Ο Ερντογάν απειλεί με νέο δημοψήφισμα στη λογική του Brexit

Στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του πως θα μπορούσε να θέσει σε δημοψήφισμα τη συνέχιση ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εμπόδια στις διμερείς σχέσεις αποτελούν τόσο οι συνεχείς διώξεις

του τουρκικού κράτους, η προσπάθεια επαναφοράς της θανατικής ποινής αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Χθες, Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ΕΕ προσπαθεί να υποχρεώσει την Τουρκία να αποσυρθεί από τη διαδικασία ένταξης, τονίζοντας πως «αν μας θέλουν, ας το δηλώσουν ξεκάθαρα και ας πάρουν τη σχετική απόφαση».

Turkey could put EU talks to a referendum next year: Erdogan https://t.co/rb6jO9bUj1

Reuters World (@ReutersWorld) November 14, 2016

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επιστροφής της θανατικής ποινής, σχολιάζοντας πως μόλις το κοινοβούλιο λάβει τη σχετική απόφαση, εκείνος θα την εγκρίνει και εν συνεχεία ο τουρκικός λαός θα δώσει την τελική συγκατάθεση. «Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη», έσπευσε να συμπληρώσει.

Σήμερα, Δευτέρα, στο πλαίσιο εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ και τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, επανέφερε το ζήτημα και δήλωσε πως η μοίρα του τουρκικού έθνους βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του έθνους, «όχι στα χέρια της Δύσης».

Συνέχισε τονίζοντας πως η ανακήρυξη του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση δεν αρκεί, καθώς χρειάζεται να εντοπιστούν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης, που τριγυρνούν παντού στην ΕΕ. «Ο κύριος Πρωθυπουργός είναι εδώ. Οι υπουργοί είναι εδώ. Με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του έτους. Στο τέλος του έτους να πάμε στον λαό. Η Αγγλία το έπραξε. Ζήτησε την γνώμη του λαού», σημείωσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε καταλήγοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στη Δύση να επιβάλλει τα σχέδιά της, καθώς, όπως ανέφερε, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του αντιλήφθηκαν ότι «δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο, εκτός από τις ζωές τους»

The post Ο Ερντογάν απειλεί με νέο δημοψήφισμα στη λογική του Brexit appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα