ότι όταν ήταν ο ίδιος δήμαρχος Αθηναίων είχε ζητήσει «να είναι ιδιώνυμο αδίκημα η κλοπή ή η φθορά» τέτοιων μνημείων, ώστε να μπορεί ο δράστης να συλλαμβάνεται άμεσα και να δικάζεται όχι για πλημμέλημα, αλλά με ποινές που φτάνουν ως τη φυλάκιση.

Τότε, υπενθύμισε ο κ. Κακλαμάνης, είχε συναντήσει την αντίδραση και των κυβερνήσεων αλλά και των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

The post Ο κήπος με τις αποκεφαλισμένες προτομές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα