Κι ύστερα σου λέει «ισότητα»

Η Νότια Κορέα ζει παράξενες πολιτικές στιγμές. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκουν-χιε, κόρη του πρώην δικτάτορα της Νότιας Κορέας, Παρκ Τζονγκ-χούι, καθαιρέθηκε εξαιτίας ενός μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.

Αυτό το σκάδαλο εμπλέκει μία ακόμη γυναίκα – την κολλητή, παιδική φίλη της προέδρου Τσόι Σουν Σιλ. Η τελευταία απεκαλύφθη ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση, παράνομα και παράτυπα, σε απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα. Και όχι μόνον αυτό αλλά κατηγορήθηκε ότι, χωρίς να έχει κανένα απολύτως πολιτικό

αξίωμα, ασκούσε υπερβολικά μεγάλη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική της προέδρου. Η πρόεδρος δήλωσε ότι όλα αυτά είναι αβάσιμες συκοφαντίες και στημένη μηχανή.

Τελικά στις 12 Μαρτίου, τη νύχτα, η Παρκ Γκουν-χιε μπήκε μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και εγκατέλειψε σαν κυνηγημένη τον Μπλε Οίκο… Αν ο σπουδαίος κορεάτης σκηνοθέτης του «Old Boy» και της «Υπηρέτριας», Παρκ Τσανγκ-Γουκ, τα γύριζε όλα αυτά ταινία φαντάζεστε ποιοι θα ήταν οι άξονες: Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, λεσβιακός εξαρτημένος έρωτας, η αναπόφευκτη διαφθορά της εξουσίας, πολλών ειδών όργια μέσα στον Μπλε Οίκο, εντυπωσιακές σκηνές καταδίωξης, δράμα, τραγωδία και σπλάτερ – το τελευταίο θα λειτουργούσε ως κάθαρση.

Μέσα σε όλα αυτά, αν ήθελε να παγκοσμιοποιήσει την ταινία του θα μπορούσε να προσθέσει και το περίφημο πλέον βίντεο του BBC. Στις 12 Μαρτίου, λοιπόν, μετά την αποχώρηση της προέδρου από τον Μπλε Οίκο, το βρετανικό δίκτυο, παρουσίασε συνέντευξη μέσω skype με τον αμερικανό πολιτικό αναλυτή, μόνιμα εγκατεστημένο στη Νότια Κορέα, καθηγητή Ρόμπερτ Κέλι. Ο Κέλι, διδάσκει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πουσάν και είναι παντρεμένος με Νοτιοκορεάτισα, την Τζουνγκ-α Κιμ, η οποία είναι δασκάλα γιόγκα.

Μιλάει λοιπόν ο καθηγητής μέσω skype με τον δημοσιογράφο του BBC. Και ξαφνικά τα μικρά παιδιά του, η Μάριον (4 ετών) και ο Τζέιμς (9 μηνών), μπουκάρουν στο δωμάτιο. Σύμφωνα με την ερμηνεία της γιαγιάς, Ελεν Κέλι, που κατοικεί στο Οχάιο, τα παιδιά άκουσαν φωνές στο skype και νόμιζαν πως ο μπαμπάς τους μιλούσε με τους παππούδες στο Οχάιο. Ετσι έτρεξαν φουριόζικα, το κορίτσι περπατώντας και το αγόρι με τη περπατούρα, να πάρουν μέρος στην κουβέντα. Ο μπαμπάς παρέμεινε ψύχραιμος, συνέχισε να μιλάει στον δημοσιογράφο για την πολιτική κατάσταση της χώρας στη νέα μετά Παρκ Γκουν-χιε εποχή.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-χιε, αποχωρεί τη νύχτα της 12ης Μαρτίου με κουστωδία ασφαλείας από τον Μπλε Οίκο, εξαιτίας κυβερνητικών σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται η ίδια και η παιδική της φίλη, Τσόι Σουν Σιλ. Η πρόεδρος επιβαίνει στο πρώτο αυτοκίνητο από αριστερά. Την αποχώρηση της Προέδρου ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών και κατηγόρων της (Reuters)

Και τότε εμφανίζεται η γιόγκι σύζυγος, η οποία με μεγάλη ευελιξία και σκυμμένη για να μην την «πάρει» η κάμερα, τράβηξε έξω τα δύο παιδιά, ένα με το κάθε χέρι. Και ταυτόχρονα σπρώχνοντας έξω τα παιδιά έκλεισε και την πόρτα…

Αυτό λοιπόν το βίντεο, ένα θέαμα απλό και καθημερινό σε όλα τα σπίτια που έχουν μικρά παιδιά και ευκίνητες, διακριτικές, μαμάδες, ερμηνεύθηκε ως εξής στο Διαδίκτυο, στο οποίο ως γνωστόν δεν βουτάει κανείς τη γλώσσα του μέσα στο μυαλό του προτού αναρτήσει τη σκέψη του:

«Ο καθηγητής μιλούσε ψύχραιμος και τότε μπήκε μέσα έντρομη η νταντά να μαζέψει τα παιδιά επειδή φοβήθηκε μήπως χάσει τη δουλειά της».

Ο αμερικανός καθηγητής και πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Κέλι, μαζί με τη σύζυγό του, δασκάλα γιόγκα Τζουνγκ-α Κιμ και την τετράχρονη κόρη τους που εισέβαλε μέσα στο δωμάτιο με το skype ενώ ο πατέρας της έδινε συνέντευξη στο BBC, στις 12 Μαρτίου

Αν ο Νο1 κορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσανγκ-Γουκ, ήθελε να κάνει την οιδιπόδεια τραγωδία του ρεαλιστική σάτιρα, αυτή η φράση θα ήταν το λουκουμάκι του. Το μεγαλείο του δυτικού κόσμου που βουλιάζει μέσα στον αχταρμά των εκατομμυρίων απόψεων, ίσης βαρύτητας, οι οποίες εκφράζονται από τον κάθε χρήστη στο Διαδίκτυο αυθόρμητα…

Τι δείχνουν λοιπόν οι αναρτήσεις περί νταντάς σε αυτό το βίντεο, τέσσερις μόλις ημέρες μετά τις φιέστες για την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάστηκε στις 8 Μαρτίου:

Αν υπάρχει «σχιστομάτα» γυναίκα μέσα στο σπίτι δυτικού (ακόμη και σε σχιστομάτικη χώρα) αυτή είναι δούλα.Αν υπάρχουν και παιδιά μέσα στο σπίτι του πιο πάνω δυτικού, η δούλα εκτελεί και χρέη νταντάς.Ο δυτικός σε κάθε χώρα έχει πάντα λεφτά να πληρώσει δούλα και νταντά.Η νταντά που μπαίνει σκυμμένη τρέχοντας μέσα σε ένα δωμάτιο με ανοιχτή κάμερα να μαζέψει τα παιδιά, είναι έντρομη διότι φοβάται μήπως απολυθεί.Στιγμιότυπο από την «Υπηρέτρια» (2016), του διακεκριμένου νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσανγκ-Γουκ

Για ποια ισότητα μιλάμε λοιπόν, ανάμεσα στα δύο φύλα; Να μην μιλήσω για τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και τον πόλεμο στον ρατσισμό… Κοιτάζοντας τις αναρτήσεις περί πανικόβλητης νταντάς από τον φόβο της απόλυσης θυμήθηκα κάτι κυρίες στο Κολωνάκι, που συζητούσαν, προ κρίσης, για την ανωτερότητα της Φιλιππινέζας υπηρέτριας σε σχέση με τις Αφρικανές και τις Βαλκάνιες: «Η Φιλιππινέζα είναι πάντοτε η καλύτερη! Ξέρει βρε παιδί μου ότι μαζί με τον καφέ πρέπει να φέρει και χαρτοπετσέτα!».

The post Κι ύστερα σου λέει «ισότητα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα