Η Μέρκελ διαλύει την ψευδαίσθηση των Βρετανών για το Brexit

Τώρα που έχει περάσει για τα καλά το… χανγκόβερ του Brexit ήρθε η ώρα να διαλυθούν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις.

Η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε ένα σαφές, ξεκάθαρο μήνυμα στους πολιτικούς της Βρετανίας. «Κράτη με το στάτους μίας τρίτης χώρας -γιατί αυτό θα είναι η Μεγάλη Βρετανία- δεν μπορούν και δεν θα έχουν τα ίδια ή περισσότερα δικαιώματα και προνόμια σε σχέση με αυτά που απολάμβαναν ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλοι συμφωνούν σε αυτό», τόνισε η καγκελάριος μιλώντας στη γερμανική Βουλή,

ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Αυτά ίσως σας φαίνονται αυτονόητα», είπε προς τους γερμανούς βουλευτές. «Αλλά αναγκάζομαι να το θέσω τόσο ξεκάθαρα γιατί μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι στη Μεγάλη Βρετανία τρέφουν ακόμη ψευδαισθήσεις, και αυτό είναι χάσιμο χρόνου», υπογράμμισε σκωπτικά η καγκελάριος.

Αν πράγματι κάποιοι στη Βρετανία ήλπιζαν ότι οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα επιδείκνυαν κάποια ευελιξία -ή έστω κάποια δημιουργική ασάφεια όπως θα έλεγαν κάποιοι- σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσά τους, η κυρία Μέρκελ τους έδωσε μία γεύση από αυτά που θα συζητήσουν οι εναπομείναντες «27» στην σύνοδο, εν τη απουσία της Βρετανίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι προτού συζητηθεί το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν, σε ικανοποιητικό βαθμό, οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους της εξόδου από την Ενωση. «Αυτή η χρονική αλληλουχία είναι μη αναστρέψιμη», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ.

Αντιθέτως, το Λονδίνο θα προτιμούσε οι δύο αυτοί κύκλοι διαπραγματεύσεων να εξελιχθούν παράλληλα. Αλλωστε, αυτό έδειξε μόλις λίγα λεπτά πριν διεξαχθεί η ομιλία της καγκελαρίου, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο ίδιος ρωτήθηκε για το εάν θα πρέπει όντως να προσδιοριστούν οι όροι -προ πάντων οικονομικοί- του διαζυγίου, προτού θεσπιστεί ένα νέο εμπορικό σύμφωνο ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ. Ο κ. Τζόνσον περιορίστηκε σε ένα: «Θα δούμε».

Αυτός είναι ο διπλωματικός, πολύ βρετανικός, τρόπος. Ο γερμανικός δρόμος της σαφήνειας -και κατά πάσα πιθανότατα η γραμμή που θα ακολουθήσει η ΕΕ- είναι η πρόταση της κυρίας Μέρκελ:

«Οσο πιο γρήγορα προετοιμαστεί η βρετανική κυβέρνηση και παρουσιάσει δημιουργικές λύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα ασχοληθούμε με την επιθυμία τους να διαπραγματευτούμε τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ. Αλλά πρώτα πρέπει να ξέρουμε πώς βλέπει η Βρετανία τη σχέση αυτή».

Να, για παράδειγμα, η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θέλουν να ξέρουν τι προτίθεται να κάνει η Βρετανία σε σχέση με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, προτού αποφασίσουν αν θα παραχωρήσουν εκ νέου στη Βρετανία την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Γι’ αυτό και η γερμανίδα καγκελάριος -η οποία πλέον βρίσκεται και σε μία προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου- μίλησε για τους περίπου 100.000 γερμανούς υπηκόους που ζουν στη Βρετανία, την «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής της» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Μόνο αφού έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους θα είναι σε θέση και η Γερμανία να προτείνει μία «δίκαιη προσφορά» για τους Βρετανούς της Γερμανίας, είπε η κυρία Μέρκελ και χειροκροτήθηκε από τα μέλη της Μπούντεσταγκ.

The post Η Μέρκελ διαλύει την ψευδαίσθηση των Βρετανών για το Brexit appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα