Ο ΕΟΠΥΥ πουλάει στις φαρμακευτικές τα στοιχεία συνταγογράφησης

Ενα business plan -επιχειρηματικό πλάνο, επί το ελληνικότερο- επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι εμπνευστές γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν στρατηγικές ανάπτυξης, με στόχο να δημιουργήσουν έσοδα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο που βουλιάζει στα χρέη.

Το σχέδιο έχει λίγο από όλα: προτεινόμενες ενέργειες για ανάπτυξη, μάρκετινγκ, μπόνους αποδοτικότητας, μηχανισμούς αξιολόγησης – δηλαδή εκείνα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή του ένας

σύμβουλος επιχείρησης για να αναπτύξει μία επιχείρηση.

Τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού είναι -ομολογουμένως- απογοητευτικά.

Στη «μαύρη Βίβλο» της ΝΔ για την Υγεία (στις σελίδες της η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί δριμύτατη κριτική για τα έργα τους πρώτου έτους συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ.

Χρωστάει παντού

Με απλά λόγια, το Ταμείο χρωστάει σε όλους με όσους συναλλάσσεται: στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, στις φαρμακευτικές εταιρείες, στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους ασφαλισμένους κτλ.

Πάντως, -για την ιστορία- αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ δεν συνοδεύτηκε από επιχειρησιακό πλάνο και αντίστοιχη οικονομική μελέτη. Είναι ενδεικτικό ότι άρχισε με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Από τότε έως και σήμερα ο Οργανισμός έχει κινδυνέψει πολλάκις να βουλιάξει στη «μαύρη τρύπα».

Η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών υγείας που έχουν εισπραχθεί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους της οικονομικής αδυναμίας του.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι έως το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους η υστέρηση εισφορών ξεπερνούσε τα 950 εκατ. ευρώ.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος είναι πλήρης: διαθέτει τις πωλήσεις φαρμάκων ανά περιοχή σε πανελλαδική κλίμακα, αριθμό αγοραστών, προφίλ ασθενών και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τόσο τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και τα φαρμακεία των νοσοκομείων

Το ερώτημα γεννάται αυθόρμητα. Είναι δυνατόν να πιάσει κανείς ψάρια με τρύπια δίχτυα; Η απάντηση ανήκει στους οικονομολόγους του… μέλλοντος, ωστόσο είναι γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κολυμπά σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά.

Το σχέδιο

Εν απουσία ρευστότητας και συνεπώς προς αναζήτηση πόρων, η δραστηριοποίηση στον τομέα της προώθησης είναι ένα πεδίο δράσης που μελετούν οι ιθύνοντες του Οργανισμού. Πώς και κυρίως με τι; Με την πώληση των στοιχείων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που ανέκαθεν επιχειρούσαν με κάθε δυνατό τρόπο να συλλέξουν σχετικά στοιχεία για να δομήσουν και αυτές με τη σειρά τους ένα αποτελεσματικότερο business plan, είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι πλήρης: διαθέτει τις πωλήσεις φαρμάκων ανά περιοχή σε πανελλαδική κλίμακα, αριθμό αγοραστών, προφίλ ασθενών και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τόσο τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Ανεκμετάλλευτος «θησαυρός» -όπως αναφέρουν πηγές- είναι και ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του ΕΟΠΥΥ. Το σύστημα καθημερινά «φρακάρει» από τους χρήστες, οι οποίοι αναζητούν ανακοινώσεις σχετικές με την πάθηση τους, συμβεβλημένους γιατρούς, τηλέφωνα επικοινωνίας για τις κατά τόπους μονάδες

Τα δεδομένα της υψηλής επισκεψιμότητας αρχικά εξέπληξαν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο «τιμόνι» του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σύντομα διαπίστωσαν μια ακόμη οικονομική ευκαιρία. Κάπως έτσι, έχει πέσει ακόμη και στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ο ιστότοπος ως διαφημιστικό ηλεκτρονικό μέσο προς εκμετάλλευση τρίτων.

Ετοιμάζεται μπόνους παραγωγικότητας στους ελεγκτές. Ετσι, το 2% του ποσού από το σύνολο των προστίμων θα διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με την θέση καθώς και το βαθμό συμμετοχής του υπαλλήλου

Σε κάθε περίπτωση βασικός κανόνας του management είναι να μένει ικανοποιημένος ο πελάτης – εν προκειμένω ο ασφαλισμένος. Ομως εξίσου σημαντικός κανόνας είναι να είναι ικανοποιημένος και ο εργαζόμενος, αφού σε αυτή την περίπτωση εργάζεται καλύτερα και περισσότερο.

Στη θεωρία αυτή φαίνεται να… πατά και η τροπολογία που έχει ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα. Βάσει αυτής, δίδεται το πράσινος φως για σαφάρι ελέγχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο τον εντοπισμό των παραβατών ιδιωτών παρόχων.

Πώς; Προσφέροντας μπόνους παραγωγικότητας στους ελεγκτές. Ετσι -όπως προβλέπεται- το 2% του ποσού από το σύνολο των προστίμων θα διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με την θέση καθώς και το βαθμό συμμετοχής του υπαλλήλου.

Οι εμπνευστές

Ο 40χρονος λέκτορας Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου Πειραιά, Σωτήρης Μπερσίμης, ο οποίος ανέλαβε το περασμένο Νοέμβριο το τιμόνι του ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει από νωρίς τα… χαρτιά του. Κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων είχε κάνει λόγο για ανάγκη εύρεσης νέων «χρηματοδοτικών εργαλείων για τον Οργανισμό».

Τότε, είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων, σε μέτρα που επίσης συμπεριλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του όπως είναι η αξιολόγηση όλων των ιδιωτών – παρόχων που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και η άμεση λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την επίτευξη εκπτώσεων στις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και στα φάρμακα.

Εξίσου ενδεικτική ήταν και η επιλογή των στενών συνεργατών του τεχνοκράτη κ. Μπερσίμη, ο οποίος έχει πλούσιο βιογραφικό και στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ αυτών είναι και ο οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων, Κλεόβουλος Αλεξιάδης.

Μάλιστα ο τελευταίος ορίστηκε και μέλος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή θα διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρίες με στόχο την έκπτωση στις τιμές των σκευασμάτων που προμηθεύεται ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους του.

The post Ο ΕΟΠΥΥ πουλάει στις φαρμακευτικές τα στοιχεία συνταγογράφησης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα