Η μισή Θεσσαλονίκη στο μπαλκόνι με το πιστολάκι

12:06 9/1/2017 - Πηγή: Protagon

Αν τυχόν είδατε ή δείτε αυτές τις μέρες κάποιους Θεσσαλονικείς με ένα πιστολάκι στο χέρι να ρίχνουν ζεστό αέρα σε σωλήνες στο μπαλκόνι τους, μην παραξενευτείτε. Αυτή είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος για να αποκτήσει και πάλι το σπίτι τους ζεστό νερό.

Η σουρεαλιστική αυτή συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα παρενεργειών του δριμύτατου ψύχους που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο τρόπος που βρήκαμε για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε εξαιτίας αυτού. Κι εξηγούμαι.

Η θέρμανση με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη

είναι πολύ διαδεδομένη. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της εταιρίας παροχής αερίου, περισσότεροι από το 52% των κατοίκων της περιοχής θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Oμως, σε πολλά σπίτια, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο και τη διάρκεια του ψύχους έκαναν τους σωλήνες της ύδρευσης να παγώσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι λέβητες να θερμάνουν το νερό. Ακόμη και σε σωλήνες με πολύ καλή μόνωση παρατηρήθηκε το φαινόμενο να παγώσει το νερό εντός τους.

Ως λύση, προκρίθηκε η θέρμανση των σωλήνων με το πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών, ώστε να ξεπαγώσει το νερό που έχει μείνει σε αυτούς. Για κάποιους η μέθοδος υπήρξε αποτελεσματική: ένα δεκάλεπτο με το πιστολάκι και το νερό ξεπάγωσε. Για άλλους, πάλι, όχι: το νερό δεν ξεπάγωνε με τίποτα, ενώ ο τολμηρός που ανέλαβε το έργο κινδύνευε να παγώσει και ο ίδιος, οπότε η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.

Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο σοβαρό, καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν τελείως οι λέβητες, με αποτέλεσμα να τα σπίτια να μείνουν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης υπήρξε πρόβλημα με την παροχή του νερού, διότι πάγωσε το νερό των σωλήνων της ύδρευσης.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Είναι λογικό να σταματούν οι λέβητες, να παγώνει το νερό στους σωλήνες και να παραλύει η ζωή μας; Είναι τόσο μεγάλης έκτασης το πρόβλημα, που η Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του δικτύου διανομής.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πρωτόγνωρες για τη Θεσσαλονίκη. Δεν θυμόμαστε να έχουμε ξαναδεί στο κέντρο της πόλης -7 βαθμούς Κελσίου επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, όπως είναι η πρόβλεψη. Οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου είναι για θερμοκρασία ελάχιστων βαθμών κάτω από το μηδέν. Με -1 και -2 δε θα υπήρχαν προβλήματα. Ξταν, όμως, ο συνδυασμός των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών με τον αέρα και τη διάρκεια που έφεραν τα προβλήματα.

Θα μπορούσε να προβλεφθεί αυτό; Ναι, βεβαίως. Εάν απαιτούσαμε (και πληρώναμε) πολύ καλής ποιότητας λέβητες που να αντέχουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, εάν φροντίζαμε για πολύ απαιτητική μόνωση στους σωλήνες και διενεργούσαμε τακτικές συντηρήσεις και ελέγχους στο λέβητα. Επειδή, όμως, τέτοιες καιρικές συνθήκες σαν αυτές που ζούμε αυτές τις μέρες δεν απαντώνται συχνά στα μέρη μας, είναι σπάνιο κάποιος να μπει στον κόπο να προβεί σε όλα τα παραπάνω.

Γι αυτό, στο κάτω κάτω, υπάρχει το πιστολάκι μαλλιών.

The post Η μισή Θεσσαλονίκη στο μπαλκόνι με το πιστολάκι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
πως να ξεπαγωσω αεριο, πως να ξεπαγωσω τον λεβητα
Τυχαία Θέματα