Κεντροαριστερά/ Συμφωνία με… παράθυρα διαφωνιών στην Επιτροπή Διαλόγου

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε. Η Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, όπως επισήμως λέγεται, μπορεί να άργησε λίγο και να χρειάστηκε ένα τρίμηνο πολύωρων συζητήσεων, ζυμώσεων, πυκνής ανταλλαγής απόψεων και συνθετικών προτάσεων με τη συνδρομή πολιτικών προσωπικοτήτων και επιστημόνων, αλλά ανακοίνωσε το τελικό της πόρισμα.

Τα εμπλεκόμενα κόμματα και φορείς κατέληξαν σε κοινά συμφωνημένο και συγκεκριμένο σε πολλά σημεία προγραμματικό πλαίσιο. Πρόκειται για προγραμματική

συμφωνία σε 10 τομείς (Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί- Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής).

Από το εισαγωγικό κείμενο είναι σαφής η οριοθέτηση του χώρου, αφού τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, στην άλλη μεριά του πολιτικού συστήματος, η συντηρητική ΝΔ αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Οι βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Οπως εξήγησαν, το κοινό τους πόρισμα αποτελεί τη σύνθεση απόψεων και διαφορετικών προσεγγίσεων ενώ προσδιορίζει το στίγμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς ώστε να ακολουθήσει η Ελλάδα, Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και να ξεπεράσει τη κρίση, όπως ελέχθη.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει η απόρριψη της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προτείνεται να δοθούν ορισμένες αρμοδιότητες (να συγκαλεί εκείνος το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή, να κινεί τη διαδικασία για τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας νομοσχεδίων) ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής.

Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν

Τα στελέχη της Επιτροπής διερμηνεύοντας και τις θέσεις των κομμάτων του χώρου κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται κατά της αλλαγή του πολιτεύματος και στη καθιέρωση Προεδρικής Δημοκρατίας. Επίσης θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων -μεγάλο επενδυτικό σοκ, το χαρακτήρισαν- για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις. Ρητά προβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

Κατά την παρουσίαση τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητες διαφωνίες οι οποίες παραμένουν και θα παραπεμφθούν σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας , η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση ενός εφάπαξ συντελεστή, ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στο κείμενο της Επιτροπής δίνεται απάντηση για την «επόμενη μέρα». Γίνεται καθαρά λόγος «για τη συγκρότηση νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα». «Η ολοκλήρωση της δικής μας προσπάθειας δίνει το σήμα για την έναρξη των διαδικασιών για την συγκρότηση του νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ιστορική διαδρομή κάθε κόμματος και κάθε κίνησης που μετέχει σε αυτό το διάλογο» αναφέρεται χαρακτηριστικά, περνώντας τη σκυτάλη στα κόμματα και τις κινήσεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουν και θα οδηγήσουν στο στόχο για τη συγκρότηση του νέου φορέα.

Τούτου δοθέντος το Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεδριάζει το απόγευμα της Παρασκευής, για να καθορίσει τις προτάσεις του σχετικά με τον οδικό χάρτη εκλογής ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες κι εγγυήσεις. Επόμενο βήμα πρόκειται να είναι η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος, κατά τον Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ο οποίος ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι η συνεργασία ήταν άψογη και χωρίς να ανέβουν οι τόνοι αλλά με διάθεση όλων να βρεθεί κοινή συνισταμένη και το πόρισμα αποτελεί καλή βάση για την πορεία προς τη συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα. Σε ανάλογο πνεύμα ο Γιάννης Δατσέρης, επί χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για πόρισμα σημείο αναφοράς για τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο κρίνεται η στρατηγική διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τη δομή και το ρόλο του σύγχρονου κράτους.

Στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση των προτάσεων, όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής, συμμετείχαν εκτός από βουλευτές και στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου, περισσότερες από 200 διακεκριμένες προσωπικότητες. Ανάμεσα τους οι Νικηφόρος Διαμαντούρος, Νίκος Αλιβιζάτος, Γ. Σωτηρέλλης, Πάνος Τσακλόγλου,΄Αννα Διαμαντοπούλου, Παρασκευάς Αυγερινός, Σταύρος Μπένος, Σταύρος Αρναουτάκης, και Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος προέτρεψε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού κι όλους του εμπλεκόμενους να επισπεύσουν τις ενέργειές τους.

The post Κεντροαριστερά/ Συμφωνία με… παράθυρα διαφωνιών στην Επιτροπή Διαλόγου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα