Η οσκαρική Λουπίτα Νιόνγκο και η Κένυα που ματώνει

ειδήσεις και οι εικόνες που φτάνουν από την Κένυα είναι βέβαιο ότι θλίβουν τη βραβευμένη με Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου Λουπίτα Νιόνγκο για τον ρόλο της στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος». Η διάσημη ηθοποιός, παρότι κατάγεται από την Κένυα, γεννήθηκε στο Μεξικό και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ, καθώς η οικογένειά της προσπαθούσε να ξεφύγει από το κυνήγι των οπαδών του τότε προέδρου Αράπ Μόι. Αλλά η σχέση

της με την Κένυα δεν έπαψε ποτέ να είναι στενή καθώς η οικογένειά της επέστρεψε εκεί και ο πατέρας της, Πέτερ Ανιάνγκ Νιόνγκο πρόσφατα εξελέγη κυβερνήτης της επαρχίας Κισούμου, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο η Νιόνγκο παρουσιάζει την οικογενειακή φάρμα, περπατά με τον πατέρα της, κόβουν γκουάβα από τα δέντρα και μαγειρεύει με τη μητέρα της Ντόροθι. Αλλά σήμερα η κατάσταση κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της Κένυας, στη γη που μεγάλωσε και ο πατέρας του Μπαράκ Ομπάμα (και πολλά παιδιά φέρουν το όνομα του πρώην αμερικανού προέδρου). Το Κισούμου είναι το προπύργιο της εθνότητας των Λούο και του Ράιλα Οντίγκα, του αρχηγού της αντιπολίτευσης ο οποίος ζήτησε από τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές. Και αυτοί τον άκουσαν. Την περασμένη Πέμπτη των εκλογών η προσέλευση στις κάλπες στην Κένυα ήταν παντού χαμηλή (στο 34%) αλλά στο Κισούμου δεν ψήφισε σχεδόν κανείς. Οι οπαδοί του Οντίγκα προσπάθησαν να εμποδίσουν τη πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα και η αστυνομία, πιστή στον πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα, άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ο πατήρ Νιόνγκο, κυβερνήτης της περιοχής κατήγγειλε το γεγονός.

Κενυάτες τρέχουν μακριά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης στο Ναϊρόμπι (φωτογραφία REUTERS/Thomas Mukoya)

Η ίδια η Λουπίτα αναζητούσε μία οδό διαφυγής από μια ζωή συχνά απάνθρωπη ήδη από τα παιδικά της χρόνια. Το ίδιο έκανε και πολύ αργότερα την περίοδο που την παρεχνολούσε ο Χάρβεϊ Γουάινστάιν. Μιλώντας προ εβδομάδων και για την προσωπική της τραυματική εμπειρία για όσα υπέφερε από τον μεγαλοπαραγωγό είχε πει ότι της ζήτησε να του κάνει μασάζ στην πλάτη: «Ξεκίνησα να κάνω μασάζ στην πλάτη του για να κερδίσω λίγο χρόνο και να σκεφτώ πώς θα φύγω. Σύντομα μου είπε πως θέλει να βγάλει το παντελόνι του. Του είπα να μην το κάνει και τον ενημέρωσα πως κάτι τέτοιο θα με έκανε να νιώσω εξαιρετικά άβολα. Παρόλα αυτά σηκώθηκε και ξεκίνησε να το βγάζει, ενώ εγώ πήγαινα προς την πόρτα, λέγοντας πως δεν ήμουν άνετη με κάτι τέτοιο», διηγήθηκε η Νιόνγκο. Στην επόμενη συνάντησή τους, της είπε ανοιχτά ότι αν ήθελε να κάνει καριέρα θα έπρεπε να κοιμηθεί μαζί του.

Η Λουπίτα Νιόνγκο στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος», για την οποία κέρδισε βραβείο Οσκαρ το 2014

Η Λουπίτα μπορεί να ξέφυγε από τον Γουάινστάιν αλλά η χώρα της παραμένει μια πληγή που δεν κλείνει. Οι εικόνες από την Κένυα κάνουν αυτές τις εβδομάδες τον γύρο του κόσμου: νεκροί, τραυματίες, συγκρούσεις, αυτοκίνητα και σπίτια στις φλόγες. Η ίδια δεν ξέχασε ποτέ τη χώρα της. Οπως αναφέρει η ιταλική Repubblica, αγωνίζεται για τη σωτηρία των ελεφάντων και χρηματοδοτεί μια ανθρωπιστική ΜΚΟ που ασχολείται με την υγεία των γυναικών, ειδικά των μητέρων. Και δεν παραλείπει να προσφέρει τη βοήθειά της στον καθηγητή (με μάστερ από το πανεπιστήμιο του Σικάγου) πατέρα της. Το περασμένο καλοκαίρι, από το σπίτι της στο Μπρούκλιν, έστελνε συνέχεια μηνύματα μέσω Facebook στηρίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία και μετά τη νίκη του δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για την επιτυχία του: «Μας δίδαξε τις αξίες της πολιτισμένης ζωής. Είμαι βέβαιη ότι η εκλογή του θα βοηθήσει την κοινότητα» έγραψε.

Αλλά τώρα, ενώ η Κένυα κλυδωνίζεται από την πολιτική αναταραχή, σιωπά. Ο Ράιλα Οντίγκα ζητάει νέες εκλογές, ενώ ο Κενιάτα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της οδηγεί τη χώρα στον δρόμο του εμφυλίου. Τα παλιά μίση μεταξύ των εθνοτήτων επέστρεψαν και τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Αλλά ενώ οι εθνικοί ηγέτες ακονίζουν τα μαχαίρια τους κάποιοι παραδίδουν μαθήματα σοφίας και πολιτικής πραότητας. Το περασμένο Σάββατο ο (πατέρας της Λουπίτα), κυβερνήτης της επαρχίας Κισούμου, Ανιάνγκ Νιόνγκο (οπαδός του Οντίγκα) και ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Κέρικο (οπαδός του Κενιάτα) εμφανίστηκαν μαζί και περπάτησαν στους γεμάτους οδοφράγματα δρόμους καλώντας τους φανατικούς και των δύο πλευρών να σταματήσουν τις οδομαχίες. Αναζητούν μια οδό διαφυγής από τη βία, κάτι που η Λουπίτα και η οικογένειά της έμαθαν καλά στη ζωή τους.

The post Η οσκαρική Λουπίτα Νιόνγκο και η Κένυα που ματώνει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα