Γιατί είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε τα πάντα για τον Τσίπρα

«Αποκλειστικό: μαθαίνω ότι ο Τσίπρας θα εγκαινιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης. Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ», έγραψα στον λογαριασμό μου στο facebook, τρολάροντας τη μανία εγκαινίων του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή την ανέμελη, ανέξοδη ευκολία του να επανανακαλύπτει, να επαναλανσάρει, να κόβει κορδέλες. Και άρχισαν βροχή τα μηνύματα από φίλους αλλά και έμπειρους συναδέλφους: «Ωπα τι έγινε;

Πού, πότε, πώς το έμαθες;».

Η αντίδραση ήταν ένα μικρό σοκ. Πώς είναι δυνατόν να πιστέψεις ότι θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός το μουσείο που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009 που ήδη έχει επισκεφθεί τόσες φορές με επίσημους προσκεκλημένους και που είναι στα κορυφαία του κόσμου σε κάθε σχετική λίστα διεθνών έγκυρων περιοδικών; Κι όμως είναι. Διότι είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε τα πάντα για τον Τσίπρα Να δεχθούμε πως είναι ικανός να κάνει τα πάντα. Γιατί πολύ απλά μπορεί.

Και είναι αυτή μία διπλή επιτυχία του. Για τους υποστηρικτές και ψηφοφόρους του είναι η επιβεβαίωση της επιλογής τους, της πίστης τους στο πρόσωπό του. Είναι όντως πεπεισμένοι ότι μπορεί να τα κάνει όλα αλλιώς, όλα από την αρχή, να ανακαλύψει ξανά τον τροχό. Και αν κάτι πάει στραβά, αν κάτι δεν γίνει ακριβώς όπως προβλέφθηκε ή αποδεχθεί ψευδές, τότε δεν φταίει αυτός. Αυτός προσπάθησε –όπως έλεγε η κυρία στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Ή απλώς ήταν θύμα των αυταπατών του, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής. Τον καμαρώνουν σε στιγμιότυπα που θυμίζουν πολιτευτές σε ελληνικές ταινίες να εγκαινιάζουν μεγάλα έργα και να βάζουν το όνομά τους σε πλάκες ευεργετών πολιτικών.

Η επιτυχία είναι διπλή, όμως, γιατί ταυτόχρονα απονευρώνει και τα αντανακλαστικά όσων δεν τον ψήφισαν, όσων του ασκούν κριτική. Διότι πλέον ακόμα και αυτοί είναι έτοιμοι να πιστέψουν και να δεχθούν στωικά καθετί από τον πρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ναι, ακόμα και το να εγκαινιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης. Ετσι, κάθε νέα απόφαση ή δράση του που άλλοτε θα εξόργιζε και θα ωθούσε σε δυναμικές αντιδράσεις, τώρα εκτονώνεται σε μερικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο «να δούμε τι άλλο θα κάνει;».

Διπλή επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Οι υποστηρικτές τρέφονται με δάφνες, οι «απέναντι» υποβάλλονται σε μια μακρά διαδικασία χαλάρωσης των αντανακλαστικών. Και το ψέμα γίνεται αλήθεια και η μνήμη γίνεται ύφασμα για ασκήσεις κοπτοραπτικής. Αρα ναι, γιατί να μην πιστέψεις ότι θα εγκαινιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης;

The post Γιατί είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε τα πάντα για τον Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα