Η Ρώμη ζητά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου που κρατείται στην Τουρκία

Οκτώ ημέρες -και αρκετά αρνητικά σχόλια- χρειάστηκαν για να παρέμβει η ιταλική κυβέρνηση και να ζητήσει από τις τουρκικές Αρχές την απελευθέρωση του ιταλού δημοσιογράφου Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε.

Ο ίδιος βρισκόταν στη βορειανατολική Τουρκία κοντά στα σύρο-τουρκικά σύνορα, όπου μετέβη για να κάνει έρευνα για ένα βιβλίο με θέμα τη συγκρότηση του ISIS, όταν στις 10 Απριλίου προσήχθη από τις τουρκικές Αρχές. Οι υπεύθυνοι ισχυρίστηκαν ότι ο δημοσιογράφος δεν διέθετε τις επιπλέον άδειες που προβλέπονται από την κατάσταση εκτάκτου

ανάγκης η οποία έχει επιβληθεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο Ντελ Γκράντε -ο οποίος κρατείται «προσωρινά» χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες- θα μπορέσει να λάβει νομική βοήθεια, ότι θα τον επισκεφθεί κάποιος αξιωματούχος από το ιταλικό προξενείο και ότι θα του επιτραπεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.

«Προφανώς αυτό δεν αρκεί, το υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί την απελευθέρωση του Ντελ Γκράντε, σε συμφωνία με την επιταγή του νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Ηδη όμως, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει ότι η Ρώμη δεν έχει κάνει αρκετά για να πετύχει την απελευθέρωσή του.

Οι τουρκικές Αρχές δεν είχαν απαντήσει ή σχολιάσει το αίτημα του υπουργείου.

Ο Γκράντε είναι δημοσιογράφος–μπλόγκερ, σκηνοθέτης, παραγωγός ντοκιμαντέρ και ακτιβιστής, αλλά δεν ανήκει -και άρα δεν προστατεύεται- σε καμία μιντιακή οργάνωση ή πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με διαρροές από την τουρκική πλευρά, βρίσκεται σε «κατ’ οίκον περιορισμό», σε ξενοδοχειακή μονάδα, στην περιφέρεια της Αντιοχείας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο ίδιος κατήγγειλε ότι κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ότι του έχουν κατάσχει το κινητό, ενώ ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε απεργία πείνας για να διεκδικήσει την απελευθέρωσή του.

The post Η Ρώμη ζητά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου που κρατείται στην Τουρκία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα