Ο φονικός σεισμός και η «απροετοίμαστη» Ιταλία

Ο τελευταίος απολογισμός από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, που έπληξε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης, κάνει λόγο για τουλάχιστον 268 νεκρούς, που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταρρεύσεων. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί, τις επόμενες ώρες, να ξεπεράσει τους 300. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ. Οι χειρότερες καταστροφές σημειώθηκαν στις μεσαιωνικές κωμοπόλεις Αματρίτσε

και Ακουμόλι, κοντά στο Ριέτι, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ρώμης, αλλά και στη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, 25 χλμ. ανατολικότερα.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας επιμένουν πως υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και έτσι συνεχίζουν τις έρευνες στις πληγείσες περιοχές. Με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, ενώ ιταλικά και διεθνή δίκτυα μεταδίδουν εικόνες μηχανημάτων που επιχειρούν να μετακινήσουν τα βαριά χαλάσματα, για να μπορέσουν οι διασώστες να ερευνήσουν ενδελεχώς τα σημεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, χθες, Πέμπτη, τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες στην κωμόπολη Αματρίτσε και στα ερείπια του ξενοδοχείου «Ρόμα», όπου 15 με 20 τουρίστες αγνοούνται. Μία σορός ανασύρθηκε χθες το πρωί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο πύργος του ρολογιού στο Αματρίτσε με τους δείκτες σταματημένους στις 3.39 πμ, την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός (REUTERS/Adamo Di Loreto)

«Βρισκόμαστε ακόμη σε χρονική φάση στην οποία ο εντοπισμός ζωντανών κάτω από τα ερείπια είναι εφικτός. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να εντοπισθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος, ενώ θα βεβαιωθούμε ότι δεν έχει απομείνει κανείς εγκλωβισμένος», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Λούκα Κάρι, που επεσήμανε ότι στο σεισμό της Λ’ Ακουιλα, το 2009, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επιζώντα ύστερα από 72 ώρες.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην κοινότητα Αματρίτσε, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι 11 πολίτες της συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η μετασεισμική δόνηση ισχύος 4,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, προκάλεσε μερική κατάρρευση του καμπαναριού και της πρόσοψης του ναού του Αγίου Αυγουστίνου στο Αματρίτσε, έργο του 15ου αιώνα.

Στην κωμόπολη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που επίσης χτυπήθηκε σφοδρά από τον σεισμό, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό το βράδυ της Τετάρτης, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια κατοικίας. Τα συνεργεία έχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε γκρεμισμένο σπίτι της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται όμως σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.

Με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κατοίκους (REUTERS/Ciro De Luca)

«Σε μία χώρα που έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ φονικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια, το μόνο που μάθαμε είναι να σώζουμε ζωές εκ των υστέρων», έγραφε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera ο αρθρογράφος Σέρτζιο Ρίζο.

Το σχολείο του Αματρίτσε έχει καταστραφεί (REUTERS / Ciro De Luca)

Ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% των κτισμάτων στην Ιταλία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Υστερα από κάθε μεγάλο σεισμό κατατίθενται προτάσεις με στόχο την αντισεισμική θωράκιση, οι οποίες συχνά καταλήγουν να μην εφαρμοστούν, δέσμιες της δυσκίνητης ιταλικής γραφειοκρατίας και των χρόνιων χρηματοδοτικών ελλείψεων.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί και ότι «θα εγγυάται τη δυνατότητα των κατοίκων να ζήσουν στις γεμάτες ιστορία κοινότητες αυτές».

Διασώστες συνεχίζουν ασταμάτητα τις έρευνες στα συντρίμμια της κωμόπολης Πεσκάρα ντελ Τρόντο (REUTERS/Adamo Di Loreto)

Συνεργεία στατικών μηχανικών επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες διαρκώς τις πληγείσες κωμοπόλεις, για να καταγράψουν τα σεισμόπληκτα κτίσματα, ενώ ομάδες ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού επιθεωρούσαν μνημεία και μεσαιωνικά κτίρια.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η τοπική εισαγγελία ερευνά την κατάρρευση της σχολής «Ρόμολο Καπρανίκα» στο Αματρίτσε. Η σχολή ανακαινίσθηκε το 2012, χάρη σε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση κτισμάτων της κεντρικής Ιταλίας. Οι περισσότεροι θάνατοι σε πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία καταγράφηκαν σε δημόσια κτίρια που κατέρρευσαν, όπως η φοιτητική εστία στην Λ’ Ακουιλα το 2009 με 11 νεκρούς και το δημοτικό σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο στην Πούλια το 2002, με θύματα 27 παιδιά της Α’ Δημοτικού.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Αματρίτσε φιλοξενούνται προσωρινά σε γυμναστήριο της περιοχής (REUTERS / Ciro De Luca)

Οι πολύνεκροι σεισμοί στην Ιταλία δίνουν συχνά την αφορμή στη Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις εναντίον αρχιτεκτόνων, μηχανικών, εργολάβων και κρατικών αξιωματούχων, αρμοδίων για έργα σε δημόσια κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Στην περίπτωση του σεισμού στη Λ’ Ακουιλα, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος έξι γεωλόγων για την αποτυχία τους να προειδοποιήσουν έγκαιρα τον πληθυσμό για τη δόνηση.

Η καταδίκη των γεωλόγων από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ανετράπη από το εφετείο, που τους αθώωσε. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εκπόνηση εκτάκτων μέτρων για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες. «Σήμερα είναι μία ημέρα για δάκρυα, αύριο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για ανοικοδόμηση», είχε πει το βράδυ της Τετάρτης ο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

The post Ο φονικός σεισμός και η «απροετοίμαστη» Ιταλία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα