Με 13 υποψηφιότητες για Οσκαρ η «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Οι «μάντεις» των Οσκαρ έχουν να το λένε, ότι ο προπομπός δεν είναι ούτε οι Χρυσές Σφαίρες ούτε τα βραβεία SAG του σωματείου των ηθοποιών· είναι η Βενετία. Κάτι που επιβεβαιώθηκε, ως πρώτο βήμα, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων το μεσημέρι της Τρίτης (πρωί ώρα Λος Αντζελες): Το φιλμ «The Shape Of Water» του σπουδαίου Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, που θριάμβευσε στη Βενετία τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέσπασε 13 υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών

και της Καλύτερης Ταινίας.

Η τελετή των 90ων βραβείων Οσκαρ θα γίνει στις 4 Μαρτίου. Και εκτός από την «Μορφή του Νερού», ως φαβορί εμφανίζονται και η «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, το «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα.

Στη «Μορφή του Νερού» ο Ντελ Τόρο πλάθει πάλι μια ιστορία μεταξύ τρομακτικής πραγματικότητας και τρομακτικής φαντασίας: Με φόντο Ψυχρό Πόλεμο, ένα αμφίβιο πλάσμα που αποτελεί αντικείμενο απόρρητου πειράματος σε ένα εργαστήριο υψίστης ασφαλείας γίνεται ο απρόσμενος σύντροφος μιας μουγκής κοπέλας που δουλεύει εκεί ως καθαρίστρια. Το φιλμ είναι, μεταξύ άλλων, υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου για τη Σάλι Χόκινς, Β’ Γυναικείου για την Οκτάβια Σπένσερ και Β’ Αντρικού για τον Ρίτσαρντ Τζένκινς).

Ρίτσαρντ Τζένκινς και Σάλι Χόουκινς υποψήφιοι και οι δύο για τις ερμηνείες τους στη «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Δεύτερη στη λίστα, με οκτώ υποψηφιότητες είναι «Δουνκέρκη», η οποία κάνει δυναμική επανεμφάνιση καθώς αγνοήθηκε έως τώρα στα βραβεία. Η περιπέτεια του Νόλαν είναι υποψήφιοα μεταξύ άλλων για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Ηχητικού μοντάζ και Μιξάζ.

O Κρίστοφερ Νόλαν (δεξιά) με τον Τζακ Λόουντεν στα γυρίσματα του πολεμικού έπους «Δουνκέρκη». Ο Νόλαν είναι υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας. Το φιλμ είναι υποψήφιο για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Επτά υποψηφιότητες συγκέντρωσε ένα από τα μεγάλα φαβορί, οι «Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ στο Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα – ο οποίος όμως θα είναι απών από την κατηγορία σκηνοθεσίας. Διεκδικεί πάντως τα Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μουσικής, Μοντάζ, Α’ Γυναικείου (για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που έως τώρα έχει σαρώσει) και με διπλή συμμετοχή στην κατηγορία Β’ Ανδρικού (Σαμ Ρόκγουελ, Γούντι Χάρελσον).

Οι υποψήφιες για το Οσκαρ α’ γυναικείου Ρόλου: Σάλι Χόουκινς, Μέριλ Στριπ, Μαργκό Ρόμπι, Σίρσα Ρόναν και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Από έξι υποψηφιότητες μετρούν το «Phantom Thread» του Πολ Τόμας Αντερσον (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού για τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Β’ Γυναικείου για τη Λέσλι Μάνβιλ, Μουσικής για τον Τζόνι Γκρίνγουντ των Radiohead και Ενδυματολογίας) και το «Η Πιο Σκοτεινή Ωρα».

Το «Lady Βird» και το «Να Με Φωνάζεις Με Το Ονομά Σου» διεκδικούν Οσκαρ σε πέντε κατηγορίες το καθένα, όσες και το «Blade Runner 2049» του Ντενί Βιλνέβ που μετρά επίσης πέντε υποψηφιότητες (αλλά με σημαντικότερη την κατηγορία για τη διεύθυνση φωτογραφίας για τον Ρότζερ Ντίκινς).

Με τέσσερις υποψηφιότητες συμμετέχουν το «Mudbound» και το «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi», με τρία τα «Εγώ, η Τόνια», «Βaby Driver» και «Τρέξε!», ενώ το «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» του Στίβεν Σπίλμπεργκ κατέληξε μόνο με δύο υποψηφιότητες – μεταξύ αυτών πάντως το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Μέριλ Στριπ.

Οι υποψηφιότητες για τα 90α Οσκαρ

Τα εννέα φιλμ που είναι υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι:

«H Μορφή του Νερού», «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», «Lady Bird», «Τρέξε!», «Δουνκέρκη», «Να Με Φωνάζεις Με το Ονομά Σου», «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», «H Πιο Σκοτεινή Ωρα», «Αόρατη Κλωστή».

O Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στην «Αόρατη Κλωστή». Το φιλμ είναι υποψήφιο, μεταξύ άλλων, για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Υποψήφιοι για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας είναι: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για τo «H Μορφή του Νερού», Γκρέτα Γκέργουιγκ για το «Lady Bird», Τζόρνταν Πιλ για το «Τρέξε!», Πόλ Τόμας Αντερσον για την «Αόρατη Κλωστή» και Κρίστοφερ Νόλαν για τη «Δουνκέρκη».

Οι υποψήφιοι για το Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου: Ντάνιελ Καλούγια, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Τίμοθι Σαλεμά και Γκάρι Ολντμαν

Για το Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου φαβορί είναι ο Γκάρι Ολντμαν για το «Darkest Hour» όπου υποδύεται τον Γουίσντον Τσόρτσιλ, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος: Ντένζελ Ουάσιγκτον για το «Roman J. Israel, Esq.», Ντάνιελ Ντέι-Λιούις για το «Phantom Thread», Ντάνιελ Καλούγια για το «Get Out» («Τρέξε!») και Τιμοθι Σαλαμέ για το «Call Me by Your Name» συμπληρώνουν την πεντάδα των υποψηφιοτήτων.

Η Φράνσες ΜακΝτόρμαντ έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει κάθε βραβείο για την ερμηνεία της στο «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι»

Στις γυναίκες, υποψήφιες για την καλύτερη ερμηνεία είναι οι: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», Μάργκο Ρόμπι για το «Εγώ, η Τόνια», Μέριλ Στριπ για το «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», Σίρσα Ρόναν για το «Lady Bird» και Σάλι Χόκινς για το «H Μορφή του Νερού».

Η κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου: Ρίτσαρντ Τζένκινς, Γούντι Χάρελσον, Σαμ Ρόκγουελ, Κρίστοφερ Πλάμερ και Γουίλιαμ Νταφόε

Για Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι: Σαμ Ρόκγουελ για το «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», Γουίλιαμ Νταφόε για το «The Florida Project», Γούντι Χάρελσον για το «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», Ρίτσαρντ Τζένκινς για το «H Μορφή του Νερού» και Κρίστοφερ Πλάμερ για το «Ολα τα Λεφτά του Κόσμου». Η ειρωνεία είναι ότι ο σεβάσμιος Πλάμερ απέσπασε την τρίτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ κατά τύχη, όταν κλήθηκε την τελευταία στιγμή από τον Ρίντλεϊ Σκοτ να αντικαταστήσει τον Κέβιν Σπέισι.

Τα Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου: Λέσλι Μάνβιλ, Οκτάβια Σπένσερ, Λόρι Μέτκαλφ, Μέρι Τζ. Μπλάιτζ και Αλισον Τζάνεϊ

Για Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου υποψήφιες είναι οι: Αλισον Τζάνεϊ για το «Εγώ, η Τόνια», Λόρι Μέτκαλφ για το «Lady Bird», Οκτάβια Σπένσερ για το «H Μορφή του Νερού», Μέρι Τζ. Μπλάιτζ για το «Mudbound» και Λέσλι Μάνβιλ για την «Αόρατη Κλωστή».

O Ντάνιελ Καλούγια στο «Τρέξε!». Υποψήφιο και για Οσκαρ Σεναρίου

Για το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου υποψήφιοι είναι οι: Μάρτιν ΜακΝτόνα για το «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», Γκρέτα Γκέργουιγκ για το «Lady Bird», Τζόρνταν Πιλ για το «Τρέξε!», Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Βανέσα Τέιλορ για το «H Μορφή του Νερού» και Εμιλι Β. Νόρτον και Κουμάιλ Ναντζιάνι για το «Ερωτας Μετ’ Εμποδίων».

Η Τζέσικα Τσαστέιν στο «Moly’s Game», υποψήφιο και για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου

Για το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου υποψήφιοι είναι οι: Τζέιμς Αϊβορι για το «Να Με Φωνάζεις Με το Ονομά Σου», Ααρον Σόρκιν για το «Molly’s Game», Σκοτ Νιουστάντερ και Μάικλ Χ. Γουέμπερ για το «The Disaster Artist», Ντι Ρις και Βέρτζιλ Γουίλιαμς για το «Mudbound», Σκοτ Φρανκ, Τζέιμς Μάνγκολντ, Μάικλ Γκριν για το «Logan».,

Ο Γκάρι Ολντμαν ως Τσόρτσιλ στο «Darkest Hour», υποψήφιο και για Οσκαρ Διεύθυνσης Φωτογραφίας

Για το Οσκαρ Φωτογραφίας υποψήφιοι είναι οι: Ρότζερ Ντίκινς για το «Blade Runner 2049», Χόιτε βαν Χόιτεμα για τη «Δουνκέρκη», Νταν Λόστσεν για το «H Μορφή του Νερού», Μπρούνο Ντελμπονέλ για το «H Πιο Σκοτεινή Ωρα» και Ρέιτσελ Μόρισον για το «Mudbound».

Για το Οσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης υποψήφιες ταινίες είναι οι:

«H Μορφή του Νερού», «Δουνκέρκη», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Blade Runner 2049, «H Πιο Σκοτεινή Ωρα».

Σκηνή από το «Blade Runner 2049»

Στην κατηγορία των Κινουμένων Σχεδίων, η πεντάδα των υποψηφίων ταινιών είναι:

«Τhe Boss Baby», «The Breadwinner», «Coco», «Φερδινάνδος», «Loving Vincent».

To «Coco»

Οι υποψηφιότητες για το φετινό Οσκαρ καλύτερης Ξένης Ταινίας είναι: «Το τετράγωνο» (Σουηδία), «Μια φανταστική γυναίκα» (Χιλή)·,«Η ψυχή και το σώμα» (Ουγγαρία), «Χωρίς αγάπη» (Ρωσία) και «The insult» (Λίβανος).

The post Με 13 υποψηφιότητες για Οσκαρ η «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα