Καμμένος εναντίον Protagon και Πετρουλάκη

Στις 17 Μαρτίου 2015 ο Ανδρέας Πετρουλάκης δημοσίευσε στο Protagon ένα κείμενο με το οποίο ασκούσε κριτική στη δημόσια παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου για το Protagon

Λίγες ημέρες αργότερα στα γραφεία του Protagon επιδόθηκε αγωγή του υπουργού που στρέφεται εναντίον του Ανδρέα Πετρουλάκη, της Πρόταγκον Α.Ε και του… Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είχε ήδη από έτους και πλέον αποχωρήσει από την εταιρεία!

Με την αγωγή του ο κ. Καμμένος ζητεί δύο εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για την προσβολή της προσωπικότητας του, όπως ισχυρίζεται στο σχετικό κείμενο. Και η ώρα του ακροατηρίου έφτασε. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Πέμπτη, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή του υπουργού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ανθρώπους του δημοσιογραφικού και του πολιτικού κόσμου. Παράλληλα, σε μία πρωτοβουλία συμπαράστασης στον Ανδρέα Πετρουλάκη, 3.263 πολίτες υπέγραψαν σχετικό κείμενο στο οποίο επισημαίνεται:

«Η πολιτική κριτική και οι αξιολογικές κρίσεις για την πολιτεία δημοσίων προσώπων είναι όχι μόνον κεκτημένο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου. Έτσι, η άσκηση αγωγής εκ μέρους ενός εκπροσώπου της εξουσίας, όπως και το ύψος της, εν προκειμένω, δημιουργεί εύλογα την υπόνοια ότι στόχος του ενάγοντος είναι η υποταγή της ελευθερίας του λόγου σε μια προληπτική λογοκρισία, δια του εκφοβισμού των δημοσιογράφων.»

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου εναντίον του σκιτσογράφου της Καθημερινής και αρθρογράφου του protagon.gr Ανδρέα Πετρουλάκη, από τον οποίο αξιώνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ζητεί για άλλη μια φορά την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81.

» Ο συγκεκριμένος νόμος παραμένει σε ισχύ από όλες τις τόσο διαφορετικές σε σύνθεση εξουσίες, που κυβέρνησαν τη χώρα. Η κατάργησή του είναι επιτακτική ανάγκη και ο μόνος τρόπος να παύσει επιτέλους η βιομηχανία αγωγών, οι οποίες μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθεροτυπία και να φιμώσουν τους δημοσιογράφους.

»Διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένας τυποκτόνος νόμος δεν θα τρομάξει τους συναδέλφους ούτε θα τους αποτρέψει από την εκπλήρωση του καθήκοντός τους, που είναι η ενημέρωση των πολιτών».

Η συνέχεια στο Πρωτοδικείο…

The post Καμμένος εναντίον Protagon και Πετρουλάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα