Γιατί ο Τραμπ δεν θα εγκαινιάσει την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Βρετανία, η οποία ήταν προγραμματισμένη τις επόμενες εβδομάδες, όπου όμως αναμενόταν να γίνει δεκτός με διαδηλώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να εγκαινιάσει το νέο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο, μία κατασκευή που κόστισε πάνω από ένα 1 δισ. δολάρια γιατί, μεταξύ άλλων, ενσωματώνει προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Το ταξίδι μάλλον θα είχε χαρακτήρα

της επίσκεψης εργασίας και όχι της επίσημης επίσκεψης αρχηγού κράτους ώστε να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες.

Τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού εξήγησε ο Τραμπ σε ένα tweet, βάζοντας στη δικαιολογία και κάτι από την πείρα του στις πωλήσεις ακινήτων.

«Ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι ότι δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε ίσως την καλύτερη και στην πιο ωραία θέση στο Λονδίνο για ψίχουλα απλώς και μόνο για να κατασκευάσει μια νέα σε μια απομακρυσμένη περιοχή για 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια. Κακή συμφωνία. Θέλανε να κόψω εγώ την κορδέλα – ΟΧΙ!».

Reason I canceled my trip to London is that I am not a big fan of the Obama Administration having sold perhaps the best located and finest embassy in London for “peanuts,” only to build a new one in an off location for 1.2 billion dollars. Bad deal. Wanted me to cut ribbon-NO!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 12, 2018

Για την ιστορία, στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο αναφέρεται ότι η απόφαση για την αλλαγή του κτιρίου ελήφθη μήνες προτού αναλάβει την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009.

Τον Οκτώβριο του 2008 η αρμόδια υπηρεσία για την πρεσβεία και τα αμερικανικά προξενεία στη Βρετανία ανέφερε ότι η αλλαγή του κτιρίου πρέπει να γίνει για λόγους ασφαλείας.

Το παλιό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας χρονολογούνταν από το 1960 και βρισκόταν στην πολυτελή περιοχή του Λονδίνου Γκρόσβενορ Σκουέρ, η οποία ήταν γνωστή ως «Μικρή Αμερική» στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν στην πλατεία αυτή βρίσκονταν το στρατιωτικό αρχηγείο του Αϊζενχάουερ.

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ, ένα πραγματικό φρούριο που έχει χτιστεί τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από τα γύρω κτίρια, βρίσκεται στην Σάουθ Μπανκ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ περιλαμβάνει και ένα κτίριο στο οποίο διαμένουν Αμερικανοί πεζοναύτες.

Η κατασκευή του συγκροτήματος αυτού, που κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την πώληση άλλων ιδιοκτησιών των ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης διατύπωναν εικασίες επί εβδομάδες για την ημερομηνία της επίσκεψης του Τραμπ για τα εγκαίνια του κτιρίου αυτού, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 16 Ιανουαρίου.

Τον προηγούμενο μήνα ο Αμερικανός πρεσβευτής Γούντι Τζόνσον είχε δηλώσει ότι ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Τραμπ, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα εντυπωσιαστεί από το κτίριο αυτό και τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ».

Όμως η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι πιθανό να προκαλούσε μια σειρά διαδηλώσεων στη βρετανική πρωτεύουσα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες.

Μια βρετανική κυβερνητική πηγή από την πλευρά της επεσήμανε ότι δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας και ότι το σχέδιο επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου εξακολουθεί να ισχύει.

The post Γιατί ο Τραμπ δεν θα εγκαινιάσει την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα