Κλιματική αλλαγή SOS: Οι τελευταίες στιγμές αποστεωμένης πολικής αρκούδας [βίντεο]

Για πολλούς είναι ενοχλητικό, άλλοι αρνούνται να δουν έστω και ένα λεπτό, ενώ δεν είναι λίγοι που το παρακολουθούν με δάκρυα στα μάτια, όπως τα μέλη της ομάδας του φωτογράφου Πολ Νίκλεν, που κατέγραψαν ακόμη μία σκληρή εικόνα της αναπόφευκτης πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής.

Ο λόγος για το νέο βίντεο που «ανέβασε» στο Instagram ο φωτογράφος του National Geographic και συνιδρυτής της ομάδας Sea

Legacy, με τις σπαρακτικές τελευταίες στιγμές μίας εξαντλημένης από την ασιτία πολικής αρκούδας η οποία «βαδίζει» αργά προς το θάνατο.

My entire @Sea_Legacy team was pushing through their tears and emotions while documenting this dying polar bear. It’s a soul-crushing scene that still haunts me, but I know we need to share both the beautiful and the heartbreaking if we are going to break down the walls of apathy. This is what starvation looks like. The muscles atrophy. No energy. It’s a slow, painful death. When scientists say polar bears will be extinct in the next 100 years, I think of the global population of 25,000 bears dying in this manner. There is no band aid solution. There was no saving this individual bear. People think that we can put platforms in the ocean or we can feed the odd starving bear. The simple truth is this—if the Earth continues to warm, we will lose bears and entire polar ecosystems. This large male bear was not old, and he certainly died within hours or days of this moment. But there are solutions. We must reduce our carbon footprint, eat the right food, stop cutting down our forests, and begin putting the Earth—our home—first. Please join us at @sea_legacy as we search for and implement solutions for the oceans and the animals that rely on them—including us humans. Thank you your support in keeping my @sea_legacy team in the field. With @CristinaMittermeier #turningthetide with @Sea_Legacy #bethechange #nature #naturelovers This video is exclusively managed by Caters News. To license or use in a commercial player please contact [email protected] or call +44 121 616 1100 / +1 646 380 1615”

A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen) on Dec 5, 2017 at 8:52am PST

Ο ίδιος Νίκλεν εξήγησε ότι με το συγκεκριμένο βίντεο θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για το τι πραγματικά σημαίνει όταν λέγεται ότι ένα ζωικό είδος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και πώς είναι να πεθαίνει ένα άγριο ζώο από ασιτία, λόγω έλλειψης τροφής. Και πάνω από όλα για τις συνέπειες της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο, της αλόγιστης σπατάλης ενέργειας και πρώτων υλών.

To βίντεο τραβήχτηκε στα τέλη του καλοκαιριού στη νήσο Μπάφιν, το μεγαλύτερο νησί του Καναδά και όπως αναφέρουν ειδικοί, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της για τη ζωή των πολικών αρκούδων και το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει συνολικά για τον πλανήτη.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη οι πάγοι στην περιοχή λιώνουν, το φυσικό περιβάλλον των πολικών αρκούδων έχει μεταβληθεί οριστικά και πλέον τα εναποπείναντα εντυπωσιακά ζώα δεν έχουν πρόσβαση στη βασική πηγή τροφής τους, τις φώκιες. «Πεινασμένες και χωρίς ενέργεια αναγκάζονται να πλησιάζουν οικισμούς για να βρουν τροφή», περιγράφει η ομάδα Sea Legacy.

«Ολόκληρη η ομάδα προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και τα συναισθήματά της, την ώρα που κατέγραφε την ετοιμοθάνατη πολική αρκούδα», έγραψε ο Νίκλεν στο κείμενο που συνόδευε το βίντεο στο Instagram.

«Είναι μία συγκλονιστική σκηνή που ακόμα με στοιχειώνει, αλλά το ξέρω ότι πρέπει να μοιραστούμε τόσο το όμορφο, όσο και το σπαρακτικό αν θέλουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη της απάθειας. Ετσι είναι η εικόνα της πείνας. Οι μυς ατροφούν. Ενέργεια, μηδέν. Είναι ένας αργός και επώδυνος θάνατος».

H εικόνα της αποστεωμένης αρκούδας που αργοπεθαίνει, αναδεικνύει την σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής (Instagram / Paul Nicklen)

Τόσο ο φωτογράφος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ρωτήθηκαν γιατί δεν βοήθησαν την αρκούδα και απλά κατέγραφαν τον αργό, βασανιστικό θάνατό της. «Φυσικά, πέρασε η σκέψη από το μυαλό μου (να τη βοηθήσω). Αλλά δεν κυκλοφορώ με όπλο με ηρεμιστικά ή κιλά κρέατος φώκιας πάνω μου», εξήγησε, για να συμπληρώσει ότι ακόμα και να βοηθούσε τελικά το άτυχο ζώο, θα ήταν μάταιο.

«Δεν θα μπορούσαμε να τη σώσουμε», είπε και τόνισε ότι η αλήθεια είναι πως αν η θερμοκρασία στη Γη συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε θα χάσουμε και τις αρκούδες και τα άλλα πολικά οικοσυστήματα».

«Ακούω πολλούς να λένε ‘φέρτε τις αρκούδες στην Ανταρκτική να τρώνε πιγκουίνους’ ή ‘να βάλουμε φελιζόλ στον ωκεανό για να μπορούν να μετακινηθούν’. Και μπορεί αυτά να μην είναι λύσεις, ωστόσο δείχνουν πως ο κόσμος νοιάζεται… Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι πολικές αρκούδες είναι να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως και να βρεθούν νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργεια», υπογράμμισε ο Νίκλεν.

«Πρέπει να μειώσουμε ο καθένας μας το αποτύπωμα άνθρακα, να τρώμε τις σωστές τροφές, να σταματήσουμε να αποψιλώνουμε τα δάση μας και να αρχίσουμε επιτέλους να βάζουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη Γη μας, το σπίτι μας», ήταν το μήνυμά του.

The post Κλιματική αλλαγή SOS: Οι τελευταίες στιγμές αποστεωμένης πολικής αρκούδας [βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα