Νταβίδ δε Χέα, τα πιο ακριβά χέρια των γηπέδων

Σχεδόν 48 ώρες μετά το Αρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-3) στο «Εμιρεϊτς», οι φίλαθλοι στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο συζητούν, ακόμη, για τις 14 αποκρούσεις του ισπανού τερματοφύλακα Νταβίδ δε Χέα, οι οποίες καθόρισαν το αποτέλεσμα υπέρ των «Κόκκινων Διαβόλων». Τα αγγλικά κανάλια δείχνουν ξανά και ξανά τον Αρσέν Βενγκέρ να τραβάει τα μαλλιά του για τις χαμένες ευκαιρίες της ομάδας του (είχε… 33 τελικές προσπάθειες για γκολ), και τον Ζοσέ Μουρίνιο να χοροπηδά σε κάθε απίθανη επέμβαση

του 27χρονου.

Το hashtag #ThingsDavidDeGeaCouldSave (Πράγματα που θα μπορούσε να σώσει ο δε Χέα), που δημιουργήθηκε στα social media, περιλαμβάνει… τον Τιτανικό, τον αποκεφαλισμό του Νεντ Σταρκ στο Game of Thrones και τον βομβαρδισμό του Λονδίνου από τον Χίτλερ. Υπερβολές. Ο Ισπανός έσωσε μόνον τη Γιουνάιτεντ και χάρισε στον προπονητή του την πρώτη του νίκη σε εκτός έδρας ντέρμπι από την ημέρα που έπιασε δουλειά στο «Ολντ Τράφορντ». Στο τέλος ο «Special One», που τα καλά λόγια δεν τα ‘χει εύκολα για κανέναν, του καρφίτσωσε το παράσημο: «Αυτός που είδα σήμερα, ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Το είπα και στον ίδιον αμέσως μετά το ματς».

Η -διπλή- φάση και απόκρουση του αγώνα. Ο δε Χέα σταματάει διαδοχικά Λακαζέτ και Σάντσεζ κάνοντας τον Μουρίνιο να τον χαρακτηρίσει τον «καλύτερο στον κόσμο» (φωτό: REUTERS/ Eddie Keogh)

Μία απ’ όλες τις αποκρούσεις του -διπλή- στη φάση με τον Λακαζέτ και τον Αλέξις, σε σπρώχνει στο να συμφωνήσεις με τον Μουρίνιο. Αλλωστε, ο δε Χέα φημίζεται για τα αντανακλαστικά του. Από την άλλη, το «καλύτερος στον κόσμο» είναι βαριά κουβέντα, όταν υπάρχει ο Μπουφόν, ο Νόιερ, ο Νάβας, ο Κουρτουά, ο Ομπλακ, ο Λιορίς, ο τερ Στέγκεν… Ενας τίτλος που μπορεί να του απονεμηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι αυτός του τερματοφύλακα που χρειάστηκε να παλέψει περισσότερο από κάθε άλλον για να φτάσει στην κορυφή. Πριν από πέντε χρόνια -προτού τον ψηφίσουν ως κορυφαίο παίκτη της Γιουνάιτεντ επί τρεις διαδοχικές σεζόν- οι οπαδοί της ομάδας του τον προέτρεπαν (κοροϊδευτικά) να επισκεφθεί οφθαλμίατρο.

Για τους θαμώνες του «Ολντ Τράφορντ», το σημείο αναφοράς για τη θέση κάτω από τα γκολπόστ είναι ο Πέτερ Σμάιχελ. Οταν ο «Μεγάλος Δανός» αποχώρησε, έπειτα από τον νικηφόρο τελικό του Champions League κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (1999), η Γιουνάιτεντ δυσκολεύτηκε αφάνταστα να βρει κάποιον αντάξιό του. Τις έξι επόμενες σεζόν δοκίμασε 11 διαφορετικούς τερματοφύλακες, μεταξύ των οποίων ο Μπόσνιτς, ο Μπαρτέζ, ο Ταϊμπί, ο Κάρολ και ο Χάουαρντ. Ολοι απέτυχαν στα τεστ, αν και κάποιοι κατέκτησαν τρόπαια. Το πρόβλημα στο Νο 1 λύθηκε το 2005, με την άφιξη του φαν ντερ Σάαρ στο Μάντσεστερ.

Το καλοκαίρι του 2011, που ο Ολλανδός συνταξιοδοτήθηκε, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε τη λύση έτοιμη. Ηταν ένας ψηλός (1,92), λιπόσαρκος Ισπανός που -τότε- στα 20 του χρόνια δεν γέμισε το μάτι κανενός. «Τι, γι’ αυτό το παιδαρέλι που το παίρνει ο άνεμος δώσαμε 18 εκατομμύρια λίρες;», αναρωτιούνταν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ. Αυτά τα 21 εκατομμύρια ευρώ φάνηκαν ακόμη περισσότερα, όταν το μεγάλο ταλέντο που είχε καταφθάσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης -ο δε Χέα- άρχισε να κάνει «γκάφες», τη μία πίσω από την άλλη.

Ο Πογκμπά αγκαλιάζει τον δε Χέα στο «Εμιρεϊτς», ενώ διακρίνονται να συγχαίρονται Βαλέντσια και Λίντελοφ (φωτό: REUTERS/ Eddie Keogh)

Στο ντεμπούτο του, σε έναν αγώνα του Community Shield, η Γιουνάιτεντ νίκησε 3-2, όμως ο «μικρός» έφταιγε και για τα δύο γκολ που δέχτηκε από τη Σίτι. Στο εναρκτήριο ματς του Πρωταθλήματος (2011-2012), με την Ουέστ Μπρομ, έκανε κι άλλο μεγάλο λάθος. Οι αντίπαλες ομάδες τον πήραν χαμπάρι – και όλες επιχειρούσαν μακρινά σουτ, όταν έπαιζαν με τη Γιουνάιτεντ. Τον Οκτώβριο του 2011, με τον δε Χέα τερματοφύλακα, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ηττήθηκαν 6-1 από τη Σίτι. Καμία ομάδα, μετά το 1930, δεν τους είχε βάλει έξι γκολ στο «Ολντ Τράφορντ». Στους ευρωπαϊκούς αγώνες, με τη Βασιλεία και την Μπενφίκα, ο Ισπανός δεν τα πήγε καλύτερα. Για να τον γλιτώσει από τις έντονες αποδοκιμασίες του κοινού, στα επόμενα ματς ο Φέργκιουσον τον άφησε στον πάγκο.

Ο δε Χέα πέρασε τόσο δύσκολες στιγμές, ώστε σκέφτηκε να ζητήσει να φύγει. Τελικώς, αποφάσισε να μείνει και να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά. Επέστρεψε κάτω από τα δοκάρια όταν τραυματίστηκε ο Λίντεγκααρντ, σε ένα 3-3 εκτός έδρας με την Τσέλσι. Τη φορά αυτή, παρά τα τρία γκολ που δέχτηκε, έγινε «ήρωας» χάρη σε μία καταπληκτική του απόκρουση στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Εκτοτε άλλαξαν όλα, λες και κάποιος γύρισε έναν διακόπτη. Η αυτοπεποίθησή του ανέβηκε, η σταθερότητα έγινε χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του. Η σιγουριά για τα μετόπισθεν έβγαζε τη Γιουνάιτεντ διαρκώς στην επίθεση, όπως συνέβαινε στις μέρες του Σμάιχελ και του φαν ντερ Σάαρ. Στο τελευταίο Πρωτάθλημα που κατέκτησε η Γιουνάιτεντ, στην τελευταία σεζόν του Φέργκιουσον, ο Ισπανός ήταν, ήδη, αναντικατάστατος.

Ο Νταβίδ δε Χέα, ο γκαφατζής που έγινε ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο (φωτό: REUTERS/ Maxim Shemetov)

Το ίδιο και επί Μόγιες, και επί βαν Χάαλ. Από το 2013 έως το 2016 σάρωσε τα βραβεία «Ματ Μπάσμπι», που απονέμει το «Ολντ Τράφορντ» στον «Παίκτη της Χρονιάς». Κι όταν ήρθε ο Μουρίνιο, ο δε Χέα έγινε ο ηγέτης της ονομαστής άμυνας του Πορτογάλου, ο οποίος λίγο έλειψε να μην τον προλάβει στο Μάντσεστερ. Διότι το καλοκαίρι του 2015, την τελευταία μέρα των μετεγγραφών, στη Μαδρίτη η Ρεάλ ετοίμαζε τη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα τον παρουσίαζε ως το νέο της απόκτημα. Ενα τεχνικό πρόβλημα, που καθυστέρησε την παραλαβή των απαραίτητων εγγράφων κατά 28 λεπτά, άφησε τον ισπανό τερματοφύλακα στο Μάντσεστερ με τη βαλίτσα στο χέρι.

Η Γιουνάιτεντ ανανέωσε το συμβόλαιό του (έως το 2019) και του πρόσφερε μία γενναία αύξηση αποδοχών. Σήμερα, ο δε Χέα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος γκολκίπερ στον κόσμο, με 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο δεύτερος της λίστας, ο Νόιερ, λαμβάνει εννέα εκατομμύρια. Το προσεχές καλοκαίρι μπορεί να ανέβει στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στην επιμονή του Φλορεντίνο Πέρεθ να τον πάρει στο «Μπερναμπέου». Ο πρόεδρος της «Βασίλισσας» του έχει κάνει μία πολύ δελεαστική πρόταση, ενώ ο Μουρίνιο πιέζει τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ να κάνει ό,τι πρέπει για να μην τον χάσει.

Με τον Μπουφόν έτοιμο να πει «αντίο» στα γήπεδα και τον Νόιερ «ταγμένο» στην Μπάγερν, ο δε Χέα είναι το πιο καυτό όνομα τερματοφύλακα που κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά. Ηταν μεγάλο φάουλ της FIFA, που δεν τον συμπεριέλαβε, καν, στο ψηφοδέλτιο για τον «Γκολκίπερ του 2017». Πάλι ο Ιταλός θα έπαιρνε το βραβείο, γιατί στη δύση της καριέρας του οδήγησε τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League. Αλλά ο δε Χέα άξιζε να είναι -τουλάχιστον- υποψήφιος. Πολύ περισσότερο από τον πορτιέρο της εθνικής ομάδας του Ιράν.

The post Νταβίδ δε Χέα, τα πιο ακριβά χέρια των γηπέδων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα