Ο Φαν Χάαλ ελπίζει στο «θαύμα του Γουέμπλεϊ»

Πάνε 26 χρόνια από τότε που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον γλίτωσε την απόλυση χάρη σε ένα Κύπελλο Αγγλίας. Ο σκωτσέζος προπονητής είχε αφιχθεί στο «Ολντ Τράφορντ» τον Οκτώβριο του 1986, όμως δεν είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνσή του. Η διοίκηση είχε πειστεί, και απλώς περίμενε να ολοκληρωθεί η σεζόν. Ωσπου ήρθε ο διπλός τελικός (3-3 και 1-0) του 1990, απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Την αποψινή (Σάββατο 19.30, NovaSports

2) αντίπαλο της Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ.

Η κατάκτηση εκείνου του Κυπέλλου, που κράτησε τον Φέργκιουσον στη θέση του, ουσιαστικά άλλαξε τη μοίρα της Γιουνάιτεντ, η οποία είχε μείνει χωρίς πρωτάθλημα από το 1967 και -το χειρότερο- παρακολουθούσε τη Λίβερπουλ να σαρώνει τους τίτλους, τον έναν μετά τον άλλον. Με αφετηρία το τρόπαιο του 1990, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κυριάρχησαν στο Νησί για σχεδόν 25 χρόνια, γράφοντας το πιο ένδοξο κεφάλαιο της ιστορίας τους. Δια χειρός του ανθρώπου που βρέθηκε 90 λεπτά μακριά από την απόλυση.

Αυτό το Κύπελλο το χρειάζεται απεγνωσμένα και ο αντίπαλος προπονητής, ο Αλαν Πάρντιου, ο οποίος δεν κρύβει το όνειρό του να αναλάβει την εθνική ομάδα της Αγγλίας

Τόσο απέχει, σήμερα, από την απόλυση και ο Λουίς φαν Χάαλ, τον οποίο όλοι στο Μάντσεστερ θεωρούν «τελειωμένο». Ολοι, εκτός από… τον ίδιο. Ο ολλανδός τεχνικός ελπίζει πως, αν φέρει στον σύλλογο αυτό το τρόπαιο (που θα είναι το πρώτο για τη Γιουνάιτεντ στη μετα-Φέργκιουσον εποχή), απόψε όλα μπορεί να αλλάξουν. Εχει τρεις καλούς λόγους να το πιστεύει. Ο πρώτος είναι ότι -παρά την απογοητευτική για την ομάδα του σεζόν- στα δέκα τελευταία παιχνίδια της η Γιουνάιτεντ έδειξε να συνέρχεται. Υπέστη μόλις μια ήττα (από τη Γουέστ Χαμ στις 10 Μαΐου) και, τελικώς, λίγο έλειψε να πιάσει τον στόχο της συμμετοχής της στο Champions League. Δεν τα κατάφερε, επειδή η Σίτι είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Ο δεύτερος, ότι στα δύο χρόνια του στο «Ολντ Τράφορντ» προώθησε πολλούς ταλαντούχους νεαρούς στην πρώτη ομάδα, κάτι στο οποίο -παραδοσιακά- ο σύλλογος δίνει ιδιαίτερη σημασία. Ο Λουίς φαν Χάαλ έδωσε ευκαιρίες σε 14 πιτσιρικάδες, με τελευταία «ανακάλυψη» τον εντυπωσιακό Μάρκους Ράσφορντ.

Ο τρίτος λόγος αισιοδοξίας του Ολλανδού -ότι μπορεί να αποφύγει το… μοιραίο- είναι, ίσως, ο σπουδαιότερος: στο Συμβούλιο που αποφασίζει για τη Γιουνάιτεντ, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τον στηρίζουν. Κυρίως επειδή τους τρομάζει η εναλλακτική λύση: ο Ζοσέ Μουρίνιο. Η αλήθεια είναι οτι συμφωνία του συλλόγου με τον πορτογάλο τεχνικό, δεν υπάρχει. Κάποιο προσύμφωνο -ως ένδειξη των προθέσεων των δυο πλευρών, αλλά και για να περιμένει ο Μουρίνιο την απόφαση της Γιουνάιτεντ (έναντι κάποιας αποζημίωσης)- μπορεί. Αλλά τίποτε δεν είναι οριστικό. Γι’ αυτό και ο διάσημος προπονητής εξακολουθεί να δέχεται προτάσεις από διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες: επειδή η «πιάτσα» των μάνατζερ γνωρίζει πως είναι διαθέσιμος. Ετσι, υπάρχει και το ενδεχόμενο, ο Μουρίνιο να μην προσληφθεί αλλά ο φαν Χάαλ να απολυθεί.

Δυστυχώς για τον 65χρονο ολλανδό, τα «πλην» είναι περισσότερα από τα «συν». Ακόμη και για τους άγγλους -οι οποίοι περηφανεύονται οτι αυτή η διοργάνωση προϋπήρξε του πέναλτι, των αλλαγών στις ενδεκάδες και των… οριζόντιων δοκαριών (όλα αυτά ήταν άγνωστα στον πρώτο τελικό του 1872)- το Κύπελλο Αγγλίας δεν είναι, πια, τόσο σημαντικό όσο τότε που έσωσε τον σερ Αλεξ. Στην εποχή μας, όπου τα πάντα καθορίζονται από την οικονομική τους διάσταση, μετράνε μόνο η Premier League και το Champions League. Σε αυτά τα δυο γήπεδα, ο φαν Χάαλ απέτυχε παταγωδώς – με το δεύτερο υψηλότερο μπάτζετ πίσω από τη συμπολίτισσα Σίτι.

Ενα Κύπελλο -το πρώτο της μετά το 2004- μπορεί να παρηγορήσει, προς στιγμήν, τη Γιουνάιτεντ, όμως η μαύρη αλήθεια είναι αυτή που ομολόγησε ένας από τους πρωταγωνιστές της κυριαρχίας των «Μπέμπηδων» στην Premier League. Ο Πολ Σκόουλς, ο παλαίμαχος διεθνής παίκτης της, εξέφρασε την θλίψη του για τη σημασία που αποδίδεται στον αποψινό τελικό, θυμίζοντας ότι -μέχρι προσφάτως- το Κύπελλο ήταν τριτεύουσας σημασίας για την ομάδα του, η οποία σε τέτοια παιχνίδια ξεκούραζε παίκτες για το Πρωτάθλημα ή το Champions League.

Επιπλέον, ακόμη και όταν νικούσε, η Γιουνάιτεντ έπαιζε φέτος ένα αμυντικό και διστακτικό ποδόσφαιρο, πετυχαίνοντας μόλις 49 γκολ σε 38 αγώνες. Ενα περισσότερο από τη Σάντερλαντ, την τελευταία ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος που γλίτωσε τον υποβιβασμό, και 19 λιγότερα από την πρωταθλήτρια Λέστερ, την «ομάδα του 1-0». Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα του φαν Χάαλ, όπως και του προκατόχου του, είναι ο πήχυς των προσδοκιών του κοινού στο «Ολντ Τράφορντ», ο οποίος ανέβηκε πολύ ψηλά στις δυόμισι δεκαετίες του Φέργκιουσον.

Αυτό το Κύπελλο το χρειάζεται απεγνωσμένα και ο αντίπαλος προπονητής, ο Αλαν Πάρντιου, ο οποίος δεν κρύβει το όνειρό του να αναλάβει την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Αν η Κρίσταλ Πάλας νικήσει το μεγάλο φαβορί -τη Γιουνάιτεντ- αυτή η κουβέντα θα ανοίξει για τα καλά. Αλλωστε, μέχρι πριν από πέντε μήνες ο 54χρονος τεχνικός είχε φτάσει την ομάδα του στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, κάνοντας μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά του. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, όμως, μέσα στο 2016, την πήρε η κάτω βόλτα. Η Κρίσταλ Πάλας έκανε μόλις δυο νίκες στα τελευταία 21 της παιχνίδια πρωταθλήματος. Ισως επειδή ο Πάρντιου δεν έχει τη σοφία του Ρανιέρι. Με δηλώσεις του στιλ «είμαστε αρκετά καλοί, ώστε να πάρουμε μια θέση στο Champions League», δεν κατάφερε να κρατήσει τους παίκτες του προσγειωμένους.

Ο Πάρντιου, ο οποίος αμείβεται με ενάμισι εκατομμύριο λίρες το χρόνο και περιμένει -από μέρα σε μέρα- την επέκταση του συμβολαίου του, με γενναία αύξηση των αποδοχών του, είναι ο συνδετικός κρίκος του τελικού του 1990 με τον αποψινό, υπ’ αριθμόν 135, αφού τότε έπαιζε στην Κρίσταλ Πάλας που έχασε το Κύπελλο από τη Γιουνάιτεντ. Αυτός θα είναι ο τρίτος τελικός για τον λονδρέζικο σύλλογο, ο οποίος στα 111 χρόνια του έχει κατακτήσει μόνο δυο Πρωταθλήματα στη Β’ Κατηγορία της Αγγλίας.

Η Γιουνάιτεντ θα εμφανιστεί σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας για 19η φορά, ισοφαρίζοντας την επίδοση της Αρσεναλ. Αν πάρει το τρόπαιο, θα την φτάσει και στις κατακτήσεις (12). Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν οτι καταφέρνει σχεδόν πάντα να νικά την Κρίσταλ Πάλας, όπου κι όποτε τη συναντά, όμως οι εχθροί της Γιουνάιτεντ στην Αγγλία έχουν βομβαρδίσει τα social media με πικρόχολα σχόλια, προβλέποντας ένα καταστροφικό βράδυ για το μεγάλο φαβορί και την απόλυση του Φαν Χάαλ στον αγώνα που -υποτίθεται οτι- θα τον έσωζε.

Το πιο φαρμακερό απ’ όλα ήταν πως «αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, οτι το Κύπελλο Αγγλίας είναι ο θεσμός των μεγάλων εκπλήξεων: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε στον τελικό…».

The post Ο Φαν Χάαλ ελπίζει στο «θαύμα του Γουέμπλεϊ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords