Γιατί τσακώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ

Για τους πολλούς, οι οξύτατες διαφωνίες που σημάδεψαν την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σάββατο, με επίδικο θέμα τι είδους Συνέδριο θα κάνει τον Ιούνιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, φαντάζουν ως κεραυνός εν αιθρία. Για όσους όμως ασχολούνται με τις διεργασίες στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κόμματος στην Κεντροαριστερά, αυτές οι διαφωνίες ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν. Και διαμορφώνουν πλέον σκηνικό κρίσης.

Οι προσδοκίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

ότι έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος της εσωστρέφειας, καθώς το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρχίζει να «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις όπως έδειξε η μέτρηση της Kapa Research στο «Βήμα της Κυριακής», δεν επιβεβαιώθηκαν. Τουναντίον διαψεύστηκαν, καθώς στην επιφάνεια βγήκαν υφέρπουσες συγκρούσεις και περιχαρακώσεις.

Αυτό τουλάχιστον καταλογίζουν στους… διαφωνούντες ηγετικοί παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη φτάνοντας μάλιστα να μιλήσουν χαρακτηριστικά για «δούρειους ίππους που υπονομεύουν σκόπιμα την δυναμική που εμφανίζεται και δρουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ»!

Η απάντηση ήταν άμεση. Και σκληρή. «Χθες πηγαίναμε στον Μητσοτάκη, τώρα ήμαστε “δούρειοι ίπποι” του ΣΥΡΙΖΑ , μας λένε. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν», σχολίασε με νόημα ο Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας τη Δευτέρα στον ΒΗΜΑ FM. Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε με ένα σχόλιο γεμάτο αιχμές: «Είναι τραγικό, άνθρωποι οι οποίοι έχουν εξαργυρώσει μέσα από την ενασχόληση τους με το ΠΑΣΟΚ, αυτή την όλη προσπάθεια, να μιλάνε κατ’ αυτό τον τρόπο για ανθρώπους που άδολα, ακόμα και στα δύσκολα τον Γενάρη του 2015, παρέμειναν στον χώρο». Νωρίτερα δε είχε πει: «Το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο επειδή είχε δεκτικότητα στη διαφορετικότητα των απόψεων και ικανότητα στη σύνθεσή τους. Αυτές τις ιδιότητες θα τις ξαναποκτήσει».

Σε μια προσπάθεια να ρίξει κάπως τους τόνους ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, στον ίδιο σταθμό, ξεκαθάρισε ότι δεν τρέφει ηγετικές φιλοδοξίες αντικατάστασης της Φώφης Γεννηματά. Ζήτησε όμως συζήτηση όλων των απόψεων στα όργανα του κόμματος.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι πάντως «στα κάγκελα» και η κυρία Γεννηματά συγκαλεί τη Τρίτη το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –τρίτη δύναμη πλέον στη Βουλή– αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για την πολιτική γραμμή και την πορεία προς το Συνέδριο. Μάλιστα ακούστηκαν μεμονωμένες απόψεις για σκληρή στάση ακόμη και για διαγραφές ή την αντικατάσταση του γραμματέα ή ακόμη και για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ! Μια τεταμένη ατμόσφαιρα που πυροδοτήθηκε σε μια φαινομενικά ανύποπτη στιγμή, σε μια συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στο «Κάραβελ».

Τι έγινε λοιπόν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε τέτοιες αναταράξεις; Η αλήθεια είναι ότι η ηγετική ομάδα υπό την κυρία Γεννηματά πήγε στη συνεδρίαση σαν να πηγαίνει βόλτα στο πάρκο. Δικαιολογημένα εν μέρει, αφού την προηγουμένη, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής οι διαφωνούντες, υπό τον γραμματέα του κόμματος κ. Ξεκαλάκη, δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ετσι την επομένη αιφνιδίασαν την ομάδα Γεννηματά.

Ως γνωστόν οι τέσσερις εταίροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και διαφωνίες κατέληξαν να διοργανώσουν Συνέδριο, στα τέλη Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστούν τα πολιτικά χαρακτηριστικά και η στρατηγική κατεύθυνση ενός πολυκομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς καθώς και το χρονοδιάγραμμα ενοποίησής του και βεβαίως η εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Δηλαδή μια πορεία βήμα-βήμα. Για αυτό συμφωνήθηκε, με επιμονή του ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια, οι 3.000 σύνεδροι να μην εκλεγούν αλλά οι 1.500 να οριστούν από τα κόμματα και 1.500 να είναι κοινής αποδοχής αιρετοί από κοινωνικούς φορείς. Αυτό εισηγήθηκε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η κυρία Γεννηματά.

O Στέφανος Ξεκαλάκης στο βήμα της επεισοδιακής ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ (Facebook)

Ομως διαφώνησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ . Ο κ. Ξεκαλάκης πρότεινε να γίνει Συνέδριο με ανοιχτές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς για όποια κίνηση της Κεντροαριστεράς δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη «ανοιχτό πολιτικό συνέδριο για τον λαό και όχι μόνο για κομματικούς ή θεσμικούς αξιωματούχους», ήταν το μήνυμά του. Παράλληλα προτάθηκε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να συνταχθεί μια κοινή άποψη για το τι έφταιξε στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 2010 εως σήμερα.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο όταν ο προκάτοχος του κ. Ξεκαλάκη και νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησε η κυρία Γεννηματά, άφησε αιχμές εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την γραμμή που ακολουθεί. «Να ξεκαθαρίσουμε για ποια παράταξη μιλάμε. Πήραμε πίσω ανθρώπους που το πρωί είναι ΣΥΡΙΖΑ και το βράδυ ΠΑΣΟΚ…», ήταν το φαρμακερό βέλος του.

Διαβλέποντας την όξυνση ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να την εκτονώσει, ενώ πυροσβεστικά κινήθηκαν και οι Κώστας Σκανδαλίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οταν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής άρχισαν να αποχωρούν η πλευρά του γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα ψηφοφορίας επί της εισήγησής του αιφνιδιάζοντας πλήρως το προεδρείο το οποίο αντέδρασε σπασμωδικά και αποχώρησε λύνοντας την συνεδρίαση. Κι ακολούθησε… χαμός.

Η ηγετική πλειοψηφία ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η εισήγηση της κυρία Γεννηματά, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε η πλευρά του γραμματέα του κόμματος! Το δίδυμο Ξεκαλάκη – Ανδρουλάκη επέμεινε ότι πέρασε η πρότασή να συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ η εισήγησή του για ανοιχτές διαδικασίες στο Συνέδριο. «Εδωσαν γραμμή να φύγουν!» κατήγγειλε ο κ. Ξεκαλάκης, αφήνοντας αιχμές για την αποχώρηση στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής. «Η απόφαση συντρόφων να φύγουν από το προεδρείο δεν τιμά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ΚΕ. Εισηγούμαι να διαβιβάσω στην πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να πάρουμε οριστική απόφαση σε επόμενη ΚΕ».

Παρά τις ενστάσεις των δύο, από το ΠΑΣΟΚ εξεδώθη και ανακοίνωση (διαβάστε εδώ), σύμφωνα με την οποία η πρόταση της κυρία Γεννηματά –για 50%-50% των συνέδρων– είναι αυτή που αποτέλεσε κατά πλειοψηφία απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής! Είναι μια ανακοίνωση κενή περιεχομένου; Θα δείξει. Αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης…

The post Γιατί τσακώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα