Η μπάλα πάνω από τον άνθρωπο;

Ναι, είναι γνωστό. Το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό καλεντάρι είναι πολύ στριμωγμένο. Τα κανάλια, που χρυσοπληρώνουν την εικόνα του Champions League, απαιτούν απόλυτη συνέπεια. Η παραμικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα -και παράπονα- που δεν βάζει ο νους. Η μπάλα -σε αυτό το επίπεδο- δεν είναι, απλώς, ένα παιχνίδι. Είναι μια «μπίζνα» εκατομμυρίων. Μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οπως αποδείχτηκε, για την UEFA

είναι πιο σημαντική ακόμα και από τον άνθρωπο.

Το είδατε το χθεσινό ματς στο Ντόρτμουντ; Ηταν φανερό: οι παίκτες της Μπορούσια μπήκαν στο γήπεδο με τον κρότο της εναντίον τους βομβιστικής επίθεσης στ’ αυτιά τους. «Παγωμένοι», χωρίς συγκέντρωση, σοκαρισμένοι. Ηταν λογικό. Ούτε εικοσιτετράωρο δεν είχε παρέλθει από τη στιγμή που αντίκριζαν ο ένας το πανικοβλημένο πρόσωπο του άλλου, που προσπαθούσαν να διαπιστώσουν πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του συμπαίκτη τους, Μαρκ Μπάρτρα, να καταλάβουν τι ακριβώς τους είχε συμβεί. Οι εικόνες καταστροφής, ο τρομακτικός ήχος των εκρήξεων, η εφιαλτική αίσθηση του τι θα μπορούσαν να έχουν πάθει στον δρόμο για τη δουλειά, δεν ξεπερνιούνται σε μερικές ώρες. Κοινοί θνητοί είναι κι εκείνοι -και μάλιστα, παιδιά- όσο κι αν στα μάτια των φιλάθλων φαντάζουν υπεράνθρωποι μέσα στο γήπεδο.

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο 18χρονος Κιλιάν Μπαπέ

Πού μυαλό για τόπι; Η φιλοξενούμενη ομάδα το αντιλήφθηκε αμέσως και… πάτησε γκάζι από το πρώτο, κιόλας, λεπτό. Στο 17′ βρέθηκε μια ανάσα από το γκολ, όμως ο Φαμπίνιο εκτέλεσε άστοχα το πέναλτι που κέρδισαν οι Μονεγάσκοι. Δυο λεπτά αργότερα, έγινε το 0-1 (που ήταν και οφ-σάιντ…). Στο 35′, ένας Γερμανός έστειλε -κατά λάθος- την μπάλα στα δίχτυα του δικού του τερματοφύλακα. Μέχρι η Ντόρτμουντ να συνειδητοποιήσει ότι παίζει Champions League, ο αγώνας είχε, σχεδόν, κριθεί. Η Μονακό, βεβαίως, τη δουλειά της έκανε. Οποιαδήποτε ομάδα στη θέση της θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Η UEFA, όμως, όφειλε να προστατεύσει την Μπορούσια – και την ηθική του ποδοσφαίρου.

«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε ζώα. Είμαστε άνθρωποι με οικογένειες, που έχουμε παιδιά να μας περιμένουν στο σπίτι». Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ξεσπάθωσε, στο ESPN, εναντίον της UEFA – και καλώς έπραξε. «Ηταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου, και ελπίζω να μην τη ζήσει κανένας άλλος. Μετά το χθεσινό (προχθεσινό) δεν μπορούσα να σκεφτώ το παιχνίδι. Είμαι χαρούμενος που όλοι μας είμαστε ζωντανοί. Ηταν πολύ δύσκολο να παίξεις ποδόσφαιρο. Οποιος δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο, δεν μπορεί να μας καταλάβει αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο έλληνας ηγέτης της Ντόρτμουντ.

Το εκπληκτικό κορέο των οπαδών της Ντόρτμουντ

Τον ακολούθησαν κι άλλοι. Ο συμπαίκτης του στην άμυνα, Ματίας Γκίντερ: «Κανένας μας δεν ήθελε να παίξει σήμερα (χθες), κάτι που πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι συνήθως, όμως κανένας δεν μπορούσε να σκεφτεί το παιχνίδι. Από την έναρξη του αγώνα, όλοι νιώθαμε πως, για μας, αυτό δεν ήταν ένα κανονικό ματς». Ο Μάρτσελ Σμέτσερ: «Αποφασίστηκε ότι έπρεπε να παίξουμε σήμερα (χθες). Εμείς θα επιθυμούσαμε πολύ, πάρα πολύ, να έχει βρεθεί μια άλλη ημερομηνία για τον αγώνα. Αν και αντιλαμβανόμαστε πόσο σπουδαία είναι αυτή η διοργάνωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι. Αυτό που συνέβη χθες (προχθές) δεν είναι φυσιολογικό, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Νούρι Σαχίν, τουρκικής καταγωγής συγκίνησε: «Είναι δύσκολο να μιλήσω γι’ αυτό, είναι δύσκολο να βρω τις σωστές λέξεις. Δεν ξέρω εαν οι άνθρωποι μπορούν να το καταλάβουν, αλλά μέχρι ν’ αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο δεν μπορούσα να σκεφτώ το παιχνίδι. Χθες (προχθές) το βράδυ δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. Οταν πήγα στο σπίτι, η γυναίκα μου και ο γιος μας με περίμεναν στην πόρτα. Τότε ένιωσα πόσο τυχεροί σταθήκαμε. Ξέρω ότι το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό, το αγαπάμε, υποφέρουμε γι’ αυτό και κερδίζουμε πολλά χρήματα, έχουμε μια προνομιούχα ζωή, όμως είμαστε άνθρωποι. Υπάρχει πολύ σπουδαιότερο από το ποδόσφαιρο σε αυτόν τον κόσμο, και χθες (προχθές) το βράδυ το κατάλαβα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά τα πρόσωπα στο πούλμαν. Ηταν απίστευτο».

Η παρουσίαση του Μπάρτρα στο γήπεδο της Βεστφαλίας

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, ο προπονητής της Ντόρτμουντ, Τόμας Τούχελ, κατήγγειλε: «Δεν μας ρώτησαν ποτέ, εάν είμαστε σε θέση να παίξουμε. Πληροφορηθήκαμε, με sms, ότι η UEFA θα αποφάσιζε στην Ελβετία. Δεν νιώσαμε καλά, για να είμαι ειλικρινής, που θα αποφάσιζαν από μακριά πράγματα τα οποία μας αφορούσαν άμεσα. Μισή ώρα αργότερα ελήφθη η απόφαση για αναβολή μιας μέρας. Λες και μας είχε χτυπήσει… ένα κουτάκι μπίρας».

Η εκδοχή της UEFA είναι πολύ διαφορετική. Με δηλώσεις του στο Associated Press, ο διευθυντής Επικοινωνίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Πέδρο Πίντο, τόνισε ότι η απόφαση για τον νέο ορισμό του αγώνα ελήφθη προχθές βράδυ, στο γήπεδο της Μπορούσια, σε συνεργασία και πλήρη συμφωνία με τις ομάδες και τις Αρχές, και ότι η UEFA δεν πληροφορήθηκε ποτέ ότι κάποια από τις ομάδες δεν επιθυμούσε να αγωνιστεί. Αλλά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, πως ένας ολόκληρος σύλλογος συνωμότησε για να εκθέσει την UEFA. Το ότι η εκκρεμότητα δεν βόλευε τη διοργανώτρια, είναι πιο πειστικό. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που οι έμποροι του ποδοσφαιρικού θεάματος δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους.

The post Η μπάλα πάνω από τον άνθρωπο; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα