«Μέτωπο» υπέρ της δραχμής από Λαφαζάνη και Λαϊκή Ενότητα

Την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, για τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, ενέκρινε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, κατά τη συνεδρίασή του, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Το κείμενό της θα δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΛΑΕ «επιδιώκει να εκφράσει το μεγάλο λαϊκό ρεύμα κατά του ευρώ και κατά της ΕΕ και να του προσδώσει ένα ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό περιεχόμενο με την ακύρωση της λιτότητας και του ξεπουλήματος της χώρας, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τη σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη

των κοινωνικά πιο αδύνατων, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μαζί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας για όλους».

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημείωσε ότι «ένας διαφορετικός κόσμος αναδύεται εντός του 2017 στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο, ο οποίος θέτει σε δοκιμασία την ύπαρξη της Ευρωζώνης και πιθανότατα της ΕΕ και βάζει σε κρίση τη λεγόμενη “παγκοσμιοποίηση” των αγορών. Αυτός ο κόσμος μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο βάρβαρος και καταστροφικός αν η πραγματική Αριστερά δεν μπορέσει να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και τη διαμόρφωσή του».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει αυτές τις θέσεις. Πριν από, περίπου, μία εβδομάδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι «η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα στη χώρα μας μπορεί να συμβολίσει ένα μεγάλο βήμα για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε ώστε η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα να συνδυασθεί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διαγραφής του επονείδιστου και μη βιώσιμου χρέους, σεισάχθειας στα ιδιωτικά χρέη των μικρομεσαίων εισοδημάτων και εθνικοποίησης των τραπεζών, στη βάση ενός σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας. Η τρομοκρατία σε βάρος του εθνικού νομίσματος έχει αρχίσει να πέφτει στο κενό». Αν και οι ατάκες «επονείδιστο και μη βιώσιμο χρέος» θα ανήκουν για πάντα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Bέβαια, παλαιότερα, ο ίδιος υποστήριζε ότι «δεν είμαστε το κόμμα της δραχμής».

Τελικά -τώρα, πια- τα προσχήματα έχουν πέσει και ο επικεφαλής της ΛΑΕ -όπου σταθεί και όπου βρεθεί για δηλώσεις- τονίζει, με μικρές λεκτικές παραλλαγές, το εξής: «Το εθνικό νόμισμα, με ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας, προστασίας της εθνικής παραγωγής και ρευστότητας για μια επενδυτική Ανοιξη στον τόπο, μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη διέξοδο από την κρίση και να θέσει τη χώρα σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή και κοινωνική τροχιά, με επίκεντρο τη νεολαία της πατρίδας μας».

Η άποψή του φυσικά και είναι σεβαστή – αν και μη αποδεκτή. Απλώς, κάθε φορά που κάνει αυτές τις δηλώσεις το μυαλό μας πηγαίνει σε εκείνο το προεκλογικό σποτάκι στο οποίο, υποτίθεται, τρόλαρε όσους τον είχαν κατηγορήσει περί επιστροφής στη δραχμή.

Τώρα πια, εκείνο το αινιγματικό και σαρκαστικό χαμόγελο, είναι απολύτως ξεκάθαρο…

The post «Μέτωπο» υπέρ της δραχμής από Λαφαζάνη και Λαϊκή Ενότητα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα