Γιατί δεν θα αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί

Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία αλλά ούτε θα αφεθούν ελεύθεροι, προς το παρόν, οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που αντιμετωπίζονται ως πραξικοπηματίες από την Αγκυρα. Παρότι ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Αγκυρας και αποφάσισε ότι οι στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία, ο διευθυντής αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, Κωνσταντίνος Λουζιώτης αποφάσισε ότι οι

στρατιωτικοί δεν θα αφεθούν ελεύθεροι καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις για άσυλο που έχουν υποβάλει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον νόμο περί ασύλου, προβλέπεται κράτηση έως και 18 μηνών, για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.

Στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Αφού προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οι οκτώ, λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, διατάχθηκε η κράτησή τους για διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει δεύτερο αίτημα για την έκδοση των οκτώ «καθαρμάτων» όπως τους χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των οχτώ εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία». Ωστόσο σχολιάζει ότι προηγήθηκε ένα «θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων, για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη».

Μάλιστα σημειώνει ότι «η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ», προσθέτοντας ότι «το αίτημα ασύλου των οχτώ συζητείται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους. Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στην συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στην γείτονα. Θα τα καταφέρουμε;».

Με ανακοίνωση σχολιάζει την απόφαση του Αρείου Πάγου και το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζοντας ότι αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αλλά επισημαίνοντας ότι «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.

Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.

Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

The post Γιατί δεν θα αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα