Ο δεκάλογος της επιτροπής Βαν Μπάστεν για… νέο ποδόσφαιρο

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν έχει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Εκτός από τον σεβασμό όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, ο σπουδαίος Ολλανδός είναι και επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της FIFA. Ειδικά αυτό το τελευταίο δίνει στα λεγόμενά του μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή ο φαν Μπάστεν μίλησε για μία σειρά από αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου που αν εφαρμοσθούν, θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο.

Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο SportBILD, ο Ολλανδός έκανε λόγο για κατάργηση του

οφσάιντ, για αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των πέναλτι στις παρατάσεις των αγώνων, για μετατροπή της κίτρινης κάρτας σε ποινή χρόνου και για πολλά ακόμα.

Αυτές οι αλλαγές που σκέφτεται η FIFA, έχουν ορίζοντα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Εκεί άλλωστε ίσως εφαρμοστεί για πρώτη φορά και το σύστημα των 48 ομάδων.

Ιδού οι 10 αλλαγές που εξετάζει η FIFA σύμφωνα με τα λόγια του Μάρκο φαν Μπάστεν:

Κατάργηση οφσάιντ

«Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς το οφσάιντ. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος θα ήταν εναντίον. Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή το ποδόσφαιρο τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χάντμπολ: εννέα παίκτες συν τον τερματοφύλακα στη μεγάλη περιοχή, που μοιάζει με τείχος. Είναι πολύ δύσκολο να το διασπάσεις. Ολες οι ομάδες στηρίζονται στις ίδιες αποτελεσματικές τακτικές, με βάση μία σταθερή άμυνα. Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι’ αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι. Οι ομάδες θα προσαρμοστούν στο νέο ποδόσφαιρο».

Ποινή χρόνου αντί κίτρινης κάρτας

«Υπάρχουν λίγες κίτρινες κάρτες για την ομάδα που επιτίθεται. Μία ιδέα είναι να αντικατασταθεί η κίτρινη κάρτα με χρονική ποινή πέντε ή δέκα λεπτών. Αυτό θα προκαλέσει προβληματισμό. Είναι πιο δύσκολο να παίζεις 10 εναντίον 11, πόσω μάλλον 8 ή 9 εναντίον 11».

Πέναλτι με φόρα αντί παράτασης

«Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει με τη μπάλα από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα. Είναι περισσότερο σαν αγωνιστική κατάσταση».

Αποτελεσματικός χρόνος στο τέλος

«Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του χρόνου. Οι θεατές θέλουν να δουν δράση, γκολ, μονομαχίες. Οσο πιο αργή η αλλαγή, η εκτέλεση ενός φάουλ ή οι πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία παίκτη, τόσο περισσότερος χρόνος χάνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό. Γι’ αυτό, συζητούμε επίσης να κάνουμε τα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα μία περίοδο αποτελεσματικού χρόνου. Η μπάλα πρέπει να κυλάει συνεχώς σε αυτά τα δέκα λεπτά, επειδή όταν μία ομάδα προηγείται πριν από το τέλος, κάνει τα πάντα για να ‘ροκανίσει’ τον χρόνο, με τις αλλαγές για παράδειγμα».

Σιγμιαίες αλλαγές

«Το συζητάμε επίσης, είναι μία πιθανότητα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο σε διοργανώσεις νέων. Πρέπει να σκεφτούμε και τον διαιτητή, ο οποίος πρέπει πάντα να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο».

Περισσότερες από τρεις αλλαγές

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ένας προπονητής θα ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό σημαίνει μάξιμουμ δώδεκα αλλαγές. Θα ήταν σπατάλη χρόνου. Συζητάμε για μία ή δύο επιπρόσθετες αλλαγές στην παράταση, που το βρίσκω καλό. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι και η ροή του πρέπει να προστατευθούν και δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από αυτό».

Αποτροπή μαζικών διαμαρτυριών

«Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες στους διαιτητές, οι οποίες κοστίζουν σε χρόνο. Γι’ αυτό, θα ήταν καλή ιδέα εάν, όπως στο ράγκμπι, μόνο ένας παίκτης μιας ομάδας, ο αρχηγός, μπορεί να μιλάει με τον διαιτητή».

Μέγιστος αριθμός φάουλ

«Είχα την ιδέα ένας αμυντικός, όπως στο μπάσκετ, να μπορεί να κάνει μόνο μέχρι πέντε φάουλ, μετά θα πρέπει να φεύγει από τον αγώνα».

8 εναντίον 8 αντί 11 εναντίον 11 σε μικρό γήπεδο

«Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να παραμείνουμε στο 11 εναντίον 11 σε έναν μεγάλο αγωνιστικό χώρο. Αλλά στους νέους ή στους βετεράνους άνω των 45 ετών, το 8 εναντίον 8 θα ήταν τέλειο, σε ένα μικρότερο μέρος. Θα είχαν περισσότερες φορές την μπάλα, θα συμμετείχαν περισσότερο στο παιχνίδι, θα διασκέδαζαν πιο πολύ, επειδή θα έπρεπε να τρέχουν περισσότερο».

Λιγότερα παιχνίδια τον χρόνο

«Βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα του παιχνιδιού. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των 80 αγώνων σε ένα επίπεδο που δεν είναι το μεγαλύτερο για έναν παίκτη σε 50 αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Πρέπει να βοηθήσουμε αστέρες όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ιμπραϊμοβιτς, τους οποίους θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι, ώστε να είναι πνευματικά και σωματικά έτοιμοι, επειδή θα έχουν λιγότερα παιχνίδια».

The post Ο δεκάλογος της επιτροπής Βαν Μπάστεν για… νέο ποδόσφαιρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα