Ο Ιλχάν Αχμέτ ξύπνησε ξανά τις εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Για όσους δεν θυμούνται, ο Ιλχάν Αχμέτ είναι ο βουλευτής Ροδόπης που κοιμήθηκε Ποτάμι και ξύπνησε ΠΑΣΟΚ, να κερνάει μια ωραία μέρα του Ιανουαρίου σουτζούκ λουκούμ τη Φώφη Γεννηματά. Ως εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο βέβαια –ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος γυρολόγος της πολιτικής, άλλωστε πριν από το φιλόξενο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είχε περάσει από τη Νέα Δημοκρατία

και τη ΔΗΜΑΡ. Το πρόβλημα είναι η παρουσία του στην Προύσα σε εκδήλωση όπου υπήρχαν σημαίες της λεγόμενης «Ανεξάρτητης Θράκης». Αυτή η παρουσία προκάλεσε αντιδράσεις από διάφορα εθνικοπατριωτικά ΜΜΕ, σχόλια από τους Ανεξ. Ελληνες, αλλά με τον τρόπο της επανέφερε και τις εντάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Εντάσεις που προφανώς δεν έχουν κοπάσει, μολονότι πέρασαν δύο εβδομάδες από την επεισοδιακή εκείνη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και από τότε που η κυρία Γεννηματά προκήρυξε έκτακτο συνέδριο καρατομώντας τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο κύριος Αχμέτ παρέστη σε εκδήλωση του Αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-Τουρκίας» στην οποία ο βουλευτής Ροδόπης απηύθυνε χαιρετισμό με φόντο τις πράσινες σημαίες της «Ανεξάρτητης Θράκης». Αυτό αρχικά μεταδόθηκε από διάφορα περιθωριακά sites, έπειτα όμως έγινε και ρεπορτάζ από το Star, που ζήτησε από τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σκουρίδη ένα σχόλιο. ««Aν δεν καταλάβαινε που βρίσκονταν και δεν προστάτεψε τον εαυτό του, όπως όφειλε ως έλληνας βουλευτής, από τις προβοκάτσιες των Τούρκων και να τον φωτογραφίζουν με φόντο τις σημαίες της δήθεν “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”, τότε οφείλει αφού αποδείχθηκε ότι τον χρησιμοποίησαν, να υποβάλει αμέσως την παραίτηση του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Το ΠΑΣΟΚ, μολονότι τυπικά ο κύριος Αχμέτ δεν είναι βουλευτής του, αλλά βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έσπευσε να μοιράσει μια απάντηση του βουλευτή Ροδόπης:

«Παραβρέθηκα πριν λίγες ημέρες στην Προύσα της Τουρκίας, σε ιδιωτική επίσκεψη συμμετοχής σε μια μεγάλη θρησκευτική τελετή ομοθρήσκων μου που διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή από πολίτες που κατάγονται από την Θράκη και ζουν εκεί εδώ και πολλές δεκαετίες, διατηρώντας τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους.

» Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα των δήμων Προύσας και Οσμάν Γκαζί και οι ήταν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι των δύο μεγάλων αυτών δήμων, που με προσκάλεσαν και μου έκαναν την τιμή να με φιλοξενήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο κλήθηκα να απευθύνω έναν τυπικό χαιρετισμό και τίποτα περισσότερο, που δεν θα μπορούσε να είναι αιτία πανηγυρισμού για κανέναν.

» Ξέρω πολύ καλά να κρατώ την θέση μου και να τιμώ τον ρόλο μου ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το έχω αποδείξει, άλλωστε, σε όλη την διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής. Ουδέποτε ταυτίστηκα ή συμπορεύτηκα με άκρα και ακραίους κάθε προέλευσης.

» Είναι προφανές, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρεπορτάζ που ανέβηκε στο ειδησεογραφικό site “Star.gr”, δεν με αφορά και δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει καμία σχέση μαζί μου.

» Τέλος, υποδείξεις πατριωτισμού και μαθήματα αυτού του είδους από τον κ. Π. Σγουρίδη και τους ΑΝΕΛ, δεν δέχομαι. Με την φρασεολογία τους και την πολιτική τους θεώρηση κάνουν ζημιά στην Θράκη σε πολλά επίπεδα και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι αποτελούν την εθνικιστική συνιστώσα της κατά τα άλλα αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Φαίνεται λοιπόν ότι η Χαριλάου Τρικούπη, de facto έδρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηρίζει, τον κύριο Αχμέτ ο οποίος εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Αυτό όμως το περιστατικό αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πλευρά του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη (που μαζί με τον αποπεμφθέντα γραμματέα του κόμματος κ. Ξεκαλάκη βρίσκονται στα μαχαίρια με την κυρία Γεννηματά), να υπενθυμίσει το λάθος της ένταξης του κυρίου Αχμέτ στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κάποιοι ανέφεραν ότι ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος καθώς είχε αντιδράσει για την ένταξη του κ. Αχμέτ λέγοντας ότι αυτή «δεν συνιστά διεύρυνση του χώρου».

Στο ίδιο πλαίσιο η ανακοίνωση των PES Activists Greece (το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα) που εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την αποπομπή του κ. Αχμέτ ιδίως μετά τα όσα είπε για να δικαιολογήσει την παρουσία του στην Προύσα:

«Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν παραβρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τρίτη 2 Μαΐου στην Προύσα της Τουρκίας ο Σύλλογος “Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης”, στην οποία υπάρχουν σύμβολα και σημαίες της “ανεξάρτητης Θράκης”. Καλούμε τον βουλευτή αν δεν μπορεί να αποχωρεί από παρόμοιες εκδηλώσεις, τότε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ».

Η ένταξη του Ιχλάν Αχμέτ όμως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν από τις πρώτες πράξεις της κυρίας Γεννηματά για διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μια στρατηγική που έφερε την προσωπική της σφραγίδα και οδήγησε στο να γίνει η ΔΗΣΥ τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, προσπερνώντας τη Χρυσή Αυγή. Μπορεί να διώξει τώρα τον κ. Αχμέτ;

The post Ο Ιλχάν Αχμέτ ξύπνησε ξανά τις εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα