Κυβέρνηση σε αποδρομή βλέπουν στη ΝΔ

Στοιχήματα για το «πού το πάει» ο Αλέξης Τσίπρας βάζουν από το πρωί της Τετάρτης επιτελικά στελέχη της ΝΔ. «Η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης» τόνιζε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο Τσίπρας μπλοφάρει, η εξουσία είναι γλυκιά» αντέτεινε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση το πάθημα του καλοκαιριού του 2015 έχει γίνει μάθημα, εξηγεί κορυφαίο

στέλεχος της παράταξης, επιμένοντας ότι η όποια πρόβλεψη γύρω από τις πιθανές πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο Πρωθυπουργός είναι σε κάθε περίπτωση παρακινδυνευμένη. Σε αυτό που συμφωνούν άπαντες είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται προ ανυπέρβλητων εμποδίων, «βαδίζει σε πολιτικό ναρκοπέδιο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ως εκ τούτου όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι.

Στις αναλύσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ κυριαρχούν δύο στοιχεία: η προφανή της αδυναμία να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση και η διογκούμενη κοινωνική οργή, που μεταφέρει την πίεση από το πεζοδρόμιο στους διαδρόμους της Βουλής και στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου. Στη ΝΔ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και ήδη το κόμμα βρίσκεται σε κατάσταση άτυπου εκλογικού συναγερμού.

Οι συσκέψεις έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες με το «επίδικο» να αφορά στη συνολική πορεία της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την γαλάζια ηγεσία η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που υποδαυλίζεται από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θέτει εξ αντικειμένου ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Ή θα κλείσει την αξιολόγηση τους επόμενους δύο μήνες, υπαναχωρώντας από τις κόκκινες γραμμές της, ή θα καταρρεύσει υπό την γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος που είναι πεπεισμένο πως πολύ σύντομα η ΝΔ θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «μεθόδευση» την κυβερνητική προσπάθεια να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με ανακοίνωση κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι αποπειράται με τρόπο προκλητικό να στήσει τη δική της διαπλοκή, ενώ ετοιμάζεται για μία πολύ σκληρή μάχη την Πέμπτη στη Βουλή, με την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας

Η ΝΔ δεν συζητά οιαδήποτε στήριξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση. Η δήλωση (την Τρίτη) του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να αποσύρει άμεσα τις προτάσεις του επί του θέματος, υποδηλώνει την τάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σκληρύνει τη στάση της ικανοποιώντας εν μέρει τη σκληρή πτέρυγα του κόμματος αλλά και να διαμηνύσει προς όλες τις επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν, ότι στη ΝΔ θα βρουν ευήκοα ώτα, υπό τον όρο πως τα όποια αιτήματα δεν θα προκαλούν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος επιμένει πως το κόμμα του έχοντας διαφορετική πολιτική και οικονομική αντίληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πειστικότερες απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, παρατηρώντας πως «όλα τα Μνημόνια δεν είναι ίδια» και πως «το διαφορετικό μείγμα μπορεί να άρει το αδιέξοδο».

Στη ΝΔ πάντως, εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις από τα αγροτικά μπλόκα, διαφωνώντας με τη λογική της παρεμπόδισης της οικονομικής ζωής, εκφράζουν όμως έντονη ανησυχία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που, όπως λέγεται, εστιάζει εξ ολοκλήρου στην καταστολή.

Τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης

Ακόμη και στο Προσφυγικό, όπου είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της ΝΔ να συμβάλλει θετικά, υιοθετώντας εθνική θέση, τα στελέχη της υπενθυμίζουν ολοένα και συχνότερα τις τραγικές ευθύνες της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπου η αντιμετώπιση του Προσφυγικού θα είναι κορυφαίο θέμα συζήτησης.

Σε ρόλο προπομπού βρέθηκε σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Κικίλιας επέμεινε στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ενώ ζήτησε την άσκηση αποτελεσματικότερων πιέσεων σε όλες τις λεγόμενες τρίτες χώρες, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη χώρα μας.

Σε πολύ καλό κλίμα εξάλλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά την μετριοπαθή στάση που έχει ακολουθήσει στο θέμα του Προσφυγικού ο πρώτος τη τάξει Δήμος της χώρας. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη συστήνουν αυτοσυγκράτηση στους τοπικούς άρχοντες με την υπόμνηση ότι «το εθνικό προηγείται του τοπικού», εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για τους χειρισμούς του δημάρχου της Κω.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Καμίνης στη συνάντησή τους την Τετάρτη (photo: INTIMEnews/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ)

Τέλος, σφοδρή αναμένεται η αντίδραση της ΝΔ σχετικά με τη «μεθόδευση», όπως χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η σχετική ανακοίνωση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι αποπειράται με τρόπο προκλητικό να στήσει τη δική της διαπλοκή, ενώ τα στελέχη προετοιμάζονται για μία πολύ σκληρή μάχη την Πέμπτη στη Βουλή, όταν η πλευρά της πλειοψηφίας θα φέρει την επίμαχη τροπολογία.

Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προσδιορίσει η κυβέρνηση και όχι κάποια ανεξάρτητη αρχή, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το τίμημα και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών χαρακτηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος, κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία της Πέμπτης.

Η ΝΔ προειδοποιεί, εξάλλου, πως η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κρούσματα παράκαμψης των Ανεξαρτήτων Αρχών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Πολωνίας και προεξοφλεί πως ο συγκεκριμένος νόμος θα συναντήσει σημαντικές δυσκολίες σε επίπεδο Βρυξελλών. Επιμένουν δε ότι το συγκεκριμένο θέμα επιβαρύνει την ούτως ή άλλως προβληματική σχέση Αθήνας – εταίρων, απομακρύνοντας περισσότερο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ΝΔ επαναλαμβάνει πως εάν οι αρμοδιότητες επιστρέψουν στο ΕΣΡ, τότε είναι έτοιμη να προσέλθει στον διάλογο προτείνοντας συγκεκριμένα πρόσωπα για τη στελέχωση του οργάνου.

The post Κυβέρνηση σε αποδρομή βλέπουν στη ΝΔ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα