Μάκης Αγγελόπουλος: Πόσο κοστίζει η αγάπη για την AEK;

Μόνο που ακούς τη λέξη, «παράγοντας», κουμπώνεσαι. Η αθλητική μας ιστορία είναι γεμάτη λαμόγια που μπήκαν στα σπορ -τάχα για να βοηθήσουν- και φρόντισαν να αυγατίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με παράνομο χρήμα, αφήνοντας πίσω τους την καταστροφή. Υπάρχουν κι αυτοί που έφυγαν φτωχότεροι. Μπήκαν πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν, όμως το (καθ’ όλα νόμιμο) πλάνο τους δεν τα είχε λογαριάσει σωστά. Ο νεόκοπος μπασκετικός ηγέτης της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, ανήκει στην τρίτη κατηγορία: εκείνων που, συνειδητά, πληρώνουν την αγάπη τους για

έναν σύλλογο με πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα μπορούσαν να πάρουν πίσω.

Παιδί της «Σκεπαστής» και του ποδοσφαίρου, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ στα 30 του (το 1996, επί Τροχανά), αργότερα συνεργάτης του Πέτρου Στάθη -την εποχή της Netmed και του Σιρχάουζ- και, προσφάτως, μέλος του ΔΣ του Δημήτρη Μελισσανίδη, όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσε το μπάσκετ ως απλός οπαδός της ΑΕΚ: μόνον τα πιο σπουδαία παιχνίδια της κάθε σεζόν. Πώς έμπλεξε με ένα άθλημα που, ούτε αγαπούσε, ούτε γνώριζε ιδιαιτέρως; Ακουσε τον συναγερμό, κι έτρεξε να βοηθήσει. Τόσο απλά.

Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ με τους παίκτες της ομάδας

Η περιπέτεια της μπασκετικής ΑΕΚ είχε αρχίσει στις 20 Απριλίου 2011. Τερμάτισε 13η και υποβιβάστηκε στην Α2, για πρώτη φορά στην ένδοξη ιστορία της. Τη σεζόν 2011-2012 έχασε την επιστροφή της στην Α1 (στην ισοβαθμία με τον Απόλλωνα Πατρών) και τον Ιούλιο του 2012 η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ αποφάσισε να στείλει την ομάδα στη Β’ Εθνική. Γιατί δεν είχε δύο εκατομμύρια ευρώ για να εξοφλήσει τα χρέη της. Η «Βασίλισσα» που είχε χαρίσει στο ελληνικό μπάσκετ το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων (1968), ξέπεσε στα γήπεδα των μικρών κατηγοριών: της Ζωφριάς, του Περάματος, της Κατερίνης, του Λαγκαδά… Κατόρθωσε να επιστρέψει στην Α1, το καλοκαίρι του 2014, όμως τα άθλια οικονομικά της θα την οδηγούσαν, ξανά, στην Κόλαση. Ηταν ζήτημα αριθμών.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις μετοχές της ΑΕΚ δημοσιεύτηκε σε δύο οικονομικές εφημερίδες τον Αύγουστο του 2014. Λίγους μήνες μετά, ο κ. Αγγελόπουλος -συνιδιοκτήτης της Neurosoft, εταιρείας παραγωγής λογισμικού για τον αθλητικό στοιχηματισμό- πήρε τη μεγάλη απόφαση. Με συνολικό ποσό περίπου 150.000 ευρώ απέκτησε (σε δύο δόσεις) το 76% της ΚΑΕ. Το υπόλοιπο 24% κατέληξε στην εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων Vertical Solutions, που ανέλαβε την ενίσχυση του μάρκετινγκ με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Οταν έβαλε μπρος την προσπάθεια να «αναστήσει» την ιστορική ομάδα, ήταν 24 Νοεμβρίου 2014. Την περασμένη Κυριακή, 20 μέρες προτού συμπληρωθούν τρία χρόνια, οι «κιτρινόμαυροι» απέκλεισαν τον ευρωλιγκάτο Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και προκρίθηκαν στον Τελικό για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. Στις 17 Φεβρουαρίου 2018, στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, θα διεκδικήσουν το τρόπαιο από τον Ολυμπιακό, όπως είχε συμβεί πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (1980).

Ο κ. Αγγελόπουλος στον πάγκο της ΑΕΚ

Ο μεγαλομέτοχος εισέπραξε την πρώτη δικαίωση των κόπων του – τα λεφτά του το ξέρει καλά πως δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω. Ετσι κι αλλιώς, στο μπάσκετ τα έσοδα είναι πενιχρά. Στην περίπτωση της ΚΑΕ ΑΕΚ, καλύπτουν οριακά τα λειτουργικά έξοδα. Από ‘κει και πέρα, το αγωνιστικό μπάτζετ -δηλαδή το ετήσιο κόστος των παικτών, του προπονητικού τιμ, κ.λπ- είναι η ζημιά κάθε χρήσης. Αυτή θα πρέπει να την πληρώσει ο μεγαλομέτοχος από την τσέπη του. Μιλάμε για, περίπου, τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αναλόγως και με το ύψος των εμπορικών εσόδων. Τα πράγματα δεν θα ήταν πολύ καλύτερα, ακόμη κι αν η ΑΕΚ κατακτούσε το Πρωτάθλημα. Στην Ευρωλίγκα, πάλι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός -με τα εγγυημένα συμβόλαια- θα έβγαιναν. Για ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Αρης ή ο ΠΑΟΚ, οι συνολικές εισπράξεις από τα εισιτήρια αντιστοιχούν στα έσοδα ενός αγώνα Ευρωλίγκας. Πώς να ανταγωνιστούν τους δύο «μεγάλους»;

Χτίζοντας τη νέα ΑΕΚ βήμα – βήμα, ο κ. Αγγελόπουλος έχει δαπανήσει ήδη, όπως λέει ο ίδιος, σχεδόν εννέα εκατομμύρια ευρώ. Οι οπαδοί περίμεναν πως η ομάδα τους θα είχε, κιόλας, καταφέρει να σπάσει το δίπολο ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός, όμως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μία σεζόν στην άλλη. Οι Γιαννακόπουλοι ανέλαβαν τον Παναθηναϊκό το 1987, και κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο -ένα Κύπελλο Ελλάδας- το 1993. Οι Αγγελόπουλοι χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, για τον ίδιο τίτλο (το Κύπελλο του 2010). Στον κ. Αγγελόπουλο (της ΑΕΚ), που δεν είναι τόσο πλούσιος, ίσως πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο. Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι μπήκε στο μπάσκετ χωρίς να το γνωρίζει. Γι’ αυτό επί των ημερών του η ΑΕΚ έχει αλλάξει τέσσερις προπονητές και αμέτρητους ξένους παίκτες.

Προοδεύει, πάντως. Πρώτα έφτασε να διεκδικεί τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, χάνοντας δύσκολα, στην παράταση. Υστερα (στα play-offs του 2016-2017) νίκησε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό. Και προχθές, τον απέκλεισε από το Κύπελλο κι έφτασε στον Τελικό. Δεν είναι διόλου ασήμαντο. Τα 13 τελευταία τρόπαια του Κυπέλλου έχουν καταλήξει στα χέρια των «αιωνίων», κι όσες φορές δεν έπαιξαν στον Τελικό οι δυό τους, είχαν αποκλειστεί ο ένας από τον άλλον.

Για την ΑΕΚ, που πανηγύρισε το τελευταίο της Πρωτάθλημα το 2002 κι άρχισε να παρακμάζει μόλις την εγκατέλειψε η οικογένεια Φιλίππου, ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη. Αλλά όλοι εύχονται, ο κυριακάτικος θρίαμβός της να έχει συνέχεια. Η επιστροφή στην κορυφή, της ομάδας που στη δεκαετία των ’60s ήταν το ελληνικό μπάσκετ, θα ωφελήσει τον ανταγωνισμό, τους αντιπάλους της, την Εθνική. Και θα ενθαρρύνει υγιείς παράγοντες, όπως ο κ. Αγγελόπουλος, να χάσουν όσα χρήματα μπορούν ν’ αντέξουν για χάρη του αγαπημένου τους συλλόγου.

The post Μάκης Αγγελόπουλος: Πόσο κοστίζει η αγάπη για την AEK; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα