Γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Δεν είναι μόνο ο Τσαβούσογλου που ορέγεται κάτι ελληνικό. Ισως μάλιστα αυτό να έχει και μεγαλύτερη σημασία, το μεγάλο ενδιαφέρον τούρκων πολιτών για ένα σπίτι στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα.

Οπως

σημειώνει στο σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα παραθέτει επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου. «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα» γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα του Μονάχου για να σχολιάσει: «Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έφερε απροσδόκητη πελατεία στους έλληνες εμπόρους ακινήτων. Όταν ένα σπίτι ή διαμέρισμα στην Ελλάδα αλλάζει ιδιοκτήτη, ο αγοραστής φαίνεται ότι κατάγεται όλο και πιο συχνά από την Τουρκία».

Η συντάκτρια του ρεπορτάζ της SZ παραδέχεται πως, «δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί, ωστόσο έμποροι ακινήτων επιβεβαιώνουν το φαινόμενο. “Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε μαζική αύξηση των τούρκων αγοραστών”, λέει ο Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης της αθηναϊκής εταιρείας Ellika Real Estate. “Κυρίως μετά το πραξικόπημα άτομα από τη μεσαία τάξη της Τουρκίας άρχισαν να σκέφτονται την περίπτωση ενός ακινήτου στην Ευρώπη”. Ο Αξαρλής κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 1000%», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Οπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βασίλης Αξαρλής και οι συνάδελφοί του λένε ότι πολλοί τούρκοι αγοραστές είναι δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και διανοούμενοι και ζουν κατά κύριο λόγο σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Αγκυρα, όπου είναι περισσότερο διαδεδομένη η ευρωπαϊκή κουλτούρα.

«“Ενα σπίτι στην Ελλάδα είναι μια πύλη προς την Ευρώπη”, λέει ο Αξαρλής. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα ότι όποιος αγοράζει στην Ελλάδα ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, μπορεί να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτή ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί, εφόσον δεν πωληθεί το ακίνητο, να ανανεώνεται χωρίς περιορισμό». Η SZ επισημαίνει ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την προσέλκυση επενδυτών.

Η συντάκτρια του άρθρου κλείνει σχολιάζοντας ότι «παρά τα όσα λέγονται για την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το εξής: ότι πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα απλά υπέροχη. Άλλωστε ο αριθμός των Τούρκων που κάνουν διακοπές στις ελληνικές παραλίες πολλαπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

The post Γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Protagon
Τούρκοι, Ελλάδα,tourkoi, ellada