Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις!

Ενα έγγραφο-σοκ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΦΚΑ), που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος», εμφανίζει τον Φορέα να αδυνατεί να εκδώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις. Και όλα αυτά μολονότι υπάρχει πρόθεση των δανειστών να καταβάλουν 869 εκατ. ευρώ για αυτόν τον λόγο!

«Δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι την διορία του Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βοήθεια της ΕΕ (869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων.

» Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει

να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο μορφής non paper, που αποκαλύπτει η εφημερίδα.

Οι εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 150.000, με τις 95.526 από αυτές να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ περισσότερες από 55.000 είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016.

Σε άλλο σημείο του εγγράφου, που έχει έκταση τριών σελίδων, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θωμάς Μπακαλέξης, που το υπογράφει, τονίζει ότι «πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, είτε όσον αφορά τη στέγαση και την μετακίνηση προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Τέλος, το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει το χάος που επικρατεί στα μητρώα των ασφαλισμένων, υποδεικνύοντας ότι εκ μέρους της εταιρίας που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, της Intrasoft, δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), πιθανώς γιατί η εταιρεία δεν έχει εξοφληθεί για υπηρεσίες που έχει ολοκληρώσει.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ προτείνει μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος να επιστρατευτεί για τον σκοπό αυτό έμπειρο προσωπικό πληροφορικής από το πρώην ΙΚΑ!

Από την πλευρά του ο κ. Μπακαλέξης επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης ότι το έγγραφο υφίσταται, σημειώνοντας ότι «είναι μια καταγραφή των προβλημάτων που πράγματι υπάρχουν με στόχο να πιεστούν τα στελέχη του Ταμείου για να μη χαθεί ο στόχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 95.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις για 40.000 εξ αυτών ενώ, όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα για τον Οκτώβριο παραμένει ως έχει με διαβεβαίωση από στελέχη του υπουργείου ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

The post Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα