Η ΕΕ «εξετάζει κυρώσεις» για τα μέλη της που δεν δέχτηκαν πρόσφυγες

Σε κυρώσεις κατά των χωρών που, παρά την υπόσχεση που έδωσαν, δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα βάσει του μοντέλου ανταλλαγής, σκέφτεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα «είναι παραβίαση των υποχρεώσεων των χωρών».

Κατέκρινε

ακόμη το γεγονός ότι «η πλειοψηφία των χωρών-μελών κάνουν πραγματική πρόοδο μέσα σε πραγματικά ευρωπαϊκό πνεύμα, ενώ άλλες εξακολουθούν να μην δείχνουν αλληλεγγύη».

Οι τρεις χώρες που δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, όπως τις κατονόμασε ο επίτροπος, είναι η Ουγγαρία και η Ρουμανία (που είχαν καταψηφίσει και το πρόγραμμα των ποσοστώσεων) και η Αυστρία (που είχε υπερψηφίσει το μέτρο). Η Τσεχία είναι «αδρανής» εδώ και ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων «είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των πολιτικών μας για το άσυλο, οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη και στην υπευθυνότητα», πρόσθεσε o επίτροπος. Και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία «η πολιτική βούληση και η αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος (Aris Oikonomou/SOOC)

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η Κομισιόν δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στα κράτη-μέλη που δεν έχουν συνεργαστεί να το πράξουν και απειλεί με κυρώσεις.

Ως τώρα, γράφει ο Independent, μόνο 18.400 πρόσφυγες έχουν φύγει από τους καταυλισμούς ενώ χιλιάδες άλλοι παραμένουν σε αυτούς.

Το αρχικό σχέδιο της ΕΕ πρόβλεπε τη μεταστέγαση 160.000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα σε δύο χρόνια. Είναι σαφές ότι είναι απίθανο να συμπληρωθεί ο αριθμός στους ελάχιστους μήνες που απομένουν, ακόμα και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω, στους 98.000.

Υπολογίζεται ότι ως τον Σεπτέμβριο θα έχουν μετακινηθεί συνολικά 40.000 άνθρωποι, με άμεση συνέπεια την παράταση της δοκιμασίας χιλιάδων άλλων στα κέντρα διαμονής όπου ζουν μέσα σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες. Ειδικά για την Ελλάδα, όπως γράφει ο Independent, υπάρχουν προειδοποιήσεις για αυτοκτονίες και απόπειρες, βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση και πορνεία.

Οι προσφυγικές ροές δεν έχουν σταματήσει, απλά έχουν μεταφερθεί από τον χώρο του Αιγαίου στον πολύ πιο επικίνδυνο για τους πρόσφυγες χώρο της κεντρικής Μεσογείου. Μόνο φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 1.300 άνθρωποι – και αυτοί είναι μόνο οι καταγεγραμμένοι.

Ε τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας να στηριχτεί η Λιβύη, μια χώρα-κλειδί για τον έλεγχο των ροών. Ηδη έχει παραδώσει τέσσερα σκάφη και θα ακολουθήσουν άλλα έξι το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο απομένουν να γίνουν πολλά για την βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες ακόμα και για σκαλβοπάζαρα.

The post Η ΕΕ «εξετάζει κυρώσεις» για τα μέλη της που δεν δέχτηκαν πρόσφυγες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα