Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στην τουρκική βάση του Κατάρ

17:42 7/6/2017 - Πηγή: Protagon

Η ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών σε τουρκική στρατιωτική βάση του Κατάρ αποτελεί μια τουρκική κίνηση υποστήριξης, ακριβώς την ίδια στιγμή κατά την οποία κάποιες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής απομακρύνονται από το εμιράτο.

«Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται με μια fast track διαδικασία την Τετάρτη να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία για να επιτραπεί η ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ», ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης,

σύμφωνα με το Reuters.

Ετσι κι αλλιώς, Τουρκία και Κατάρ διατηρούν -παραδοσιακά- εξαιρετικά καλές σχέσεις. Το Κατάρ, μάλιστα, είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Τουρκία. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, που βρισκόταν στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετακόμισαν στο Κατάρ. Ταυτόχρονα, ο τούρκος πρόεδρος έχει ήδη επικοινωνήσει με περισσότερους από δέκα ηγέτες για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το Κατάρ.

Τον Απρίλιο του 2016, θυμίζει το Bloomberg, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία που θα επέτρεπε στην Αγκυρα να φτιάξει μία στρατιωτική βάση στο Κατάρ, για την άμυνα του εμιράτου και να σταθμεύουν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί.

Η τροπολογία ήταν απαραίτητη, γράφει το πρακτορείο, για να ληφθεί υπόψη ο επαναπροσδιορισμός της παραστρατιωτικής αστυνομίας της Τουρκίας και της ακτοφυλακής, ως μη στρατιωτικές μονάδες. Αρχικά η τροπολογία κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή τον Ιανουάριο, αλλά η απόφαση του AKP να επιταχύνει την έγκρισή της, μία ημέρα μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν για τις προσπάθειες να απομονωθεί το Κατάρ, δίνει συμβολική σημασία σε αυτή την κίνηση -στη μεταφορά τουρκικού στρατού εκεί- γράφει το Bloomberg.

Το βράδυ της Τρίτης ο Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανιού -στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών- μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»: «Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε δείχνοντας ότι δεν γνώριζε για τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Κατάρ, προτού αυτές γίνουν γνωστές, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Προφανώς, η Αγκυρα δεν είχε ενημερωθεί, λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με την Ντόχα. Ηδη πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση τουρκικής βάσης στο Κατάρ και αναμενόταν η αποστολή τουρκικών μονάδων.

The post Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στην τουρκική βάση του Κατάρ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα