Η Ακροδεξιά πολιορκεί τη Βιέννη

Θα γίνει η Αυστρία η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ακροδεξιό πρόεδρο; Αυτό αποφασίζουν από το πρωί αυτής της Κυριακής οι ψηφοφόροι που επιλέγουν πρόεδρο σε ένα επεισοδιακό πολιτικό σίριαλ που μπολιάστηκε από το κλίμα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ . Διόλου τυχαία μάλιστα ο περιβόητος βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ έσπευσε να προεξοφλήσει ότι μια ενδεχόμενη εκλογή του Νόρμπερτ Χόφερ, του ακροδεξιού λαϊκιστικού FPÖ, στην προεδρία της Αυστρίας θα οδηγήσει σύντομα σε δημοψήφισμα

για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Απάντηση στον λαϊκιστικό λόγο του Χόφερ καλείται να δώσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Αλλά οι προβλέψεις ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν: οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια μάχη στο νήμα και η Ευρώπη παρακολουθούσε με αγωνία – ακολουθούν άλλωστε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Η αβεβαιότητα έρχεται να… επιβεβαιώσει την εικόνα που είχε σχηματιστεί στην πρώτη, «κανονική» εκλογική μάχη την άνοιξη. Στον πρώτο γύρο τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων (που συγκυβερνούν) είχαν καταποντιστεί σε έναν πολιτικό σεισμό που είχε οδηγήσει και στην παραίτηση του καγκελαρίου.

Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν αποχωρεί από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε (REUTERS/Heinz-Peter Bader)

Στο δεύτερο γύρο είχαν περάσει ο Φαν ντερ Μπέλεν (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Πράσινους) και ο Χόφερ του FPÖ, και τελικά για λίγες ψήφους την προεδρία κέρδισε ο πρώτος. Στη συνέχεια όμως το FPÖ προσέφυγε δικαστικά καταγγέλλοντας παρατυπίες και το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε «προχειρότητα» στην καταμέτρηση και διέταξε επανάληψη του δεύτερου γύρου. Οι κάλπες ξαναστήθηκαν και άνοιξαν το πρωί της Κυριακής 4ης Δεκεμβρίου.

Η μάχη έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που είχε η μάχη για το Brexit και ομοιότητες ακόμη και με τις κάλπες στις ΗΠΑ. Μία τάση που έρχεται ντυμένη ως «αντίθετη στο σύστημα και τις ελίτ» και κηρύσσει την επιστροφή σε έναν κόσμο πριν τη «διαβρωτική παγκοσμιοποίηση» -ο Χόφερ και το FPÖ έχουν ποντάρει πολύ σε κινήσεις για έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ.

H περίπτωση της Αυστρίας είναι ένας λαϊκιστικός αντίλαλος που ακούγεται από άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη: υπάρχει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου/Μαΐου, υπάρχει το PVV στην Ολλανδία, στην οποία επίσης θα προκηρυχθούν εκλογές, και βεβαίως το ξενοφοβικό AfD στη Γερμανία (κάλπες το φθινόπωρο).

Kαθόλου τυχαία, όλα αυτά τα κόμματα αλληλοσυγχαίρονται κάθε φορά που καταγράφουν ενίσχυση και πανηγύρισαν από κοινού είτε το Brexit είτε την επικράτηση του Τραμπ.

Πέριξ της Βιέννης, πολλοί βλέπουν τον Χόφερ του FPÖ να επενδύει στο «αποτέλεσμα Τραμπ». Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η ατμόσφαιρα που είχε πάρει η αυστριακή εκστρατεία ήταν όλο και πιο αμερικανική.

Πέραν της πάγιας ρητορικής του εναντίον των ελίτ, γύρω από το στρατόπεδο του Χόφερ είχαν κινητοποιηθεί τα ακροδεξιά τρολ του Διαδικτύου που έσπευσαν να αποδώσουν στον Φαν ντερ Μπέλεν μια σειρά από ανυπόστατες κατηγορίες από το ότι ο ίδιος ήταν στα νιάτα του κατάσκοπος της Σοβιετικής Ενωσης, μέχρι ότι ο πατέρας του ήταν ναζί – για να είναι προφανώς όλο το πολιτικό φάσμα «ευχαριστημένο».

Το περιβάλλον του Χόφερ φρόντισε να αντιγράψει τον Τραμπ ακόμα και στο θέμα της κατάστασης της υγείας του αντιπάλου του, αναγκάζοντας τον γιατρό του Φαν ντερ Μπέλεν να προχωρήσει στη δημόσια διαβεβαίωση πως ο υποψήφιος έχει «υπέροχους πνεύμονες», όπως είπε επί λέξει.

Η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα αναμένεται να είναι μακρά στη Βιέννη, όχι μόνο επειδή φαίνεται πως η διαφορά θα είναι μικρή αλλά επιπλέον επειδή αυτή τη φορά οι Αυστριακοί θα είναι πιο τυπολατρικοί από ποτέ στην καταμέτρηση ώστε να αποφύγουν το πάθημα του Μαΐου…

The post Η Ακροδεξιά πολιορκεί τη Βιέννη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα