Νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ζητεί η Σκωτία

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την πρόταση της τοπικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος – μετά από εκείνο του 2014 – για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρόταση έκανε το κυβερνών, κεντροαριστερό και εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων. Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Η Σκωτία

άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Bremain, ενώ τελικώς, με τις ψήφους των Άγγλων, επικράτησε η επιλογή του Brexit. Η απόφαση, πάντως, του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία και ότι η απόφαση του 2014 περί παραμονής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διάρκεια «μιας γενιάς», όπως είχε δηλώσει και ο Βρετανός τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι το Brexit αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία είχε διεξαχθεί το προηγούμενο δημοψήφισμα.

The post Νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ζητεί η Σκωτία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα